توقیف اموال
خانه / عمومی / توقیف اموال و همه چیز درباره آن

توقیف اموال و همه چیز درباره آن

اشتراک گذاری:

قبل از هرچیز بهتر است توضیح دهیم که منظور از توقیف اموال چیست و مدت زمان توقیف اموال چقدر است؟

توقیف اموال به معنی بازداشت کردن اموال، املاک و یا دارایی‌های یک شخص است. شخص محکوم کسی است که اموال وی توقیف شده است.

معمولا توقیف اموال جهت مواردی مانند مهریه، چک و یا ارث پدری انجام می‌شود. همچنین توقیف دارایی‌ها در اموال منقول و غیر منقول در روند متفاوت است.

در صورتی که قصد توقیف اموال، توقیف خودرو، توقیف سهم الارث پدری یا توقیف املاک و … دارید، بهترین راهکار داشتن وکیل پایه یک دادگستری است.

تجربه دادسو در حل پرونده‌های توقیف دارایی و اموال، به خوبی ما را با نگرانی‌ها و مشکلات شما آشنا کرده است. اگر به وکیل متخصص برای توقیف انواع اموال نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

توقیف اموال قبل از دادخواست

هنگامی که طلب فرد مستند به سند رسمی باشد (مانند چک، اسناد رسمی، عقدنامه) قبل از اینکه در دادگاه دادخواست طرح شود، تقاضای توقیف اموال داشته باشد.

توقیف اموال در این شرایط بدون ابلاغ به خوانده انجام می‌شود و فقط مربوط به مطالباتی است که در سند رسمی آمده باشند.

هنگامی که تقاضایی توقیف اموال در این شرایط انجام شود، باید طرح دادخواست همزمان با تقاضای توقیف و یا 10 روز بعد از آن باید انجام شود؛ در غیر این صورت به درخواست زینفع این توقیف رفع می‌شود.

همچنین تأمین خواسته نیز در این شرایط باید پرداخت شود. پرداخت تامین خواسته به این معنی است که باید 30 درصد ارزش خواسته باید در صندوق دادگستری پرداخت شود. به این دلیل که اگر بعد از اتمام پرونده حق با محکوم باشد، شخص بتواند از این طریق زیان وارد شده را جبران کند.

پرونده‌های توقیف اموال بسیار پیچیده هستند به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم برای نتیجه گرفتن حتما از وکیل کمک بگیرید. شما می‌توانید با کارشناسان حقوقی ما برای راهنمایی بیش‌تر در ارتباط باشید.

توقیف اموال چگونه انجام می شود؟

هنگامی که فردی بر اساس حکم دادگاه محکوم به پرداخت مبلغی می‌شود؛ مکلف (موظف) است در موعد مقرر شده آن را پرداخت کند.

در غیر این صورت فرد محکوم له (شخصی که حکم به نفع او صادر شده) می‌تواند از طریق دادگاه مجدد اقدام کند و دادگاه چند روز مهلت جدید مشخص می‌کند.

در صورتی که محکوم در تاریخ مشخص شده مبلغ را پرداخت نکند، فرد محکوم له با درخواست تشکیل پرونده اجرایی می‌تواند درخواست توقیف اموال (خودرو، موتور، حساب بانکی و…) داشته باشد.

بعد از توقیف دارایی محکوم، مزایده برگزار می‌شود برای فروش آن و باید توجه کنید که مبلغ مزایده حدودا 20 درصد کمتر از مبلغ واقعی است. در صورتی که بعد از مزایده اول فروش انجام نشود مزایده دوم برای فروش ملک انجام می‌شود.

حتما توجه کنید که پیچیدگی‌های پرونده‌های توقیف اموال بسیار زیاد بوده و بهتر است از وکیل متخصص راهنمایی بگیرید. اگر دادسو وکیل شما باشد نیازی به حضور شما در هیچ مرحله ای نیست و صفر تا صد مسیر توسط وکلا ما انجام می‌شود.

توقیف اموال تامینی

توقیف تامینی یا توقیف احتیاطی زمانی انجام می‌شود که یک فرد در دادگاه محکوم به پرداخت بدهی شود. اگر احتمال برود که او اموال خود را مخفی یا منتقل کند، دادگاه می‌تواند اموالش را توقیف کند.

این توقیف به فرد محکوم ده روز فرصت می‌دهد تا ضمانت لازم را فراهم کند. در این مدت، اموال او به صورت موقت توقیف می‌شود. هدف این کار، تضمین پرداخت بدهی و جلوگیری از فرار محکوم است. اگر بعداً بی‌گناهی او ثابت شود، می‌تواند دوباره اموالش را به دست بگیرد.

این توقیف یک ابزار قانونی است که از تخلف و فرار از پرداخت بدهی جلوگیری می‌کند. محکوم‌له (کسی که حکم به نفع او صادر شده) می‌تواند حتی قبل از پایان مهلت ۱۰ روزه، درخواست توقیف اموال را به دادگاه بدهد.

توقیف اموال اجرایی

توقیف اجرایی یک ابزار قانونی است که به اجرای حکم قضایی یا قرارداد مالی کمک می‌کند. اگر متهم در مدت ۱۰ روز حکم را اجرا نکند، بر اساس ماده ۴۹ قانون اجرای احکام مدنی، محکوم‌له می‌تواند درخواست توقیف اموال محکوم علیه را بدهد.

اگر فرد محکوم نخواهد به‌صورت داوطلبانه بدهی خود را پرداخت کند، دادگاه حکم توقیف اموال او را صادر می‌کند. این حکم به مأمور اجرا اجازه می‌دهد اموال فرد یا سازمان مورد نظر را توقیف کند.

اموال توقیف‌شده می‌تواند شامل املاک ثابت مانند خانه یا زمین و اموال متحرک مانند خودرو یا سهام باشد. هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد و بتوان از آن پول تهیه کرد، در این حکم قابل توقیف است.

اگر بعد از گذشت ۱۰ روز از صدور اجراییه، محکوم علیه هنوز حکم را اجرا نکرده باشد، می‌توان از دادگاه درخواست توقیف اموال او به میزان حکم صادر شده را داد. این اقدام به عنوان توقیف اجرایی شناخته می‌شود.

نحوه اجرای حکم توقیف اموال

همان‌طور که گفتیم، توقیف اموال منقول و غیر منقول تفاوت دارند.

  • اموال منقول: اموالی که امکان جابجایی ندارند، مانند ساختمان‌ها و زمین‌ها، در دسته اموال غیرمنقول قرار می‌گیرند چون در یک مکان ثابت قرار دارند و نمی‌توان آن‌ها را به راحتی به جای دیگری منتقل کرد.
  • اموال غیر منقول: اموالی که قابلیت جابجایی از یک مکان به مکان دیگر را دارند، مانند خودرو و اشیای مشابه، به عنوان اموال منقول شناخته می‌شوند.

تفاوت های توقیف اموال و غیر منقول

اموال غیرمنقول مثل زمین یا خانه، از طریق ثبت در اداره ثبت اسناد توقیف می‌شود، به این معنی که مالک نمی‌تواند آن را به کسی دیگر منتقل کند یا بفروشد. در این نوع توقیف، هیچ اقدام فیزیکی انجام نمی‌شود و فقط مانع از نقل و انتقال ملک می‌شوند.

اما در مورد اموال منقول، مثل خودرو یا کالا، توقیف به صورت فیزیکی انجام می‌شود؛ یعنی آن کالا یا وسیله از دست مالک گرفته و نگهداری می‌شود.

دلیل این تفاوت این است که مالکیت اموال غیرمنقول با ثبت رسمی در اسناد مشخص می‌شود، در حالی که مالکیت اموال منقول با توجه به اینکه چه کسی آن را در اختیار دارد تعیین می‌شود. به عبارت دیگر، کسی که کالا را در دست دارد، به عنوان مالک آن شناخته می‌شود.

نحوه گرفتن حکم توقیف اموال

اگر شما برای گرفتن حق و حقوق خود به دادگاه شکایت کنید و متهم ادعا کند که هیچ مالی ندارد، دادگاه به شما اجازه می‌دهد تا از طریق سازمان‌هایی مثل ثبت اموال و املاک، دارایی‌های او را شناسایی کنید.

این سازمان‌ها با استفاده از کد ملی متهم، لیست کامل املاک و دارایی‌های او را پیدا کرده و اگر چیزی به نامش باشد، به صورت محرمانه به دادگاه گزارش می‌دهند تا مانع فروش آنها شوند.

گاهی اوقات، افراد محکوم سعی می‌کنند اموال خود را مخفی کنند، به عنوان مثال، دارایی‌ها را به نام نزدیکان خود ثبت می‌کنند تا بعدها به آنها دسترسی پیدا کنند. اگر دادگاه به این رفتار مشکوک شود، دارایی‌های نزدیکان متهم را هم بررسی خواهد کرد.

معمولاً در پرونده‌هایی که به توقیف اموال منجر می‌شود، بخش زیادی از بدهی‌های متهم به دولت یا طلبکاران مربوط می‌شود. این نوع پرونده‌ها به دلیل پیچیدگی که دارند معمولا بسیار زمان‌بر خواهند بود.

به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم حتما با وکیل توقیف اموال مشورت کنید. در صورتی که به وکیل پایه یک دادگستری نیاز دارید کارشناسان حقوقی دادسو آماده راهنمایی شما هستند.

مرحله بعد از توقیف اموال

حال سوال این است که بعد از این توقیف دارایی‌ها چه اقدامی باید انجام شود؟

محکوم‌له باید حداکثر تا ۱۰ روز پس از صدور دستور توقیف، دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کند. اگر این کار را در این مدت انجام ندهد، محکوم می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست کند که اموالش از توقیف آزاد شود.

همچنین، باید توجه داشت که قبل از توقیف اموال، بررسی شود که آن اموال جزو مستثنیات دین نباشند.

توقیف اموال چک برگشتی

برای توقیف یک مال که در مورد چک برگشتی باشد باید به مدت 15 روز از تاریخ برگشت زدن چک گذشته باشد و پس از آن برای بازداشت مال اقدام کرد.

مالی که آشکارا به نام فرد باشد قابل بازداشت است. اما در برخی موارد فرد بدهکار اموالش را به نام کس دیگری منتقل می‌کند و یا اینکه مالی دارد که آشکار نیست و هیچ شخصی از وجود آن خبر ندارد.

در این مورد اگر شاکی مطمئن باشد که بدهکار مالی دارد که پنهان کرده است می‌تواند از طریق یک وکیل در این زمینه، از اموال فرد بدهکار اطلاع پیدا کند و مراحل قانونی را برای بازداشت آن انجام دهد.

در صورتی که به وکیل توقیف اموال نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

توقیف اموال آقا برای مهریه

بیشترین پرونده‌های توقیف، مربوط به توقیف اموال برای مهریه هستند. توقیف دارایی‌ها برای گرفتن مهریه از طریق اجرای ثبت انجام می‌شود.

در این موارد دادگاه پس از ثبت درخواست بلافاصله و بدون فوت وقت اقدام می‌کند؛ اما در اکثر موارد به دلیل بالا بودن تعداد سکه‌ها (مهریه زوجه) و نیز افزایش بهای سکه زوج از زیر بار مسئولیت پرداخت مهریه شانه خالی می‌کند و مصائبی را برای زوجه پیش می‌آورد.

در این مورد کمک گرفتن از وکیل پایه یک دادگستری که در این زمینه تخصص دارد می‌تواند در کاهش مشکلات بسیار مفید باشد. وکیل می‌تواند کلیه اموالی که متعلق به زوج است را شناسایی و معرفی نماید و سرعت انجام امور را افزایش دهد.

اگر برای توقیف و یا رفع توقیف اموال برای مهریه به وکیل نیاز دارید، وکیل مهریه دادسو با تخصص کامل آماده همراهی شما است.

توقیف اموال سهم الارث

در آغاز باید بدانیم سهم‌الارث چیست و متعلق به چه کسی است؟

وقتی کسی فوت می‌شود اموال منقول و غیر منقولی از وی به جا می‌ماند و پس از اینکه دین‌های او تسویه شد، مابقی بین وراث او تقسیم می‌شود؛ بنابراین در صورت فوت هر شخص، بخشی از اموال وی با رعایت شرایط قانونی بین افراد وارث تقسیم می‌شود که به این مال سهم‌الارث می‌گویند.

وراث فردی که فوت شده است، فرزندان او، همسر او و والدین او هستند و در این میان فرزندان بیشترین سهم را از ارث دارند. در صورتی که یکی از وراث طلبی داشته باشد و آن را تسویه نکند، با معرفی اموال متوفی می‌توان بخشی از آن را برای توقیف معرفی کرد تا دادخواست مربوط به دریافت طلب برای طلبکار تنظیم شود و مراحل قانونی آن طی شود.

توقیف خودرو

به طور کلی، دریافت مطالبات از طریق اداره ثبت اسناد و املاک ساده‌تر و سریع‌تر از مراجعه به مراجع قضایی است. اگر بخواهید طلب خود را از بدهکار بگیرید و اموال او را توقیف کنید، این فرآیند در محاکم قضایی معمولاً طولانی و پیچیده خواهد بود.

برای مثال، اگر قصد دارید خودرویی را توقیف کنید، در اداره ثبت نیازی به پرداخت هزینه تمبر مالیاتی ندارید، اما در مراجع قضایی این هزینه باید پرداخت شود، وگرنه درخواست شما بررسی نخواهد شد.

در صورتی که حکم قطعی صادر شود، درخواست شما بررسی می‌شود، اما این کار زمان زیادی خواهد برد.

مهم‌ترین موضوع در توقیف اموال سرعت عمل بالا است، به همین دلیل بهتر است حتما از کمک یک وکیل استفاده کنید.

توقیف مال قولنامه ای

اموال قولنامه‌ای از نظر مراجع قانونی معتبر نیستند. طبق قوانین کشور، مالک کسی است که سند رسمی به نام او در دفتر ثبت اسناد ثبت شده باشد. در دادگاه‌ها، سند عادی مثل قولنامه اعتباری ندارد، زیرا قولنامه یک سند غیررسمی است که در اداره ثبت اسناد ثبت نشده و فقط توسط مشاور املاک تنظیم و امضا شده است.

برای اثبات مالکیت بدهکار بر اموال قولنامه‌ای، ارائه صرف قولنامه کافی نیست. برای توقیف این اموال، باید اقرارنامه‌ای از مالک ثبتی که واگذاری مالکیت را تأیید کند، به بخش اجرای احکام ارائه شود.

راه‌های اثبات مالکیت در این موارد شامل موارد زیر است:

  • شخص در ملک مورد نظر تصرف مالکانه داشته باشد.
  • سند به نام دیگری باشد، اما او در دادگاه اقرار کند که مالک اصلی، بدهکار است و با توقیف مال موافقت کند.
  • وجود شاهدانی که مالکیت فرد را تأیید کنند.

وکیل برای توقیف اموال

همان‌طور که گفتیم، در پرونده‌های توقیف اموال سرعت عمل در اقدام و اطلاع از پیچیدگی‌های پرونده اهمیت زیادی دارد. زیرا در صورتی که شخص اموال خود را به نام دیگری منتقل کند اثبات مالکیت به مراتب بسیار سخت‌تر است.

بهترین راهکار برای توقیف دارایی‌، راهنمایی گرفتن از یک وکیل توقیف اموال است.

دادسو با تجربه چندین ساله در حل پرونده‌های توقیف اموال و دارایی، کاملا با مشکلات و چالش‌های این نوع پرونده‌‍‌ها آشنایی داشته و در سریع‌ترین زمان ممکن پرونده شما را به نتیجه می‌رساند.

در صورتی که به وکیل توقیف دارایی نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

سوالات متداول

توقیف اموال بستگان درجه یک ممکن است؟

بله، شما می‌توانید برای توقیف اموال هرکسی اقدام نمایید.

مدت زمان توقیف اموال چقدر است؟

مدت زمان توقیف اموال بسته به اینکه چه مالی قرار است توقیف شود و با توجه به نوع پرونده ممکن است متفاوت باشد. بهترین راه برای کوتاه کردن این زمان داشتن وکیل توقیف اموال است.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.3/5 - (48 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *