خانه / ملکی / فروش یا انتقال سرقفلی

فروش یا انتقال سرقفلی

فروش یا انتقال سرقفلی

فروش یا انتقال سرقفلی باید طبق روال قانونی انجام شود. شرایطی که برای فروش سرقفلی مغازه به همراه عین مال وجود دارد، با شرایط فروش یا انتقال سرقفلی به تنهایی متفاوت است. حتی در صورتی که قصد انتقال سرقفلی به فرزندتان را داشته باشید، لازم است که نکات حقوقی که پیرامون این موضوع در نظر گرفته شده را رعایت کنید.

در این مطلب دادسو درباره انتقال سرقفلی مغازه یا فروش آن نکاتی که لازم است بدانید را ارائه کرده‌ایم. در صورتی که نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

منظور از سرقفلی چیست؟

سرقفلی مغازه حقی است که به دلیل رونق دادن ملک تجاری توسط مستأجر برای او ایجاد می‌شود؛ اما این حق با حق کسب و پیشه متفاوت است. در حق سرقفلی، مستأجر مبلغی را برای دریافت این حق به مالک پرداخت می‌کند و برای تخلیه ملک باید مالک این مبلغ یا نیمی از آن را طبق قانون به فرد برگرداند. همچنین، مستأجر حق انتقال یا فروش حق سرقفلی را ندارد و مالک می‌تواند به دلیل این اقدام غیرقانونی درخواست فسخ سرقفلی را به مراجع قانونی ارائه کند.

تفاوت‌های سرقفلی و حق کسب و پیشه

برای فروش سرقفلی لازم است که ابتدا تفاوت‌هایی که بین سرقفلی و حق کسب و پیشه وجود دارد را بشناسید. در ادامه این تفاوت‌ها را به طور کلی ارائه کرده‌ایم.

  • سرقفلی موقع عقد قرارداد به صورت توافقی بین مالک و مستأجر منعقد می‌شود و مستأجر با پرداخت مبلغ مشخصی این حق را به دست می‌آورد؛ اما حق کسب و پیشه با گذشت زمان برای مستأجر ایجاد می‌شود.
  •  برای دادن حق کسب و پیشه، فعالیت‌های مستأجر در ملک در نظر گرفته می‌شود؛ اما برای حق سرقفلی امکانات ملکی که استفاده شده مهم هستند.
  • در حق کسب پیشه، این امکان وجود ندارد که حق عقد قرارداد از مستأجر گرفته شود، اما در صورتی که مستأجر مبلغ تعیین شده و توافقی را نپردازد و سرقفلی از او گرفته می‌شود.

نحوه تعیین مبلغ سرقفلی

همان‌طور که برای انتقال یا فروش سرقفلی شرایط و قوانین خاصی وجود دارد، برای اعطای سرقفلی به مشتری نیز شرایط خاصی در نظر گرفته می‌شود. این مبلغ بر اساس موارد زیر مشخص خواهد شد.

  • حسن شهرتی که مستأجر برای ملک ایجاد کرده
  • موقعیت و مرغوب بودن ملک
  • میزان اجاره پرداختی و قرارداد نوشته شده بین مالک و مستأجر
در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه پرونده های ملکی پاسخ داده شده است.

آیا حق سرقفلی قابل خرید و فروش است؟

از نظر شرعی خرید و فروش سرقفلی مباح است و طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز این عمل بدون مشکل و ممکن خواهد بود؛ یعنی مستأجری که به صورت سرقفلی ملک تجاری را اجاره کرده است می‌تواند حق سرقفلی را واگذار کرده یا بفروشد، به شرطی که مالک اصلی که عین مال متعلق به او است اجازه این کار را به مستأجر داده باشد.

در چه صورت می‌توان برای خرید و فروش سرقفلی اقدام کرد؟

برای اینکه مستأجر بتواند خرید و فروش یا انتقال سرقفلی را انجام دهد، 4 شرط در نظر گرفته شده. توجه به این موارد مانع از این می‌شود که توقیف سرقفلی مغازه به دلیل خلاف مستأجر و واگذاری یا فروش آن بدون رضایت مالک رخ دهد.

  • مستأجر باید برای این موضوع با موجر توافق کرده باشد.
  • مستأجر باید انتقال و فروش سرقفلی در مدت اجاره را شرط کرده باشد. مستأجر باید رضایت مالک را برای انتقال سرقفلی جلب کرده باشد.
  • در صورت عدم رضایت مالک، مستأجر از محاکم قضایی حکم انتقال دریافت کرده باشد.
در چه صورت می‌توان برای خرید و فروش سرقفلی اقدام کرد

راه‌های انتقال سرقفلی

روش‌های متعددی برای انتقال سرقفلی وجود دارد، اما در تمام این موارد رضایت مالک در انتقال سرقفلی ضروری است. از جمله راه‌های انتقال سرقفلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1) انتقال اختیاری سرقفلی

در این حالت مالک با اختیاری که دارد می‌تواند سرقفلی را به فرد دیگری به صورت با سند یا بدون سند انتقال دهد.

2) انتقال قهری سرقفلی

اگر مالک سرقفلی به هر دلیلی فوت کند و از دنیا برود، کلیه حقوق تجاری او به ورثه منتقل می‌خواهد شد و به این حالت، انتقال قهری گفته می‌شود. برای این موضوع لازم است که مراحل انحصار وراثت سرقفلی به طور کامل انجام شود.

3) انتقال قضایی سرقفلی

در صورتی که از طرف مقام قضایی برای انتقال سرقفلی حکم داده شود، انتقال قضایی رخ داده و دیگر اختیارات مالک سرقفلی برای انتقال یا فروش آن سلب می‌شود.

نحوه انتقال سرقفلی

برای انتقال سرقفلی نیز شرایط و ضوابط خاصی وجود دارد. برای اینکه مراحل انتقال یا خرید مغازه سرقفلی دار یا فروش آن را بدون مشکل انجام دهید، پیشنهاد می‌کنیم از وکیل سرقفلی مغازه که در این زمینه تخصص دارد کمک بگیرید. در ادامه روش‌های انتقال سرقفلی را برای شناخت بیشتر ارائه کردیم.

1) انتقال اختیاری سرقفلی

در انتقال اختیاری سرقفلی، اگر مستأجر اجازه انتقال را داشته باشد به راحتی می‌تواند سرقفلی ملک تجاری را به شخص دیگری منتقل کند؛ اما در صورتی که اجازه این کار را نداشته باشد، ابتدا باید از صاحب ملک برای انتقال اختیاری سرقفلی کسب اجازه کند.

در صورتی که صاحب ملک برای این موضوع رضایت نداشته باشد باید حق سرقفلی مستأجر را پرداخت کرده و مستأجر ملک را تخلیه کند. حتماً باید این موضوع را در نظر داشته باشید که خرید مغازه سرقفلی دار، فروش آن یا حتی انتقال سرقفلی باید با سند رسمی انجام شود.

2) انتقال قهری سرقفلی

در صورت فوت مالک سرقفلی، این حق تجاری به وراث و فرزندان او انتقال پیدا می‌کند. فرزندان مالک سرقفلی، وراث درجه اولی هستند که این حق تجاری را به ارث می‌برند. با توجه به اینکه انتقال مالکیت سرقفلی بعد از فوت مالک آن نیازمند پرداخت مالیات است، افراد یادی سعی می‌کنند که انتقال سرقفلی را در قید حیات و با جلب رضایت مالک عین مال انجام دهند.

3) انتقال قضایی سرقفلی

اگر مالک ملک رضایت برای انتقال سرقفلی رضایت نداشته باشد و حاضر به دادن اجازه انتقال به مستأجر نباشد، فرد می‌تواند از طریق مراجعه به مراجع قانونی با حکم قضایی برای این کار اقدام کند.

در این شرایط مالک موظف است تا حق سرقفلی را پرداخت کرده و درخواست تخلیه ملک را داشته باشد. در غیر این صورت، دادگاه می‌تواند حکم انتقال حق سرقفلی را صادر کند. برای درک بهتر انتقال سرقفلی با رضایت مالک یا بدون آن پیشنهاد می‌کنیم که درباره فرق مالکیت و سرقفلی اطلاعات کسب کنید، یا از وکلای متخصص این حوزه کمک بگیرید.

مجازات انتقال سرقفلی بدون اذن موجر

اگر مستأجر بدون اجازه مالک ملک تجاری نسبت به فروش یا انتقال سرقفلی اقدام کرده باشد، مالک می‌تواند علیه او طرح دعوی کرده و شکایت کند. در این شرایط درخواست تخلیه برای مستأجر صادر می‌شود و مالک تنها باید نیمی از مبلغی که مستأجر به عنوان حق سرقفلی پرداخته را به او برگرداند.

درصد حق مالک در فروش سرقفلی

 طبق قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1376، مستأجر می‌تواند با رعایت مفاد قانونی و جلب رضایت مالک حق سرقفلی را واگذار کرده و مبلغی را برای این موضوع دریافت کند. با وجود اینکه حق مالکانه در فروش یا واگذاری سرقفلی ذکر نشده، اما طبق عرف این مبلغ معمولاً توسط مستأجر پرداخت می‌شود.

درصد حق مالک در فروش سرقفلی

سخن پایانی

وکیل ملکی درباره شرایط واگذاری سرقفلی یا انتقال آن به فرد دیگر اطلاعات کامل دارد و نکاتی که مستأجر برای این موضوع باید رعایت کند را در اختیار او قرار می‌دهد.

بنابراین در صورتی که قصد فروش یا انتقال سرقفلی یک ملک تجاری را دارید، پیشنهاد می‌کنیم با یک وکیل سرقفلی مشورت کرده و این موضوع را با رعایت موازین قانونی انجام دهید، تا روند فروش یا انتقال سرقفلی بدون مشکل انجام شود.

وکلای متخصص دادسو با وجود سال‌ها فعالیت در زمینه خرید و فروش املاک یا ساخت و ساز و… می‌توانند اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار متقاضیان قرار دهند.

سوالات متداول

آیا امکان انتقال سرقفلی به فرزند بدون اجازه مالک وجود دارد؟

انتقال سرقفلی به فرزند نیازمند کسب رضایت مالک است و اگر بدون آن صورت گیرد، تخلف محسوب می‌شود.

نحوه انتقال سرقفلی مغازه چگونه است؟

برای انتقال سرقفلی باید رضایت مالک را کسب کرده و با رعایت قوانین و مقررات این حوزه، روند انتقال را انجام دهید.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *