خانه / ملکی / الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

دعوای ملکی از جمله موضوعات پرحاشیه در دادگاه‌های کشور محسوب می‌شود که الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع یکی از این دعاوی محسوب می‌شود. این دعوا زمانی ایجاد خواهد شد که به دلیل فوت صاحب ملک، ورثه او برای تنظیم سند رسمی در دفترخانه حضور پیدا نکنند یا مالک ملک مشاع حاضر به تنظیم سند رسمی ملک نمی‌شود.

در این مواقع تنها کمک گرفتن از یک وکیل ملکی می‌تواند در پیشبرد پرونده کمک کننده باشد. شما می‌توانید پاسخ پرسش‌های اختصاصی خود را به شکلی رایگان علاوه بر مطالعه مطلب زیر، از طریق تماس واتساپی یا تلفنی رایگان با مؤسسه حقوقی دادسو دریافت کنید.

تعریف ملک مشاع

قبل از پرداختن به نحوه الزام به تفکیک سند رسمی ملک مشاع، بد نیست تعریفی درباره این نوع ملک داشته باشیم. با مراجعه به فرهنگ لغت متوجه می‌شویم که منظور از مشاع، غیرمجزا و مشترک بودن است و در این جا از نظر حقوقی ملک مشاع به ملکی گفته می‌شود که چندین نفر در آن شراکت دارند. در سند این ملک باید بگوییم که سهم هر مالک مشخص نیست و افراد به صورت گروهی مالکیت یک ملک را کسب کرده اند.

از آن سو افراز ملک مشاع در حالتی اتفاق می‌افتد که سهم مشاعی هر یک از مالکین، جدا و تفکیک شود. این جدایی می‌تواند بر اساس عوامل گوناگون مثل متراژ یا موقعیت جغرافیایی تعیین شود.

شرایط الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

املاک در تقسیم بندی‌های گوناگونی قرار می‌گیرند که یکی از آن‌ها مشاع بودن این اموال است. در ملک مشاع چند نفر به صورت همزمان صاحب یک ملک هستند و البته همگی حق تصرف در این ملک را دارند. بر این اساس، روند گرفتن سند این ملک حالات مختلفی دارد که طی آن خواهان می‌تواند  از طریق طرح دعوی به کمک یک وکیل حرفه ای، نسبت به دریافت سند خود اقدام کند. در ادامه به این حالات می‌پردازیم.

تنظیم سند توسط ورثه

یکی از حالات الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع وقتی است که صاحب ملک قبل از انتقال سند به نفع خریدار از دنیا برود. در این حالت پای ورثه برای تنظیم سند به میان خواهد آمد.

خرید مشاع ملک

در برخی از مواقع چندین نفر با هم یک ملک را به صورت اشاعه می‌خرند و در این بین یکی از صاحبان ملک تصمیم به گرفتن سند ملکی برای سهم خود می‌کند. در این حالت نیز بحث الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع به میان می‌آید.

فروش ملک توسط صاحبان

در حالت سوم هم امکان دارد هر یک از شرکای ملک مشاع بخواهد سهم خود را به یکی دیگر از صاحبان ملک بفروشد، در چنین حالتی نیز خریدار مطابق با شرایطی امکان گرفتن سند رسمی ملک را خواهد داشت.

فروش ملک توسط صاحبان

مراحل تنظیم سند رسمی ملک مشاع

در الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع، خواهان قبل از هر کاری باید نسبت به تنظیم یک نمونه دادخواست اقدام کند. سپس دادخواست خود را از طریق دفاتر قضایی ثبت کند تا روند پیگیری آن در دادگاه آغاز شود. البته قبل از هر چیز، خواهان باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده و مراحل احراز هویت خود را طی کرده باشد.

توجه داشته باشید که در این جا خواهان تنها در صورتی می‌تواند در طرح دعوای خود پیروز شود که ادله کافی برای اثبات محق بودن خود را ارائه کرده و اسناد آن را به همراه مدارک خواسته شده ضمیمه دادخواست کند.

در شرایطی که مدارک و ادله خواهان از نظر دادرس کامل باشند، حکم الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع صادر خواهد شد. در شرایطی که حتی با وجود صدور حکم، محکوم علیه در دفاتر رسمی برای تنظیم سند حضور پیدا نکند، به حکم قانون دیگر نیازی به این کار نیست و خواهان می‌تواند روند تنظیم سند را بدون حضور وی طی کند.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه پرونده های ملکی پاسخ داده شده است.

مدارک لازم در طرح دعوای تنظیم سند ملک مشاع

برای طی کردن مراحل تنظیم سند رسمی ملک مشاع، اسناد و مدارکی لازم هستند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • ارائه مدارک هویتی مثل شناسنامه و کارت ملی
  • ثبت نام در سامانه ثنا
  • ارائه اصل مبایعه نامه ملک (اثبات ادعای مالکیت)
  • تکمیل کردن فرم ارزش گذاری منطقه ای ملک در دفاتر خدمات قضایی
  • ارائه گواهی عدم حضور صاحب ملک برای تنظیم سند رسمی
  • تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
  • پرداخت هزینه‌های مرتبط با طرح دعوی ملک مشاع

نکته: خواهان بعد از ثبت نام در سامانه ثنا، باید کلمه کاربری و رمز عبور خود را برای پیگیری پرونده در مراحل مختلف در اختیار داشته باشد.

دستور فروش ملک مشاع

در برخی از مواقع یک یا چند نفر از صاحبان ملک مشاع ممکن است درخواست دستور فروش ملک مشاع را داشته باشند که در چنین شرایطی هم می‌توانند مطابق با مراحل ذکر شده و با همراه داشتن مدارک لازم برای آن اقدام کنند.

صدور دستور فروش ملک مشاع بسته به روند دادگاه ممکن است بین 2 تا 5 ماه زمان ببرد. اما هزینه آن نیز بسته به عوامل مختلف بین 50 تا 150 میلیون متغیر است. البته هر یک از صاحبان ملک نیز می‌توانند مراتب اعتراض به دستور فروش ملک مشاع را دنبال کنند.

هزینه طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

بسته به شرایط، هزینه این طرح دعوی متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی برای املاک تا 20 میلیون تومان ارزش، 2.5 درصد از ارزش ملک و برای املاک بالاتر از این مقدار ارزش، هزینه دادرسی 3.5 درصد از کل ارزش ملک خواهد بود. بر این اساس بسته به ارزش منطقه ای ملک، هزینه دادرسی این طرح دعوی متفاوت خواهد بود. ضمن اینکه هزینه‌های متغیر مثل ثبت نام فرد در سامانه ثنا را نیز باید به این هزینه‌ها اضافه کنیم.

هزینه طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

تنظیم سند رسمی ملک مشاع با کمک وکیل

نقش وکیل برای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع بسیار پر رنگ است، به گونه ای که اغلب افراد در روند طی کردن مراحل بدون کمک گرفتن از مباحث حقوقی و تسلط یک فرد ماهر در این زمینه ممکن است متضرر شوند. تفکیک ملک در شرایط مشاع سختی‌های خاص خود را دارد که در این میان کمک گرفتن از وکیل ملکی می‌تواند در تسهیل این روند بسیار مؤثر باشد.

گرفتن سند ملک مشاع یکی از دعاوی حقوقی رایج محسوب می‌شود که در آن خواهان بنا به دلایلی مثل فوت صاحب اصلی ملک یا عدم همکاری سایر شرکا قصد دارد سند رسمی سهم خود را دریافت کند. این حالت نیاز به پیگیری قضایی بر اساس اسناد و ادله قابل اثبات دارد.

ضمن اینکه هزینه زیادی را نیز به خواهان تحمیل خواهد کرد. به همین دلیل کمک گرفتن از یک وکیل حقوقی ماهر در این زمینه بسیار ضروری است. شما می‌توانید از طریق برقراری ارتباط با وکلای حقوقی مؤسسه حقوقی دادسو، در زمینه الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع بدون نگرانی اقدام کنید.

سؤالات متداول

مدارک لازم برای تفکیک ملک مشاع، تنظیم سند یا فروش آن چه اسنادی هستند؟

این مدارک شامل اسناد هویتی، تنظیم دادخواست یا دادنامه، سند اثبات مالکیت، فیش واریزی هزینه دادرسی، ارائه گواهی عدم حضور مالک برای تنظیم سند و برخی اسناد دیگر است.

هزینه دادرسی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع چقدر است؟

این هزینه بسته به ارزش ملک بین 2.5 تا 3.5 درصد متغیر است. حالت اول برای املاک زیر ارزش 20 میلیون و حالت دوم برای املاک بالای 20 میلیون ارزش است.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *