زوجین مراحل خاصی را برای شروع زندگی مشترک پشت سر میگذارند و با قبول وظایف و شرایط خاصی به نکاح هم در میآیند. طبق قانون مدنی، مرد موظف است شرایط مناسبی را برای زندگی همسر و فرزندانش فراهم کند. زن نیز موظف است که در ازای تامین هزینههای زندگی، منزل و… از همسرش تمکین کند.
اگر زن بدون دلیل منزل همسرش را ترک کرده باشد و از مرد تمکین عام یا خاص نکند، موضوع اثبات عدم تمکین زوجه و ناشزه بوده او مطرح میشود. در این مطلب دادسو شرایط اثبات عدم تمکین زوجه را ارائه کردهایم. در صورتی که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
نقش مدت زمان عدم تمکین زن در دعوای تمکین
تمکین یکی از مواردی است که زن پس از جاری شدن عقد نکاح باید به آن عمل کند؛ یعنی طبق قانون مدنی، زن موظف است که تابع همسرش بوده و به خواستههای متعارف او عمل کند. تمکین عام یعنی اینکه زن در خانهای که همسرش دارد زندگی کرده و ریاست مرد را در خانواده بپذیرد. تمکین خاص نیز به برقراری روابط زناشویی متعارف بین زوجین اشاره دارد.
اگر زن خانه را ترک کند، مرد میتواند برای اثبات عدم تمکین همسرش و اثبات نشوز زن اقدام کند؛ اما زمان خاصی برای عدم تمکین در قانون تعیین نشده است؛ یعنی اگر زن برای دیدار خانوادهاش خانه را ترک کرده، یا اینکه با ارائه دلایل قابل قبول برای عدم تمکین، زوجه مجبور به عدم تمکین و ترک محل زندگی همسرش شده، مرد نمیتواند نشوز زن را برای عدم پرداخت نفقه، ازدواج مجدد و… ثابت کند.
در نتیجه مسافرت یک یا دو روزه زن یا ترک منزل برای مدت مشخصی به خاطر عسر و حرج نمیتواند به عنوان دلایل قابل قبول برای تعیین مدت زمان عدم تمکین زن توسط همسرش ارائه شود.
چه مدت زمان عدم تمکین زن باعث اثبات عدم تمکین میشود؟
برای اثبات تمکین و عدم تمکین زوجه باید مرد مدارک لازم را آماده کرده و به دادگاه ارائه کند. در صورتی که زوج برای عدم تمکین زن و ترک منزل توسط او شاهد داشته باشد، یا زوجه خودش به ترک منزل اعتراف کند، زوج میتواند عدم تمکین زن را در دادگاه ثابت کند. در غیر این صورت، حتی اگر زوجه چندین ماه است که منزل همسرش را ترک کرده، دادگاه به اظهارات مرد برای نشوز همسرش توجه نخواهد کرد.
زن میتواند خانه همسرش را تنها با عذر موجه ترک کند، در غیر این صورت مرد میتواند عدم تمکین زنش را ثابت کرده و طبق حکم دادگاه برای ازدواج مجدد مانعی برای او وجود نخواهد داشت.
چه مدت زمان عدم تمکین زن برای ازدواج مجدد مرد لازم است؟
مدت زمان و فرصت مشخصی را نمیتوان برای عدم تمکین زن و صدور حکم اجازه ازدواج مجدد توسط شوهر یا عدم پرداخت نفقه توسط مرد در نظر گرفت. تنها در صورتی مرد میتواند ناشزه بودن همسرش را ثابت کند که ترک زندگی مشترک توسط زوجه و عدم بازگشت او پیش همسرش به قاضی ثابت شده باشد.
طبق قانون، مدت زمان عدم تمکین زن برای اجازه ازدواج مجدد شوهر باید به گونه ای باشد که شوهر در شرایط اضطرار قرار گرفته باشد، بنابراین مرد نمیتواند برای ترک چند روزه زندگی مشترک توسط همسرش از دادگاه حکم عدم تمکین زوجه را دریافت کند.
یعنی در صورتی که زن برای دیدان بستگانش یا بیماری یا موارد عسر و حرج مانند برخوردهای خشونتبار مرد زندگی مشترک را ترک کرده باشد، مرد نمیتواند بازه زمانی تعیین شده را به عنوان زمان عدم تمکین ارائه کند.
سخن پایانی
زن موظف است که از همسرش به عنوان رئیس خانه تمکین کند؛ اما همیشه این موضوع اتفاق نمیافتد و ممکن است به خاطر اختلافاتی که بین زوجین وجود دارد، زوجه زندگی مشترک با همسرش را ترک کرده باشد. مدت زمان عدم تمکین زن تنها با دلایل و شواهد یا اقرار زوجه قابل اثبات است و مرد نمیتواند زمان خاصی را به عنوان بازه عدم تمکین زن و اثبات ناشزه بودن همسرش در نظر داشته باشد.
سؤالات متداول
مدت زمان صدور رای تمکین چقدر است؟
با توجه به مدارک و شواهد ارائه شده برای عدم تمکین، مدت زمان صدور رای از طرف دادگاه متغیر خواهد بود.
زوجه در چه مواردی مجاز به عدم تمکین است؟
اگر موارد عسر و حرج مانند ضرب و شتم زوجه، ترک منزل توسط مرد، ابتلای زوج به بیماری لاعلاج و … وجود داشته باشد، زن میتواند خانه همسرش را ترک کند.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
همش دروغه