خانه / خانواده (طلاق) / طلاق شرعی

طلاق شرعی

طلاق شرعی چیست؟

روش‌های مختلفی برای طلاق به صورت قانونی در نظر گرفته شده است؛ و با توجه به شرایطی که زن و مرد دارند ممکن است طلاق یک طرفه، طلاق توافقی یا طلاق غیابی برای آن‌ها مطرح شود. همه این طلاق‌ها ثبت می‌شوند و طبق قانون و شرع درست هستند.

اما روش دیگری نیز برای طلاق وجود دارد که به عنوان طلاق شرعی شناخته می‌شود. در این مطلب از دادسو درباره انواع طلاق و طلاق شرعی اطلاعات کاملی را ارائه کرده‌ایم. جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره انواع طلاق می‌توانید از طریق واتساپ با وکلای حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.

طلاق شرعی چیست؟

طلاق شرعی به طلاقی گفته می‌شود که در آن صیغه طلاق بین زن و مرد جاری می‌شود و زوجین از هم جدا می‌شوند، اما طلاق به صورت قانونی ثبت نمی‌شود. در واقع در این روش از طلاق، جدایی طبق شرع بین زوجین اتفاق افتاده، اما به خاطر عدم ثبت طلاق، کسی از آن اطلاع ندارد و زن و مرد همچنان به عنوان زوجین در عرف و جامعه شناخته می‌شوند.

با وجود اینکه طلاق شرعی صحیح است، اما به خاطر وجود مشکلات و پیامدهای آن و عواقبی که دارد به لحاظ قانونی پذیرفته نیست و جرم محسوب می‌شود. با این وجود افراد زیادی ترجیح می‌دهند با این روش مسیر زندگی‌شان را از هم جدا کنند و فردی از این موضوع باخبر نشود.

شرایط شرعی طلاق

برای اینکه طلاق به لحاظ شرعی صحیح باشد شرایط خاصی برای آن در نظر گرفته شده است. جهت شناخت بیشتر این موضوع شرایطی برای این نوع از طلاق وجود دارد را در ادامه ارائه کرده‌ایم.

  • حضور دو شاهد عادل، عاقل و بالغ جهت جاری کردن صیغه طلاق
  • انجام طلاق با صیغه طلاق شرعی
  • انجام طلاق به صورت قطعی در زمان حال نه موکول کردن آن به زمان دیگر
  • طلاق در دورانی که زن پریود یا باردار نباشد

 شرایط قانونی طلاق

با توجه به اینکه طلاق شرعی موجب جرم کیفری شده و حبس تعزیری به همراه دارد، توصیه می‌شود که زوجین به صورت قانونی برای طلاق و جدایی اقدام کنند. طبق شرایط قانونی طلاق، مرد برای جدایی باید دادخواست طلاق را در دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی ثبت کرده و گواهی عدم سازش را دریافت کند. سپس زوجین در جلسات مشاوره شرکت می‌کنند و مرد پس از پرداخت حقوق قانونی زن مانند مهریه می‌تواند از همسرش جدا شود.

پس از مشخص شدن حقوق زن، حضانت فرزندان و… قاضی حکم طلاق را صادر می‌کند، درنهایت زن و مرد برای جاری شدن صیغه طلاق به محضر مراجعه می‌کنند. سپس در محضر صیغه طلاق به صورت قانونی و شروعی جاری و ثبت می‌شود.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

انواع طلاق در شرع

با توجه به نوع طلاق زوج می‌تواند در طول مدت عده به همسرش رجوع کند، یا اینکه پس از جاری شدن صیغه طلاق زن و مرد از هم به طور کامل جدا شوند و هیچ ارتباطی با هم نداشته باشند. در ادامه انواع طلاق در شرع را جهت شاخت بهتر رجوع مرد پس از طلاق و … ارائه کرده‌ایم.

طلاق رجعی

اگر زوجین به صورت توافقی از هم جدا شوند یا طلاق از سمت مرد مطرح شده باشد، طلاق رجعی خواهد بود و زوج می‌تواند در طول مدت زمانی که برای عده در نظر گرفته شده مجدداً به همسرش رجوع کند.

در این حالت با وجود صدور حکم طلاق قاضی تا پایان عده برای تأیید آن صبر می‌کند؛ و اگر زوجین به زندگی مشترک برنگردند حکم طلاق برای جاری کردن صیغه طلاق در محضر صادر خواهد شد.

در طول مدت عده (حدود 3 ماه) مرد موظف است نفقه زن را بپردازد؛ وزوجه می‌تواند با وجود طلاق شرعی و قانونی همچنان در منزل همسرش سکونت داشته باشد؛ و باید حقوق زن و مهریه در طلاق رجعی پرداخت شود. البته در صورتی که طلاق توافقی باشد، موضوع مهریه در طلاق توافقی مطرح می‌شود و زوجین می‌توانند برای پرداخت حقوق مالی با یکدیگر توافق کنند.

طلاق بائن

طلاق بائن به طلاقی گفته می‌شود که پس از صدور حکم زوجین برای همیشه از یکدیگر جدا می‌شوند؛ و مرد امکان رجوع به همسرش را ندارد. در صورتی که زن باکره باشد، زن یائسه باشد یا مرد سه بار به همسرش رجوع کرده باشد، طلاق بین آن‌ها از نوع بائن خواهد بود.

مهریه در طلاق بائن برای طلاق دختر باکره نصف است؛ اما در سایر نمونه‌های طلاق بائن زوج موظف است کلیه حقوق مالی زن را به طور کامل بپردازد.

طلاق خلع

طلاق خلع به طلاقی گفته می‌شود که زن به خاطر کراهت از شوهرش برای جدایی اقدام می‌کند. در این روش زوجه معمولاً مهریه و مالی مازاد بر آن را به همسرش می‌بخشد، تا مرد را برای جدایی راضی کند. زن می‌تواند در طول مدت عده طلاق خلع برای مهریه و مالی که بخشیده رجوع کند.

البته قانون این شرط را در نظر گرفته که در صورت رجوع از بذل مهریه، مرد نیز بتواند برای شروع زندگی با همسرش رجوع کند.

طلاق خلع

طلاق مبارات

طلاق مبارات با طلاق خلع تقریباً یکسان است؛ و در این روش نیز زن به خاطر کراهتی که از همسرش دارد برای طلاق اقدام می‌کند؛ اما در طلاق مبارات نباید مالی که زن به همسرش می‌بخشد بیشتر از مهریه او باشد. در این روش هم زن برای تسریع پرونده طلاق می‌تواند مهریه خودش را به همسرش ببخشد؛ اما تا پایان مدت عده امکان رجوع از بخشش مهریه را دارد.

طلاق پس از سه وصلت

اگر مرد سه بار به همسرش رجوع کند و از او جدا شود؛ طلاق پس از سه وصلت رخ می‌دهد. این نوع طلاق بائن است و مرد و زن پس از سه مرتبه جدایی نسبت به هم حرمت پیدا می‌کنند. در طلاق پس از سه وصلت نیز مرد موظف است که کلیه حقوق مالی زن که بر عهده او است را بپردازد.

سخن پایانی

در طلاق شرعی و قانونی زن یا مرد موظف هستند که کلیه مدارک مورد نیاز برای طلاق مانند شناسنامه، عقدنامه و دلیل جدایی را آماده کرده و به دادگاه ارائه کنند؛ اما وقتی طلاق شرعی و غیررسمی بین زوجین رخ می‌دهد، نیاز به ارائه ادله و مدارک برای ثبت آن وجود ندارد.

در این مطلب از دادسو همه‌چیز را درباره انواع طلاق ارائه کرده‌ایم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش‌ها می‌توانید از وکیل طلاق توافقی یا وکلای فعال در حوزه طلاق کمک بگیرید.

سؤالات متداول

آیا طلاق شرعی قانونی و مجاز است؟

این روش طلاق تنها در شرع صحیح است و چون ثبت نمی‌شود برای آن مجازات قانونی در نظر گرفته شده.

آیا در طلاق شرعی زوج باید حقوق زن را بپردازد؟

با توجه به اینکه طلاق شرعی ثبت نمی‌شود، زوجین برای پرداختن یا بخشیدن حقوقی که دارند با هم به توافق می‌رسند. با این وجود زن می‌تواند در هر زمانی برای اجرا گذاشتن مهریه و… اقدام کرده و حقوق مالی‌اش را از همسرش دریافت کند.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *