تقسیم ارث بین وراث و خویشاوندان سببی و نسبی متوفی باید طبق قانون و روال مشخص انجام شود؛ یعنی ابتدا میزان ارث فرد تعیین تکلیف شده و سپس ارث باقی مانده طبق طبقات ارث بین بستگان متوفی تقسیم شود. یکی از مواردی که موقع تقسیم ارث متوفی ممکن است سؤالات زیادی درباره آن مطرح شود، نحوه تقسیم ارث مرد بدون فرزند است.
در این مطلب به این موضوع میپردازیم، در صورتی که مرد فرزندی نداشته باشد، اموالی که از او مانده به افرادی به ارث میرسد؟ اگر برای تقسیم ارث و انحصار وراثت نیاز به راهنمایی دارید، با مشاورین حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
ارث مرد بدون فرزند به چه کسانی می رسد؟
اغلب افراد تصور میکنند که در صورت عدم وجود فرزند اموال فرد به دولت میرسد و وارث دیگری برای آنها وجود نخواهد داشت. در صورتی که این باور درست نیست! اگر فردی فوت شود و فرزندی نداشته باشد، اموال او طبق طبقات ارث و قانون تقسیم ارث به کسانی که رابطه نسبی (خونی) یا سببی (ازدواج) دارند به ارث خواهد رسید. طبقات ارثی که از فرد بدون فرزند ارث میبرند عبارتند از:
- طبقه اول: شامل پدر و مادر، فرزندان و فرزندان (نوهها)
- طبقه دوم: شامل پدربزرگها و مادربزرگها، خواهران و برادران و فرزندان آنها
- طبقه سوم: شامل عمهها و عموها، خالهها و داییها و فرزندان هر کدام از آنها
هر کدام از این طبقات ارث نسبت به طبقه پایینتر ارجحیت دارد و در صورتی که فردی در آن طبقه وجود دارد باشد، سایر طبقات نمیتوانند مالک ارث فرد متوفی شوند. جهت تعیین تکلیف طبقات ارث و میزان سهم هر کدام از وراث میتوانید با وکیل انحصار وراثت مشورت کنید.
نحوه تقسیم ارث مرد بدون فرزند
طبق قانون نحوه تقسیم ارث مرد بدون فرزند به این صورت است که ابتدا سهمالارث زوجه همسر متوفی محاسبهشده و پرداخت میشود. در صورتی که مرد فرزندی نداشته باشد، یک چهارم اموال به جا مانده از او به عنوان سهمالارث به همسرش تعلق میگیرد و مابقی اموال به سایر وراث متوفی خواهد رسید.
در صورت عدم وجود وارث دیگر، مابقی اموال متوفی به حاکم شرع تعلق خواهد گرفت؛ اما در شرایط یکه پدر و مادر یا سایر طبقات ارث وجود داشته باشند، مابقی اموال طبق قانون بین آنها تقسیم خواهد شد.
در صورتی که فرد قبل از پدر و مادرش فوت شده باشد و والدینش در قید حیات باشند، مابقی اموال او به سه بخش تقسیم شده و یک سوم اموال به جا مانده از متوفی به مادرش و دوسوم به پدرش به ارث میرسد.
اموال مردی که فرزندی ندارد بین همسر، پدر و مادر و سایر بستگان او بر اساس آنچه در قانون انحصار وراثت وجود دارد تقسیم خواهد شد.
نکات حقوقی ارث مرد بدون فرزند
برای تقسیم ارث مرد بدون فرزند باید به نکات حقوقی که در این رابطه وجود دارد نیز توجه داشته باشید. طبق قانون تقسیم ترکه، پس از تعیین تکلیف وضعیت اموال متوفی باید هزینههای مربوط به کفن و دفن او از اموال باقی مانده پرداخت شود. سپس باید دیون و بدهیهای متوفی مانند مهریه همسرش از اموال او تسویه شده باشد.
اگر متوفی وصیتنامهای داشته باشد باید طبق وصیتنامه تقسیم اموال انجام شود. بر اساس قانون هر فردی میتواند تا یک سوم اموال خودش را وصیت کند و وراث باید به وصیتنامه عمل کنند. پس از آن هر کدام از ورثه باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و مدارک لازم را جهت صدور گواهی انحصار وراثت ارائه دهد.
در نهایت طبق قانون میزان سهمالارث هر کدام از وراث متوفی طبق مدارک ارائه شده مشخص خواهد شد و فرد میتواند پس از تعیین تکلیف اموال متوفی، در مالی که به او ارث رسیدن دخل و تصرف کند.
سخن پایانی
انحصار وراثت یکی از امور ضروری پس از فوت هر فرد است و باید برای تعیین میزان سهمالارث ورثه ابتدا گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. در صورتی که فردی فرزندی نداشته باشد، شرایط تقسیم ارث بین وراث او طبق قانون انجام میشود و مالی که از متوفی به جا مانده به همسر و سایر بستگان فرد به ارث میرسد.
برای دریافت راهنمایی درباره تقسیم ماترک و تحریر ماترک با وکیل تقسیم ارث مشورت کنید. وکلای موسسه حقوقی دادسو میتوانند برای کسب اطلاع درباره نحوه انحصار وراثت و تسریع انجام روند این پرونده کمکتان کنند.
سؤالات متداول
اگر فرزند قبل از پدر بمیرد ارث میبرد؟
در این شرایط، پدر یا مادر در قید حیات کلیه ترکه فرزند متوفی را به ارث خواهد برد. سهم ارث مادر یک سوم سهم ارث پدر دوسوم ترکه باقی مانده از فرد خواهد بود.
انحصار وراثت فرد مجرد چگونه است؟
گر یک فرد مجرد از دنیا برود و اموالی داشته باشد، اموالش بین پدر و مادرش تقسیم خواهد شد.
در صورت فوت مرد چه کسانی ارث میبرند؟
در صورت فوت مرد همسر و خویشاوندان نسبی او صاحب ارث خواهند شد.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
برادرم فوت کر ده فرزندی نداشته تنها یک فرزند خوانده دارد که او بدون اطلاع وراث اقدام به انحصار وراثت کرده و خود را فرزند واقعی معرفی کرده ودادگاه نیزحکم را صادر کر ده که تازه و ات واقعی متلع شده اند لطفآ راهنمایی کنید چکار باید کرد