طلاق رجعی و دائم چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

تفاوت طلاق رجعی و دائم

زوجین ممکن است به خاطر اختلافاتی که بین آن‌ها وجود دارد برای جدایی و طلاق اقدام کنند؛ اما پس از چند وقت از این اقدامشان پشیمان شوند و قصد شروع دوباره زندگی مشترک را با هم داشته باشند. در طلاق رجعی مرد می‌تواند تا مدت زمان مشخصی پس از طلاق دوباره برای شروع زندگی مشترک رجوع کند. البته برای رجوع از طلاق شرایط خاصی وجود دارد که زوج و زوجه باید به آن‌ها توجه داشته باشند.

اما در شرایطی که طلاق بائن بین زوجین اتفاق افتاده باشد رجوع از طلاق ممکن نیست؛ و برای ازدواج مجدد زوج و زوجه باید مجدداً مراحلی که برای شروع یک زندگی مشترک لازم است را طی کنند. در این مطلب از دادسو تفاوت طلاق رجعی و طلاق بائن را برای شناخت بیشتر انواع طلاق ارائه کرده‌ایم. اگر نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر در این باره دارید از طریق واتساپ با مشاورین حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

طلاق رجعی چیست؟

طلاق رجعی به طلاقی گفته می‌شود که مرد می‌تواند پس از جاری شدن صیغه طلاق و در طول مدت زمان عده مجدداً به همسرش رجوع کرده و زندگی مشترک را شروع کند. برای رجوع از طلاق نیازی نیست که مرد حتماً این موضوع را به صورت شفاهی اعلام کند، بلکه هر گونه ابراز علاقه به زن توسط مرد مانند لمس کردن، نشان دادن رفتار محبت‌آمیز و… می‌تواند نشان دهنده رجوع از طلاق باشد.

اگر زن و مرد پس از طلاق مجدداً زندگی مشترک خودشان را شروع کنند نیازی به مراجعه فوری به دادگاه برای رجوع از طلاق ندارند. البته پس از یک ماه باید زوج و زوجه برای ثبت رجوع از طلاق اقدام کنند تا با تبعات قانونی این موضوع مواجه نشوند.

طلاق رجعی چیست؟

شرایط رجوع بعد از طلاق رجعی

برای رجوع از طلاق شرایط خاصی در نظر گرفته شده است؛ و مرد زمانی می‌تواند پس از طلاق به همسرش رجوع کند که این شروط برقرار باشند. در ادامه مهم‌ترین نکاتی که برای طلاق رجعی در نظر گرفته شده را ارائه کرده‌ایم.

  • طلاق رجعی برای افرادی ممکن است که وارد زندگی زناشویی شده‌اند، بنابراین در صورتی که زوجه و زوج در دوران عقد از هم جدا شده باشند و زوجه باکره باشد، امکان رجوع از طلاق برای مرد وجود نخواهد داشت.
  • زوج تنها در طول مدت زمان عده می‌تواند به همسرش رجوع کند و پس از این دوران باید مجدداً عقد و ازدواج انجام شود.
  • رجوع از طلاق در طلاق رجعی تنها به خواست مرد ممکن است و زن نمی‌تواند در طول مدت عده از طلاق رجوع کرده و به زندگی مشترک بازگردد.
  • در طول مدت عده زن می‌تواند در منزل همسرش زندگی کند و مرد موظف است نفقه او را پردازد.
  • اگر در طلاق رجعی یکی از زوجین در مدت عده فوت کند، طرف مقابل از او ارث می‌برد.
  • در صورت مراجعه زوج به زوجه در مدت عده صورت جلسه طلاق باطل می‌شود؛ اما با انقضای عده این فرصت به پایان می‌رسد و طلاق در شناسنامه زوجین ثبت می‌شود.
شرایط رجوع بعد از طلاق رجعی

عده طلاق رجعی

مدت زمانی که برای عده طلاق رجعی در نظر گرفته شده برابر با سه طهر یا سه بار پاک شدن زن پس از عادت ماهانه است. در واقع زن باید سه ماه بعد از جدایی از شوهرش عده طلاق را نگه دارد. سپس زوجه می‌تواند برای شروع زندگی مشترک با فرد جدیدی اقدام کرده و مجدداً ازدواج کند.

اگر زن پس از طلاق رجعی باردار باشد، زوجه باید تا زمان به دنیا آمدن فرزندش عده نگه دارد و زوج موظف است در این دوران حق و حقوق قانونی زوجه مانند نفقه را به طور کامل بپردازد.

اگر زن باکره یا یائسه نباشد، لازم است که زوجه تا سه ماه پس از طلاق عده نگه دارد و با فرد دیگری ازدواج نکند.

طلاق بائن چیست؟

رجوع در طلاق بائن یا دائم ممکن نیست و مرد نمی‌تواند در طول مدت زمان عده به زندگی مشترک برگردد. طلاق بائن ممکن است از سمت مرد انجام شده باشد و مرد با پرداخت حق و حقوق زن از همسرش جدا شده باشد. یا اینکه طلاق از طرف زن انجام شده باشد و زوجه با ارائه دلیل برای جدایی و طلاق از طرف زن اقدام کرده باشد.

در هر شرایطی چه طلاق یک طرفه انجام شده باشد یا زوجین برای طلاق توافقی با هم به سازش رسیده باشند، طلاق بائن پایان زندگی زناشویی دو نفر است و پشیمانی مرد از جدایی نمی‌تواند زمینه‌ساز شروع مجدد زندگی آن‌ها شود.

تفاوت مهم طلاق بائن و طلاق رجعی در این است که در این حالت زن نمی‌تواند در طول مدت عده در منزل همسرش زندگی کند و از او نفقه بگیرد. همچنین اگر یکی از زوجین در طول مدت عده طلاق بائن فوت کند، طرف مقابل از او ارث نخواهد برد. طلاق بائن نمونه‌های مختلفی دارد که از جمله متداول‌ترین آن‌ها می‌توان به طلاق در دوران عقد به شرط بکارت زوجه، طلاق زن یائسه، طلاق خلع و مبارات و طلاق پس از سه بار وصل زوجین اشاره کرد.

عده طلاق بائن

اگر زوجه باکره باشد یا طلاق بائن در دوران یائسگی زوجه رخ دهد نیازی به نگه داشتن عده توسط زن وجود ندارد؛ اما در صورتی که زن توانایی باروری داشته باشد، مدت عده‌ای که برای طلاق بائن در نظر گرفته می‌شود برابر سه ماه یا سه طهر بعد از عادت ماهانه است.

البته عده زن باردار متفاوت است و در این نوع طلاق نیز اگر زوجه باردار باشد باید تا مدت به دنیا آمدن نوزاد عده را حفظ کند. قبل از به دنیا آمدن فرزند زوجه می‌تواند همه چیز درباره مهریه و حضانت فرزندان پس از طلاق را طبق قانون تعیین کند، تا پس از زایمان مشکلی بابت بسته شدن پرونده طلاق و جدایی برای زوجین وجود نداشته باشد.

طلاق بائن چیست؟

تفاوت طلاق رجعی و طلاق بائن

 تفاوت‌هایی که بین طلاق رجعی و طلاق بائن وجود دارد عبارتند از:

  • عده نگه داشتن در طلاق بائن برای زوجه باکره و زن یائسه واجب نیست.
  • در مدت عده طلاق بائن به زوجه نفقه تعلق نمی‌گیرد، اما برای طلاق رجعی زن می‌تواند از همسرش در این مدت نفقه دریافت کند.
  • در طلاق بائن زن و شوهر در طول مدت عده از هم ارث نمی‌برند، اما در طلاق رجعی زوجین در مدت عده از ارث هم برخوردار می‌شوند.
  • در طلاق بائن امکان رجوع از عده و بازگشت به زندگی توسط مرد وجود دارد، اما در طلاق بائن زوج از این امکان برخوردار نخواهد بود.
  • در طول بائن زوجه نمی‌تواند در طول مدت زمان عده در منزل همسرش زندگی کند، اما در طلاق رجعی این امکان وجود دارد.
  • بعد از رجوع از طلاق زوجین یک ماه برای اعلام شروع مجدد زندگی مشترک به قاضی و عدم ثبت طلاق فرصت دارند؛ اما در طلاق بائن به محض صدور حکم طلاق زوجین به طور رسمی از هم جدا می‌شوند و برای شروع مجدد زندگی مشترک باید صیغه نکاح بین آن‌ها جاری شود.

سخن پایانی

با توجه به شرایطی که زوجین دارند ممکن است برای همیشه از هم جدا شوند و به محض صدور حکم قاضی برای طلاق اقدام کنند؛ یا اینکه فرصتی را برای بازگشت به زندگی مشترک در نظر بگیرند. معمولاً افرادی که رابطه زناشویی بینشان برقرار است از این فرصت برخوردار می‌شوند و مرد می‌تواند پس از طلاق رجعی به همسرش رجوع کند، یا اینکه مجدداً سه بار با همسرش ازدواج کرده و به زندگی مشترکشان برگردد.

اگر طاق از نوع رجعی یا توافقی باشد، امکان دارد که زوجین فرصتی را برای برگشت به زندگی در نظر بگیرند، اما در طلاق بائن این شرایط وجود ندارد و اغلب افرادی که برای همیشه مسیرشان را جدا کرده‌اند با جاری شدن صیغه طلاق زندگی مشترک خودشان را تمام شده می‌دانند.

 سؤالات متداول

طلاق بائن به چه نوع طلاقی گفته می‌شود؟

طلاق بائن به طلاقی گفته می‌شود که زوجین پس از طلاق بدون جاری شدن مجدد صیغه نکاح نمی‌توانند به زندگی مشترک برگردند.

آیا در طلاق رجعی باید زوج مهریه زوجه را بپردازد؟

زن بلافاصله پس از جاری شدن صیغه عقد می‌تواند مهریه خودش را مطالبه کند و در هر نوع طلاقی مرد باید مهریه او را بپردازد.

آیا در طلاق توافقی امکان رجوع از طلاق وجود دارد؟

طلاق توافقی از نوع طلاق رجعی است و زوج می‌تواند پس از صدور حکم طلاق مجدداً به همسرش رجوع کند.

۵/۵ - (۵ امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای باخبرشدن از آخرین اخبار عضو خبرنامه شوید