یکی از رایج ترین سؤالهایی که اکثر بانوان برای طلاق با آن رو به رو خواهند شد، این است که اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد؟
از آنجایی که حق طلاق در ایران با مرد است، بنابراین درخواست طلاق از طرف زن بسیار دشوار و دردسرساز است. اگر مرد به طلاق رضایت ندهد و در دادگاه خانواده با طلاق مخالفت کند، زن به سختی میتواند از همسر خود جدا شود. بنابراین دریافت حکم طلاق از طرف زن با توجه شرایطی که قانون حمایت از خانواده تعیین کرده، امکان پذیر خواهد بود. پس بر طبق این شرایط اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد.
در این مقاله از موسسه حقوقی دادسو به بررسی شرایطی که قانون برای درخواست طلاق از طرف زن تعیین کرده، میپردازیم. با ما همراه باشید و در صورت وجود هر گونه سؤال و مشاوره ای با کارشناسان و مشاوران حقوقی خیره دادسو در این زمینه ارتباط برقرار کنید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
طلاق زن در صورت عدم رضایت مرد
بر طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد. تنها باید زن یکی از شروط ذکر شده در ماده ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ را محقق کند. در ادامه مطلب به طور کامل درباره این شروط توضیح خواهیم داد.
عدم پرداخت نفقه زوجه
بر اساس ماده ۱۱۲۹ «زن از طریق نفقه میتواند طلاق بگیرد.» به این صورت که اگر زوج از پرداخت نفقه به زوجه خودداری کند، زوجه میتواند دادخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده تقدیم کند. قبل از حکم طلاق، زوج محکوم به پرداخت نفقه میگردد اما اگر زوج مجدداً از پرداخت نفقه امتناع کند، قاضی حکم طلاق زوجه را صادر میکند.
شروط ضمن عقد
اگر زوج با درخواست طلاق زوجه مخالفت کند، زوجه با استناد به شروط ضمن عقد میتواند از زوج طلاق بگیرد. بنابراین هر شرطی که در عقدنامه ذکر شده و توسط زوجین امضا شده باشد، از نظر قانون لازم الاجرا خواهد بود. اگر زوج از عمل به تعهد خود امتناع کند، زوجه میتواند از طریق قانون این مسئله را پیگیری کند.
حق طلاق
حق طلاق یا وکالت در طلاق به این صورت است که زوج بعد از عقد یا ازدواج با اراده و اختیار خود و به صورت رسمی حق طلاق را به همسر خود میدهد. زوجه با داشتن حق طلاق، بدون رضایت و حضور زوج میتواند به همراه وکیل طلاق، مراحل اداری و قضایی طلاق را انجام دهد و حکم طلاق خود را دریافت کند.
همچنین حق طلاق در زمان عقد ازدواج میتواند در شروط ضمن عقد به صورت رسمی قید شود. بنابراین در این صورت با توافق زوجین، زوجه حق طلاق دارد، حتی اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد.
عسر و حرج
یکی از شروطی که اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد، عسر و حرج است. منظور از عسر و حرج در قانون مدنی این است که زوجه به قدری در زندگی مشترک دچار سختی شود که امکان ادامه دادن زندگی مشترک برای او وجود نداشته باشد. در این صورت زوجه میتواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و با ارائه یکی از دلایل عسر و حرج، درخواست طلاق خود را به دادگاه تقدیم کند.
بنابراین اگر شرایطی در زندگی مشترک پیش آید که زندگی را برای زوجه دشوار و طاقت فرسا کند، به گونه ای که ادامه زندگی برای زوجه امکان پذیر نباشد، حتی اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد.
بر طبق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی «در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، زوجه میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید. در صورتی که اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده میشود.»
موارد عسر و حرج بر اساس ماده 1130 قانون مدنی به شرح زیر است:
- ترک زندگی مشترک حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون هیچ دلیل و عذر موجه توسط زوج
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا اعتیاد به مشروبات الکلی که به موجب این اعتیاد زندگی مشترک زوجین دچار آسیب شده و خودداری، امتناع یا عدم امکان ترک اعتیاد زوج به تشخیص پزشک
- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر از آن
- ضرب و شتم زوجه توسط زوج بر طبق قانونی مدنی
- هرگونه سوء رفتار مداوم زوج و تأثیر آن در سخت کردن شرایط زندگی مشترک برای زوجه
- ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی، ساری یا هر بیماری صعب العلاج دیگر و تأثیر آن در مختل کردن زندگی
همچنین اگر موارد و شرایط دیگری که برای دادگاه خانواده قابل احراز و تشخیص باشد، از موارد عسر و حرج بوده و زوجه میتواند از طریق آنها طلاق بگیرد.
با توجه به موارد ذکر شده در مطالب فوق، اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد. تنها باید این شرایط تعیین شده در دادگاه خانواده قابل تشخیص و احراز باشد تا حکم طلاق صادر شود. همچنین از طرف زوجه باید مدارک و دلایل محکمه پسند به دادگاه خانواده ارائه شود تا ادعاهای زوجه بر علیه زوج در دادگاه ثابت شوند.
همان طور که دیدید در این مطلب سوال “اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد؟” را پاسخ دادیم. همچنین درباره شرایط طلاق از طرف زن بدون دلیل را توضیح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر یا اخذ وکیل طلاق در خصوص طلاق از طرف زن یا عدم رضایت مرد برای طلاق زن، میتوانید با مشاوران حقوقی مؤسسه حقوقی دادسو از طریق واتس اپ به صورت رایگان ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند از طریق درخواست مهریه طلاق بگیرد؟
خیر، مهریه تأثیری در گرفتن طلاق ندارد، تنها از مهریه میتوان در توافقات میان زوجین استفاده کرد، بنابراین مهریه به تنهایی و از طریق قانون برای طلاق مؤثر نخواهد بود.
زن تحت چه شرایطی میتواند طلاق بگیرد؟
بر طبق مادههای ۱۱۳۳ قانون مدنی، ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰، زن باید یکی از شروط نظیر نفقه، حق طلاق، عسر و حرج یا شروط ضمن عقد را داشته باشد تا بتواند از مرد طلاق بگیرد.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
سلام زنم سالم رفتیم خونه مادرش برگشتیم برادرش معتادش کرده الان برنمیگرده دوتابچه کوچک دارم الانم طلاق ومهریه مخوادواسیه معتادیش چکارکنم که مهریه ندم مستجر وکارگرم هستم
دادگاه کی طرف مرد ها میشه خدا بکه
سلام وقت بخیر من مدت یک سال و نیم هست جدا زندگی میکنم و هیچ گونه نفقه ای به من داده نشده و شوهرم خیانت هم کرده و حکم هم صادر شده من طلاق می خوام در صورتی که شوهرم حاضر نیست چیکار کنم
سلام، وقت بخیر
با استناد به پرداخت نکردن نفقه یا خیانت ایشان می توانید برای طلاق اقدام کنید.
طلاق از طرف خانم بسیار دشوار هست بهتره که بایک وکیل طلاق از طرف زن حتما مشورت کنید.
در صورتی که به وکیل نیاز دارید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سلام
همسرم ۴ سال است که بدون اجازه به خونه مادرش رفته و من نیز کارهای قانونی ازجمله عدم تمکین- اجازه ازدواج مجدد (ولی ازدواج نکرده ام به امید این که خانمم با توجه به داشتن ۳ فرزندم به منزلم برگردد)را ازدادگاه گرفنه ام ۳ تا فرزند دارم که حضانت آنها با من است ولی باشکایت خانمم از طریق شورای حل اختلاف قرار شد آنها پیش خانمم باشند ومن نفقه آنها را طبق نظر کارشناس دادگستری پرداخت کنم که این کار را انجام میدهم
در ضمن در این ۴ سال جدا از هم زندگی میکنیم همچنین بنده کلیه حق وحقوق قانونی مانند مهریه واجرت المثل خانمم را به صورت محضری وقانونی پرداخت کرده ام
لازم بذکراست هیچکدام از شروط۱۲ گانه عقدنامه را هم ندارم و موارد ماده ۱۱۳۰ق م راندارم
حالا خانمم درخواست طلاق داده وبنده نمیخواهم طلاقش را بدهم چون دوستش دارم وهمچنین بخاطر بچه ها
لطفا” بفرمایید آیا ایشان میتوانند میتوانند طلاق بگیرند یا نه؟در چه صورتی میتواند طلاق بگیرد
درصورتی که من بخواهم هیچ وقت طلاق او را ندهم چکار باید بکنم
سلام، وقت بخیر
برای طلاق باید یکی از شروط عسر و حرج که داخل سند ازدواج ذکر شده را داشته باشند مثل اعتیاد خانمان سوز مرد یا پرداخت نکردن نفقه و…
در صورتی که حق و حقوق ایشان را کامل پرداخت کرده باشید و حق طلاق نداشته باشند بدون رضایت شما نمی توانند طلاق بگیرند.