تمکین زن و پیروی او از شوهرش به دلگرم شدن مرد و حفظ خانواده کمک میکند. به همین خاطر است که در قانون بارها روی این موضوع تاکید شده؛ اما در شرایطی که زوجین دچار اختلاف شده باشند، احتمال اینکه زن از شوهرش تمکین کند کم خواهد بود. در این مواقع، مرد میتواند با اثبات عدم تمکین زن، ناشزه بودن او را ثابت کرده و نفقه همسرش را نپردازد.
در این مطلب شرایطی که برای عدم تمکین زن در نظر گرفته شده را بررسی کردهایم. در صورتی که دباره نکات تمکین و عدم تمکین زوجه نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
عدم تمکین زن چیست؟
بر اساس قانون مدنی، زن مکلف است که به صورت عام و خاص از شوهر خود تمکین کرده و ریاست مرد بر کانون خانواده را بپذیرد. طبق قانون تمکین عام، زن موظف است در یک منزل با همسرش زندگی کرده و در کنار مرد و فرزندانشان باشد. بر اساس قانون تمکین خاص نیز داشتن رابطه عاطفی و صمیمانه و زناشویی بین زوج و زوجه ضروری خواهد بود.
در صورتی که مرد شرایط مناسبی را برای زوجه فراهم کرده باشد، اما زن زندگی مشترک را ترک کند، مرد میتواند برای ازدواج مجدد، اقامه دعوای عدم تمکین به مراجع قانونی مراجعه کرده و عدم تمکین زن را ثابت کند.
نحوه اثبات عدم تمکین زن
اگر زن بدون دلیل موجه زندگی مشترک و منزل همسرش را ترک کرده باشد، مرد میتواند به ارائه مدارک و شواهد این موضوع را در دادگاه ثابت کرده و حکم نشوز همسرش را دریافت کند. البته اثبات عدم تمکین زن در شرایطی که زوجه در خانه همسرش ساکن است و آنجا را ترک نکرده، نسبت به شرایطی که زن با همسرش زندگی نمیکند سختتر خواهد بود. به همین دلیل، توصیه میکنیم که از یک وکیل متخصص برای اثبات عدم تمکین زن در دادگاه کمک بگیرید.
دلایل اثبات عدم تمکین زن
چگونه میتوانم عدم تمکین زنم را ثابت کنم؟ در پاسخ این سؤال، برای اثبات نشوز یا عدم تمکین زن باید مواردی که توسط دادگاه پذیرفته میشود را بشناسید. در ادامه برخی از نکاتی که مرد میتوان برای اثبات عدم تمکین زن در نظر داشته باشد را ارائه کردهایم.
- ترک زندگی مشترک از طرف زن بدون اجازه همسرش و بازنگشتن او در طول مدت زمان متعارف
- کمک گرفتن از شهادت شهود جهت اثبات ترک منزل توسط زن
- اقرار زن برای ترک زندگی مشترک
- ارائه نظر کارشناس درباره نشوز زن
- عدم توجه زن به اظهارنامه ارسالی مرد و رغبت او به ادامه زندگی مشترک
- اثبات عدم برقراری روابط زناشویی به میزان مناسب و باکیفیت متعارف
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
در چه شرایطی عدم تمکین زن قانونی است؟
با وجود اینکه قانون تمکین زن از همسرش را قانونی در نظر گرفته، اما شرایط خاصی وجود دارد که در آنها عدم تمکین زن از همسرش منطقی است و مرد نمیتواند با توجه به آنها حکم نشوز برای همسرش دریافت کند. در ادامه مواردی که نمیتواند برای اثبات ناشزه بودن زن استفاده شود را ارائه کردهایم.
- ترک منزل به خاطر دیدار با بستگان یا انجام امور ضروری مخصوصاً در شرایطی که زن حین عقد ازدواج حق تعیین مسکن یا مسافرت را ذکر کرده باشد.
- تعویض قفل درب منزل یا حیلههای مشابه که مانع از ورود زن به منزل توسط همسرش شده باشد.
- عدم تمکین زن به خاطر بودن در دوران عادت ماهانه
- عدم تمکین زن به خاطر ابتلا زوج یا زوجه به بیماریهای مقاربتی و احتمال ابتلای طرف مقابل و به خطر افتادن سلامتی او
- عدم فراهم کردن منزل و اسباب و اثاثیه ضروری زندگی توسط زوج
- وجود عسر و حرج و به خطر افتادن سلامت روانی و جسمانی زوجه در زندگی مشترک
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین زن
برای اثبات عدم تمکین زن لازم است که زوج مدارک ضروری را آماده کرده و به دادگاه ارائه دهد. در ادامه برخی از مدارکی که برای اثبات عدم تمکین زن ضروری هستند را ارائه کردهایم.
- اسناد هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی به همراه کپی آنها
- اصل و کپی سند ازدواج
- اظهارات و شهادت مکتوب دوستان و آشنایان جهت اثبات ترک منزل توسط زن
- عدم توجه زوجه به ارسال اظهارنامه دعوت به تمکین خطاب به زن
- انجام تحقیقات محلی و ارائه اسناد کتبی توسط کارشناس
در صورتی که مرد زندگی را برای همسرش سخت و مشقتبار کرده باشد، زوج نمیتواند به دلیل اینکه همسرش منزل را ترک کرده دادخواست عدم تمکین دهد.
اگر زن از مرد تمکین نکند چه اثری دارد؟
در صورتی که مرد بتواند عدم تمکین زوجه را ثابت کند، با توجه به دادخواست تنظیم شده و حکم قانونی صادر شده موارد زیر قابل اجرا خواهد بود.
- ساقط شدن نفقه زن پس از صدور حکم عدم تمکین
- امکان ازدواج مجدد مرد با حکم دادگاه و عدم نیاز به رضایت زوجه
- محروم شدن زن از شرط تصنیف اموال که در عقدنامه ذکر شده
- سخت شدن طلاق یک طرفه زن به دلیل محکومیت در دعوی الزام به تمکین زوجه
نمونه دادخواست الزام به تمکین زوجه
برای اینکه مرد ثابت کند که به ادامه زندگی مشترک راغب است، اما همسرش زندگی مشترک را ترک کرده، لازم است که دادخواست دعوای عدم تمکین را تنظیم کرده و اظهارنامه دعوت به تمکین را برای زوجه ارسال کند. در ادامه یک نمونه دادخواست عدم تمکین زن را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
خواهان:………….
خوانده:………….
وکیل:…………………
خواسته یا موضوع و بهای آن: الزام خوانده به تمکین عام و خاص
دلایل و منضمات:
دادخواست (مدارک)
1- کپی مصدق عقدنامه
2- کپی مصدق شناسنامه
شرح دادخواست الزام به تمکین
ریاست محترم دادگاه
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند به موجب سند نکاحیه خوانده فوق همسر دائمی اینجانب است که از تاریخ …… منزل مشترک را ترک کرده است و نسبت به انجام وظیفه شرعی و قانونی راجع به زوجیت خویش امتناع کرده و از زندگی در منزل تعیین شده خودداری میکند.
این در حالی است که سکونت مشترک ایشان با بنده متضمن هیچگونه ضرر مالی و بدنی برای ایشان نیست. بدینوسیله وفق ستون خواسته تقاضای رسیدگی مورد استدعاست.
جمع بندی
زن موظف است که در طول زندگی مشترک در منزل همسرش زندگی کرده و روابط عاطفی و زناشویی متعارف را با زوج داشته باشد. در صورتی که زوجه بدون دلیل موجه منزل همسرش را ترک کرده باشد، مرد میتواند دعوای عدم تمکین زن را طرح کرده و این موضوع را ثبات کند. برای طلاق یک طرفه یا اثبات عدم تمکین مرد یا زن میتوانید از وکلای متخصص و باتجربه دادسو کمک بگیرید.
سؤالات متداول
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن چیست؟
با اثبات عدم تمکین زن به دادگاه، مرد میتواند درخواست طلاق یک طرفه کند و در این شرایط، زوج ملزم به پرداخت نفقه، اجرتالمثل، نحله و اجرای شرط تصنیف اموال نخواهد بود.
مدت زمان عدم تمکین زن چقدر است؟
بازه زمانی مشخصی را نمیتوان برای عدم تمکین زن در نظر گرفت. به طور کلی این موضوع با توجه به عرف و شرایط زوجین تعیین میشود.
پیامدهای عدم حضور در جلسه تمکین چیست؟
هر کدام زوجین که در جلسه تمکین حضور نداشته باشد نمیتواند از حقش دفاع کند و رأی به صورت غیابی با توجه اسناد و مدارک ارائه شده صادر میشود.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
سلام خسته نباشید همسر خواهر من فوت کرده بود و من و همسرم از شهر امل به اراک آمدیم برای مراسمش و همسرم بعد مراسم برگشت و گفت ۱۰ روز بعد میام و برت میگردانم به خونه ولی یک ماه و نیم بهانه آورد که ماشین بیمه نداره و یا ایرادفنی داره نیامد و بعد یک ماه گفت میخواد دادخواست طلاق بده و فکرمیکنم قفل خونه تعویض کرده باشه میخوام بدونم میتونه عدم تمکین بگیره و میتونه باعدم تمکین میتونه طلاق بده و یا مهریه نده
سلام،من خانمی ۳۴ساله هستم که درسال۹۶ عقد وازدواج در سال۹۷بوده است،باتمام مشقتهایی که درازواج داشتم ودخالتهای خانواده همسرم،باکم وکسری،بداخلاقی،ضرب وشتم،قهرودی مشروب خوری ورفیق بازی ایشان ساختم،تااینکه بچه دارشدن وبازهم مشکلات بود تاالان که هست وایشان از زمانیکه فرزندم دنیا آمدتمکین جنسی نکرده حدود ۳سال ودلیل قانع کننده ای هم ندارد،حتی به من نگاه نمیکند وحرف نمیزند،من دیگرتحمل این وضعیت راندارم وتقاضای دادخواست مهریه میخواهم بدم واگر درست نشد طلاق بگیرم.حال آیامیتواند نگذارد که تمام جهیزیه ام را نیاورم،وفقه ندهد؟مدتی هم خرجی نمیدهد وتمام کارهای منزل از خرید ورسیدگی به منزل برعهده خودم میباشد،وازهمان ابتدا مشکل جنسی داشت چون قرص میخورد وعلاقه ای نداشت،میتواند مهریه وفقه وجیزه را ندهد؟