خانه / ارث و انحصار وراثت / انحصار وراثت اقلیت‌ های مذهبی

انحصار وراثت اقلیت‌ های مذهبی

انحصار وراثت اقلیت های مذهبی

انحصار وراثت و تقسیم ارث از نگاه دین‌های مختلف قوانین متفاوتی دارد. در این مقاله قرار است درباره انحصار وراثت اقلیت‌های مذهبی و قوانین ارث در دین مسیحیت و یهودیت توضیح دهیم. در صورتی که درباره قوانین قوانین ارث در دین مسیحیت، یهودی و زرشتی سوالی دارید کارشناسان حقوقی دادسو می توانند شما را راهنمایی کنند.

اقلیت های مذهبی در قانون ایران

قانون اساس جمهوری اسلامی اقلیت‌های مذهبی مانند زرتشتی‌ها، مسیحی‌ها و کلیمی‌ها را به رسمیت شناخته است. اصل 12 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دین رسمی کشور را دین اسلام و مذهب اثنی عشری می‌داند.

اصل 13 قانون اساسی اقلیت‌های دینی رسمی کشور را معرفی کرده و اعلام کرده است که اقلیت‌های مذهبی در حدود قانون می‌توانند مراسم‌های مذهبی خود را انجام دهند و نسبت به احوال شخصیه (امور ازدواج، طلاق، سجلات، ارث و وصیت) مانند قوانین خود عمل کنند.

اگر دعاوی در خصوص احوال شخصیه در دادگاه‌های ایران مطرح شود، قاضی پرونده موظف است طبق قواعد مذهبی آنها، به پرونده رسیدگی کند.

قوانین انحصار وراثت دین زرتشت

در این عنوان از انحصار وراثت اقلیت‌های مذهبی به دین زرتشت رسیدگی می‌کنیم. در ادامه به نکاتی از انحصار وراثت دین زرتشت رسیدگی می‌کنیم.

  • اگر خانم و آقایی در یک حادثه هر دو یا یکی از آنها فوت کنند تقسیم ارث بین آنها بر اساس جنسیت متفاوت است. اگر متوفی پدر باشد، پسر دو برابر دختر ارث می‌برد و اگر متوفی مادر باشد، فرزند دختر و پسر به تساوی ارث می‌برند.
  •  اگر وراث خواهر و برادر متوفی باشند و متوفی آقا باشد، سهم برادران متوفی دو برابر خواهران است. اگر متوفی خانم باشد سهم خواهر و برادران متوفی برابر است. این اصل زمانی که وراث دایی، خاله، عمه و عمو باشند نیز اجرا می‌شود.
  •  اگر وراث دایی و عمو باشند ارث به اقوام پدری می‌رسد. یعنی همه‌ی اموال متوفی به عمو می‌رسد و دایی از ارث محروم می‌شود.
  •  اگر زن و شوهر تنها وراث متوفی باشند نصف ماترک را به ارث می‌برند.
  •  اگر آقایی فوت کند و فرزند هم داشته باشد سهم الارث خانم ایشان یک ششم و اگر متوفی خانم باشد همسر ایشان برابر با سهم فرزندان ارث می‌برد.
  •  طبق قانون مدنی زرتشتیان در زمان ساسانیان، اگر دختری بعد از فوت پدر به دنیا بیاید، هزینه عروسی دختر از اموال پدر کسر می‌شود.
سهم الارث جنین بیشتر بخوانید: سهم الارث جنین

 قوانین انحصار وراثت دین مسیحیت

در انحصار وراثت دین مسیحیت تفاوتی میان جنسیت افراد برای تقسیم ارث وجود ندارد. خواهر، برادر، پدر، مادر، پدر بزرگ، مادر بزرگ، عمه، عمو، دایی، خاله همه به تساوی ارث می‌برند. اگر زن و شوهر تنها وراث باشند به یک نسبت برابر ارث می‌برند. اگر وراث دیگر هم باشند با تقسیم ارث برابر است.

قانون انحصار وراثت دین یهود

قانون انحصار وراثت دین یهود

در انحصار وراثت اقلیت‌های مذهبی دین یهود به طور واضحی خانم‌ها نادیده گرفته می‌شوند. در ادامه نکاتی در این خصوص را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  •  اگر متوفی فرزند باشد و پدر و مادر ایشان جز وراث باشند پدر به تنهایی در طبقه دوم قرار می‌گیرد و مادر به صورت کلی از ارث محروم می‌شود. اگر ورثه دیگری نباشد و فقط پدر و مادر جز وراث باشند مادر به صورت کلی از ارث محروم می‌شود.
  •  اگر متوفی دارای فرزند پسر یا حتی نوه پسری باشد فرزندان دختر ایشان به صورت کلی از ارث محروم می‌شوند. اگر فرزندان دختر تا قبل از فوت پدر ازدواج نکرده باشند، برادرانی که ارث بردند موظف به پرداخت تمام هزینه‌های زندگی ایشان هستند. در زمان ازدواج آنها نیز باید جهیزیه خریداری کنند.
  •  اگر خانم فرزند داشته باشد سهم الارث خانم برابر سهم دختر یعنی نصف پسر است. البته به شرط این که مهریه ایشان از سهم یک دختر بیشتر نباشد که در این صورت فقط مهریه به ایشان تعلق می‌گیرد.
  •  اگر وراث متوفی شامل پدر، مادر، برادر و خواهر باشند سهم خانم برابر با سهم فرزند به همراه مهریه و جهیزیه خود است. اگر پدر و مادر داشته باشد سهم خانم برابر با یک چهارم ماترک به همراه مهریه و جهیزیه است.
  •  اگر برادران مادر و پدری متوفی جز وراث باشند فقط برادران مادر ارث می‌برند.
  •  عمو و دایی متوفی جز وراث باشند فقط عمو ارث می‌برد و اگر عمه و خاله جز وراث باشند فقط عمه ارث می‌برد.
  •  اگر عمه و عمو جز وراث باشند فقط عمو ارث می‌بد و اگر خاله و دایی جز وراث باشند فقط دایی ارث می‌برد.

سوالات متداول

آیا انحصار وراثت اقلیت های مذهبی بر اساس قانون ایران انجام می شود؟

خیر؛ قانون اساسی اقلیت اقلیت‌های مذهبی در حدود قانون می‌توانند مراسم‌های مذهبی خود را انجام دهند و نسبت به احوال شخصیه (امور ازدواج، طلاق، سجلات، ارث و وصیت) مانند قوانین خود عمل کنند.

آیا در دین مسیحیت پسر از دختر بیشتر ارث می برد؟

خیر، در قوانین دین مسیحیت تفاوتی میان جنسیت وجود ندارد و خواهر و برادر به یک اندازه ارث می برند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

7 پاسخ
  1. چقدر مسیحی ها فهمیده هستند که ارث بین زن و مرد مساوی است و کسی بر کسی برتری ندارد احسنت بر عیسی و دین پاکش 👏👏👏👏👏👏

  2. با سلام، آیا اگر در بین وارثین مسیحی از متوفی مسیحی، فرزندی مسلمان شده باشد از ارث سهم می برد؟

  3. خوش بحال مسیحی ها ک دختر با پسر مساوی ارث میبره این یعنی عدالت

  4. با سلام و عرض خسته نباشید
    آیا انحصار وراثت بهاییان هم مورد قبول قانونگذار ایران هست ؟

    1. سلام، وقت بخیر.
      خیر بهائیت جز ادیان رسمی مورد تایید جمهوری اسلامی ایران نمی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *