مهریه یکی از حق و حقوق زن در زمان عقد است که میزان آن به صورت رسمی در سند ازدواج قید میشود. مهریه تحت هر شرایطی به زن تعلق خواهد گرفت و مرد از زمان جاری شدن خطبه عقد با وی موظف است که در صورت درخواست زن، حق مهریه او را پرداخت کند. اما در بسیاری از مواقع زن به دلایل متعدد مهریه خود را میبخشد.
در چنین شرایطی این سؤال پیش میآید که آیا باز مطالبه مهریه زن امکان پذیر است؟ اگر پاسخ به این پرسش مثبت باشد، شرایط و مراحل آن چگونه خواهد بود؟ با ما همراه باشید تا درباره صفر تا صد شرایط باز پس گرفتن مهریه با شما صحبت کنیم. برای مشاوره تخصصی نیز میتوانید به صورت رایگان با وکلای دادسو در واتس اپ تماس بگیرید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می تواند باز مطالبه کند؟
بسیاری از زنان به دلایل متعدد مانند فشار همسر، گرفتن حق حضانت فرزندان و یا حتی در مواقعی که زندگی آرامی دارند، به منظور جلب رضایت و خرسندی شوهر مهریه خود را میبخشند. اما ممکن است بعداً شرایطی پیش آید که زن از این بخشش خود پشیمان شود و بخواهد که مهریه خود را دریافت کند. در این شرایط باید ببینیم که چنین حقی در قانون برای زن در نظر گرفته شده است یا خیر؟
پاسخ به چنین شبهاتی کاملاً مشخص نیست و همه چیز به نوع بخشش مهریه بستگی دارد. بر این اساس ممکن است زن تحت شرایط خاصی بتواند مهریه خود را بعد از بخشش از همسرش مطالبه کند. بسته به نوع بخشش، باز مطالبه مهریه ممکن است امکان پذیر باشد و یا این حق برای همیشه از زن سلب شود.
انواع بخشش مهریه
برای اینکه دقیقاً بدانید در چه شرایطی امکان باز مطالبه مهریه وجود دارد، بهتر است با حالتهای مختلف بخشش مهریه به خوبی آشنا باشید. در ادامه به معرفی این حالتها میپردازیم.
ابراء ذمه زوج
طبق این نوع بخشش مهریه اگر زن به مرد بگوید که دیگر تو تکلیفی برای پرداخت مهریه به من نداری، حق درخواست مهریه برای همیشه از او سلب میشود و تحت هیچ شرایط دیگری امکان باز مطالبه مهریه برای او فراهم نیست. البته تنها نباید روی همین جمله بسنده کرد و سایر جملات مشابه این مفهوم هم میتوانند بازتاب دهنده سلب حق درخواست مهریه برای زن شوند.
هبه مهریه
در ابن شرایط هم زن قادر است مهریه خود را در قالب عقد هبه به زوج ببخشد. این نوع بخشش مهریه هم ممکن است با الفاظ مختلفی انجام شود. بسته به نوع مهریه، اگر مهر عین معین باشد، مثلاً شش دانگ از یک خانه مهریه زن باشد، در صورت وجود عین شش دانگ خانه زن میتواند به مهریه خود رجوع کند.
در روش هبه مهریه یک استثنا هم وجود دارد و آن هم این است که در عوض مهریه چیزی به زن پرداخت شده باشد. در این حالت هم به هیچ وجه امکان باز مطالبه مهریه برای زن وجود نخواهد داشت.
بذل مهریه
نوع سوم بخشش مهریه، به بذل مهریه یا بخشش مهریه در ازای حق طلاق مشهور است. در این روش که منحصراً به طلاق توافقی مربوط میشود، زن در ازای طلاق گرفتن از مرد، مهریه خود را به او میبخشد. البته گاهی عبارت بذل مهریه در مورد نوع هبه مهریه هم استفاده میشود. در مورد باز مطالبه این نوع بخشش، زن تا زمان پایان عده میتواند از تصمیم خود برگردد و مهریه خود را مطالبه کند. البته این حق نیز برای شوهر محفوظ خواهد بود که بخواهد به زن رجوع کند.
صلح مهریه
در صلح مهریه زن نمیتواند به مهریه خود رجوع کند و درخواست باز مطالبه مهریه داشته باشد. در این شیوه قراردادی بین دو طرف ایجاد میشود که هیچ راه برگشتی از آن نیست. مگر اینکه در آینده توافقی دوجانبه صورت بگیرد یا در قرارداد شرط بر هم زدن آن ذکر شده باشد. صلح در مهریه میتواند به دو شکل مختلف یعنی به صورت رایگان یا در ازای گرفتن مال از سوی زن اتفاق بیفتد.
روش های بخشش مهریه
مهریه را میتوان به اشکال مختلفی به مرد بخشید. البته برخی از این راهها قابلیت باز مطالبه مهریه را برای زن فراهم میکنند. به همین دلیل زوجین باید از شرایط بخشش مهریه به خوبی آگاه باشند تا هیچ یک از آنها پس از بخشش مهریه دچار مشکل نشوند. در ادامه به معرفی روشهای بخشش مهریه خواهیم پرداخت.
بخشش مهریه به شکل شفاهی
در این روش زن به صورت شفاهی یا کلامی مهریه خود را به زوج میبخشد. این نوع بخشش میتواند هم در حضور خود همسر و هم در حضور چند شاهد انجام بپذیرد. اما توجه داشته باشید که در این شیوه هیچ چیزی به صورت سند ثبت نشده است. به همین دلیل زن میتواند در هر زمانی که بخواهد آن را مطالبه کند.
بخشیدن مهریه به صورت مکتوب
در این شیوه هم زن با استفاده از دست نوشته خود، مهریه اش را به مرد میبخشد و در نهایت زیر آن را امضا میکند. در روش مکتوب زن میتواند در هر زمانی که بخواهد مهریه خود را از مرد مطالبه کند و مرد هم موظف به پرداخت آن خواهد بود.
بخشش مهریه در دفتر اسناد رسمی
در این نوع بخشش مهریه زن و مرد با مراجعه به دفتر اسناد رسمی سندی تنظیم میکنند که در آن زن کل مهریه یا بخشی از آن را به همسر خود میبخشد. در این شیوه بر خلاف دو روش قبل زن دیگر هیچ حقی برای باز مطالبه مهریه خود را نخواهد داشت.
جمع بندی
در نهایت؛ آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می تواند باز مطالبه کند؟ همانطور که مشاهده کردید زن میتواند تنها بر اساس شرایط خاصی پس از بخشش مهریه نسبت به باز مطالبه آن اقدام کند. اگر همسر شما فوت شده و ” ایا حقوق مرد بعد از فوت به زن میرسد” سوال شما نیز می باشد مقاله لینک شده را مطالعه نمایید.
در صورتی که در این زمینه با هر پرسش دیگریمواجه هستید یا نیاز به مشورت با وکلای حرفه ای دارید، میتوانید با متخصصین حقوقی دادسو در تماس باشید.
سوالات متداول
آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند باز مطالبه کند؟
تحت شرایط خاصی زن میتواند مهریه خود را باز مطالبه کند. در صورتی که زن به صورت شفاهی مهریه خود را بخشیده باشد یا این که برای بخشش مهریه به دست نوشته با امضای خود بسنده کرده باشد، میتواند برای باز مطالبه مهریه اقدام کند.
بهترین شیوه بخشش مهریه کدام نوع است؟
در صورتی که زن برای بخشیدن مهریه به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند و یک سند قانونی در این زمینه تنظیم کند که بخشی از مهریه یا کل آن را به همسر خود ببخشد، این مهریه دیگر قابل مطالبه نخواهد بود.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
سلام. اگرزن درخواست مهریه ونفقه را داشته باشه دیگه نمیتونه فرزندش. و ملاقات کنه
سلام، وقت
ارتباطی باهم دیگر ندارند، اینگونه نیست
شوهرم ۸ ماهه از خونه رفته ودرخواست طلاق داده منم با ۵ تا بچه ول کرده بدون خرج ومخارج حالا بعد ۸ ماه گفته مهریه تو ببخش تا دوباره بیاد سر زندگی چون من اسرار به برگشتنش دارم اون میخواد منو تو دوراهی بزاره میخواستم راهنمایم کنید ممنونم
سلام همسر بنده در حضور داوری تعهد داد که اگر مرتکب رابطه نامشروع بشود از گرفتن مهریه صلب شود و بعد از این تهد در داوری مرتکب رابطه شد میخواستم بدونم اگر بنده اقدام به طلاق کنم باید مهریه این خانم را بدهم؟؟؟
سلام، وقت بخیر
بخشیدن مهریه به صورت کلامی قابل قبول نیست و حتما باید در دفتر اسناد رسمی انجام شود.
تنها در صورتیکه به صورت قانونی , زوجه مهریه را ابراء و یا هبه و یا صلح نموده باشد دیگر حق مطالبه ندارد (البته همان هم تحت شرایطی باز قابل رجوع یا اقاله و یافسخ دارد ) در غیر اینصورت تعهد و دین شما باقی است