انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق |
بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای |
بین ۱۵ تا ۳۰ روز کاری |
توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده |
مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام |
برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید |
ممکن است هر زوجی به دلایل مختلف مجبور باشند که از هم جدا شود و طلاق بگیرند. اما یکی از اصلی ترین بحثهای هر زوجی در این هنگام، حضانت فرزند پسر بعد از طلاق است. البته این نکته در مورد حضانت دختران نیز صدق میکند.
باید بدانید که موارد متفاوتی در هنگام حضانت فرزندان وجود دارد که باید به آن توجه شود و قضات با توجه به آن حضانت را از یکی از والدین سلب و به دیگری واگذار میکنند. در این مطلب از بلاگ دادسو قصد داریم در خصوص حضانت فرزندان پس از طلاق نکاتی را بیان کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
حضانت چیست؟
حضانت به معنی مراقبت، حمایت و سرپرستی کودکانی است که هنوز به سن بلوغ نرسیدهاند. در صورتی که والدین قصد طلاق داشته باشند، دادگاه با توجه به مواردی مانند سن فرزند، شرایط مالی، شرایط اخلاقی و برخی موارد دیگر، سرپرستی او را به یکی از والدین واگذار میکند.
اما باید بدانید که به طور کلی تا رسیدن فرزندان به سن ۷ سال، مادر در اولویت حضانت است. یعنی اگر مادر شرایط مالی و اخلاقی مناسب برای حمایت از فرزندان را داشته باشد، فرزندان با او زندگی خواهند کرد. پس از ۷ سالگی و تا رسیدن فرزندان به سن بلوغ، اولویت حضانت آنها با پدر است و آنها پیش پدر خود زندگی خواهند کرد.
توجه داشته باشید که در صورت نداشتن صلاحیت اخلاقی، مالی و سوء رفتار با کودک، این اولویتها از پدر و مادر سلب خواهد شد و دادگاه حضانت را به هر یک از والدینی که شرایط مناسب را دارد، واگذار خواهد کرد.
حضانت فرزند پسر بعد از طلاق
حضانت فرزند پسر بعد از طلاق اولین موردی است که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت. این مورد یکی از مواردی است که در قانون به آن اشاره شده است. به موجب قانون تا رسیدن پسر به سن ۷ سالگی اولویت حضانت او با مادر است. پس از این که سن پسر به ۷ سال برسد، اولویت حضانت پدر خواهد بود و این امر تا زمان بلوغ ادامه دارد. پس از این که پسر به سن بلوغ رسید، خودش میتواند انتخاب کند که دوست دارد با کدام یک از والدینش زندگی کند.

ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی: «برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین (والدین) او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن حضانت با پدر است.»
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق توافقی مورد دیگر قابل بررسی در این مطلب است. باید بدانید که در قانون جدید، میان حضانت فرزند دختر و پسر تفاوتی وجود ندارد و مانند پسران، حضانت دختران تا ۷ سالگی با مادر و پس از آن تا رسیدن به سن بلوغ با پدر است. با رسیدن دختران به سن بلوغ، خود میتوانند انتخاب کنند که دوست دارند که با کدام یک از والدین زندگی کنند.
حضانت فرزند تا چند سالگی با مادر است؟
همانطور که در پاراگرافهای بالا خواندید، مادر تا رسیدن فرزندان به سن ۷ سالگی در اولویت حضانت قرار دارد. به همین دلیل معمولاً در صورتی که مشکل دیگری وجود نداشته باشد، دادگاه حق حضانت را تا این زمان به مادران میدهد. همچنین می توانید با مراجعه به مقاله حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر، در این باره نیز اطلاعات کافی به دست آورید.
حضانت فرزند تا چند سالگی با پدر است؟
از ۷ سالگی تا رسیدن فرزندان به سن بلوغ، حق حضانت آنها در صورت عدم وجود برخی مشکلات با پدر است. باید بدانید که در قانون گفته شده که سن بلوغ دختران ۹ سال و سن بلوغ پسران ۱۵ سال است. پس پدر تا رسیدن دختران به ۹ سالگی و پسران به ۱۵ سالگی در اولویت حضانت است و پس از آن فرزندان میتوانند مشخص کنند که دوست دارند با کدام یک از والدین خود زندگی کنند.
حضانت فرزند پسر بعد از سن پانزده سالگی
همانطور که در پاراگراف بالا به آن اشاره کردیم، فرزندان پسر پس از رسیدن به ۱۵ سالگی در قانون بالغ محسوب میشوند. به همین دلیل در این زمان خود میتوانند تصمیم بگیرند که دوست دارند با پدر یا مادرشان زندگی کنند. پس باید بگوییم که تعیین حضانت فرزندان پسر پس از ۱۵ سالگی بر عهده خودشان است و خودشان یکی از والدین را انتخاب خواهند کرد.

حضانت فرزند بعد از فوت پدر
یکی از مواردی که پس از فوت پدر مطرح است، حق حضانت فرزندان است. با توجه به این نکته که در زمان حیات تأمین نیازهای مالی و نفقه بر عهده پدر است، پس از فوت او در صورتی که مادر از نظر مالی، اخلاقی و صلاحیتهای دیگر مشکلی نداشته باشد، قانون حضانت فرزندان را به مادر میدهد. پس باید گفت که حضانت فرزند پس از فوت پدر در صورت وجود شرایط لازم با مادر است.
اما باید توجه داشته باشید که درست است که سرپرستی و حضانت فرزندان به مادر واگذار میشود اما قانون به اجداد پدری مخصوصاً پدر بزرگ حق ملاقات با نوه را داده است. در صورتی که مادر با این مورد مخالفت کند، دادگاه میتواند شرایط ملاقات را فراهم و مادر را ملزم به انجام این ملاقات کند.
حضانت فرزند در طلاق توافقی
حضانت فرزند در طلاق توافقی یکی دیگر از مواردی است که باید به آن پرداخت. معمولاً تعیین حضانت فرزندان پس از طلاق بر عهده دادگاه است. اما زمانی که والدین به طلاق توافقی اقدام میکنند، میتوانند در خصوص حضانت فرزندان نیز سازش کنند.
در صورتی که والدین در این خصوص به توافق برسند، دادگاه دخالتی در این مورد نخواهد داشت و اجازه میدهد تا والدین در صورتی که شرایط نگهداری درست فرزند را دارند، حضانت آنها را بر عهده بگیرند. البته در صورتی که شرایط لازم برای حضانت فرزندان توسط والدینی که قصد سرپرستی او را دارند، فراهم نباشد، دادگاه این حضانت توافقی را نقض میکند و حکم لازم را صادر خواهد کرد.
حضانت فرزندان پس از عقد موقت
نوعی ازدواج وجود دارد که به آن ازدواج موقت یا صیغه گفته میشود. این نوع عقد مدت دار است و پس از پایان مدت، زن و مرد از هم جدا میشوند. در صورتی که در طول این زمان فرزندی به دنیا بیاید، دادگاه در خصوص حضانت او مانند حضانت فرزندان حاصل از ازدواج دائم رفتار میکند. این جمله به این معنی است که مانند ازدواج دائم، پس از طلاق حضانت فرزند تا ۷ سالگی بر عهده مادر است و پس از آن تا رسیدن فرزند به سن بلوغ، این حضانت به پدر سپرده خواهد شد.
حضانت فرزند پسر قبل از طلاق
حضانت فرزند قبل از طلاق موضوعی مهم است و باید به آن پرداخت زیرا ممکن است فرایند طلاق طولانی شود. باید بدانید که قانون گذار برای کل فرایند یک قانون کلی تعیین کرده و حضانت فرزند پسر قبل از طلاق نیز بر اساس همین قاعده مشخص شده است.
همانطور که در این مطلب چندین بار به آن اشاره کردیم، حضانت فرزندان تا ۷ سالگی در صورت وجود شرایط لازم بر عهده مادر و پس از آن تا رسیدن آنها به سن بلوغ بر عهده پدر است. در صورتی که پدر یا مادری که در اولویت حضانت فرزند است، شرایط لازم را برای نگهداری درست از فرزند نداشته باشد، سرپرستی از وی گرفته میشود و به دیگری واگذار خواهد شد.
موارد سلب حضانت فرزندان از پدر یا مادر چیست؟
در برخی مواقع با صلاح دید دادگاه حضانت فرزندان از پدر و مادر بنا به دلایلی سلب میشود. این سلب حضانت معمولاً به این دلیل است که پدر یا مادر صلاحیت لازم برای نگهداری کودک را ندارند و زندگی کودک با این افراد ممکن است باعث وارد آمدن صدمات روحی و جسمی فراوانی به او وارد شود. به همین دلیل قانون در این خصوص پیشبینیهایی انجام داده است.

ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: «هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند»
بر اساس این قانون در صورتی که موارد زیر وجود داشته باشند، سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر صورت خواهد گرفت.
- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلا به بیماریهای روانی با تشخیص پزشک قانونی
- سوء استفاده از طفل به صورتهای متفاوت مانند اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدی گری و قاچاق
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
توجه داشته باشید که میزان موارد گفته شده به چه اندازه است یا کدام موارد انحطاط اخلاقی محسوب میشود بر عهده قاضی است. قاضی پس از بررسیهای لازم دستور سلب حضانت فرزند از مادر یا پدر را صادر خواهد کرد.
جمع بندی
مادر اولویت حضانت فرزند پس از طلاق تا ۷ سالگی دارد. پس از آن تا رسیدن فرزندان به سن بلوغ، حضانت بر عهده پدر خواهد بود. پسران در ۱۵ سالگی و دختران در ۹ سالگی به بلوغ میرسند و پس از آن خودشان میتوانند تصمیم بگیرند که دوست دارند با کدام یک از والدین زندگی کنند.
اگر در خصوص حضانت فرزندان پس از طلاق سؤالی دارید، میتوانید از خدمات دادسو مانند مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره رایگان در واتس اپ و مشاوره تلفنی رایگان استفاده کنید تا با مشکلات کمتری مواجه شوید.
سوالات متداول
- حضانت فرزندان تا ۷ سالگی با چه کسی است؟
فرق نمیکند که فرزند دختر باشد یا پسر، بر اساس قانون، اولویت حضانت او تا سن ۷ سالگی با مادر است. تنها در صورتی که مادر واجد شرایط و صلاحیت لازم برای نگهداری او نباشد، سرپرستی در این سن به پدر خواهد رسید.
- حضانت فرزند از ۷ سالگی تا زمان بلوغ با چه کسی است؟
اولویت نگهداری و سرپرستی فرزندان از سن ۷ سالگی تا زمان بلوغ با پدر است.
- فرزندان در چه سنی به بلوغ میرسند؟
بر اساس قانون دختران در سن ۹ سالگی و پسران در سن ۱۵ سالگی به بلوغ میرسند.
2 دیدگاه برای “حضانت فرزند پسر بعد از طلاق با کیست؟ ”
سلام ببخشید من یک دونه پسر دارم وحضانتش بامن است موقع عقدوازدواج پسرم آیابه پدرش نیازی است یانه
سلام، وقت بخیر
خیر احتیاجی نیست.