خانه / چک و اسناد مالی / وصول چک برگشتی

وصول چک برگشتی

وصول چک برگشتی

چک را باید سندی ضمانت شده با دستور پرداخت و تعهد به پرداخت مبلغ مشخص شده در زمان معین دانست. اما باز هم بسیاری افراد با مشکل دریافت مبلغ چک برگشتی مواجه می‌شوند. وصول چک برگشتی راه‌های متفاوتی دارد. خوب است که افراد با این روش‌ها آشنا باشند تا در زمان نیاز بتوانند از آن‌ها استفاده کنند و بتوانند حق خود را دریافت کنند.

معمولاً برگشت زدن چک و وصول آن‌ها ممکن است زمان‌بر باشد و به علت آشنا نبودن افراد با مراحل و نحوه وصول چک برگشتی، هزینه و زمان زیادی را صرف کنند. به همین دلیل بهتر است از یک وکیل چک برگشتی برای وصول چک برگشت خورده کمک بگیرید.

وکیل متخصص چک برگشتی دادسو، با اطلاع دقیق از شرایط و نحوه وصول چک، در این مسیر به خوبی می‌تواند شما را راهنمایی کند. برای این منظور می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

روش‌ های وصول چک برگشتی

به طور کلی برای وصول چک برگشتی افراد می‌توانند از سه روش استفاده کنند. باید بدانید که چک بدون تاریخ یکی از انواع چک است که اعتبار خود را دارد. فقط افراد قبل از مراجعه به دادگاه باید در آن تاریخ وصول را قید کنند. در ادامه با سه روش اصلی وصول چک برگشتی آشنا خواهید شد.

1- وصول چک برگشتی از طریق کیفری

اولین روش وصول چک برگشتی که در این مطلب در خصوص آن توضیحاتی بیان می‌کنیم، استفاده از روش کیفری است. این روش از طریق مراجعه به دادگاه انجام می‌شود و فرد باید ظرف شش ماه پس از تاریخ وصول چک آن را برگشت بزند تا بتواند اقدامات بعدی را انجام دهد.

اگر فرد ظرف مدت شش ماه گواهی عدم پرداخت وجه چک را دریافت نکند دیگر نمی‌تواند چک را با استفاده از روش کیفری وصول کند. باید بدانید که در روش کیفری، فرد تنها می‌تواند از صادر کننده چک شکایت کند و نمی‌توان از ضامن و ظهر نویس چک شکایت کرد.

همچنین توجه داشته باشید که برخی چک‌ها را نمی‌توان با استفاده از این روش وصول کرد. چک‌های سفید امضا، مشروط، بدون تاریخ، موعددار و چک تضمین از جمله این موارد هستند.

روش‌ های وصول چک برگشتی

وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت

باید بدانید که مهلت برگشت زدن چک در هنگامی که فرد می‌خواهد با استفاده از اداره ثبت، حق خود را دریافت کند همانند روش کیفری شش ماه است. یعنی فرد گیرنده چک باید ظرف مدت شش ماه از تاریخ وصول چک، گواهی عدم دریافت وجه را دریافت کند.

در این روش با استفاده از تشریفاتی خاص می‌توان از شخصی که چک را صادر کرده شکایت کرد. در این روش هیچ شکایتی از ضامن و ظهر نویس چک نمی‌توان کرد.

وصول چک برگشتی از طریق حقوقی

روش دیگری که افراد با استفاده از آن می‌توانند مبلغ چک برگشتی را دریافت کنند، استفاده از روش حقوقی است. در این روش فرد باید ظرف مدت 15 روز، 45 روز یا 4 ماه از تاریخ صدور چک، گواهی عدم دریافت مبلع را از بانک دریافت کند. دلیل این که مدت زمان متفاوتی برای دریافت این گواهی اعلام شده، محل صدور چک است.

پس از دریافت این گواهی افراد می‌توانند به دادگاه‌های مربوطه در حوزه‌ ای که گواهی عدم پرداخت را دریافت کرده‌اند مراجعه کنند و دادخواست علیه صادر کننده چک تنظیم کنند. توجه داشته باشید که برای تنظیم دادخواست، باید هزینه آن را پرداخت کرد. این هزینه به ازای یک میلیون تومان، 5 درصد و برای مبالغ بیشتر از آن 2 درصد مبلغ چک است.

باید بدانید که تمام چک‌ها را می‌توان با استفاده از روش حقوقی پیگیری کرد اما با انجام این کار ممکن است جنبه کیفری منتفی شود و فرد تنها بتواند از همین روش برای وصول چک برگشتی استفاده کند.

شرایط برگشت خوردن چک

حال که با روش‌های وصول چک برگشتی آشنا شدید، زمان آن رسیده که در خصوص شرایط برگشت زدن چک نیز نکاتی را با هم مرور کنیم. بهتر است در زمان مراجعه به بانک اگر چک قابل وصول نبود آن را برگشت بزنید. اما در چه شرایطی چک برگشت می‌خورد؟ این شرایط را در ادامه با هم مرور می‌کنیم.

  • مسدودی حساب چک به دلایل متفاوت
  • عدم وجود موجودی کافی برای پرداخت مبلغ چک
  • دستور صادر کننده برای عدم پرداخت وجه چک
  • عدم تنظیم درست و اصولی چک

در صورتی که با این موارد مواجه شدید می‌توانید چک را برگشت بزنید و اقدامات بعدی مانند شکایت برای چک برگشتی را انجام دهید. این کار را می‌توان با استفاده از کمک وکیل چک برگشتی انجام داد تا مراحل با دقت و سرعت بالاتری انجام شود.

یکی از مواردی که در شرایط برگشت چک گفته شد، دستور برای عدم پرداخت وجه است. افراد می‌توانند در زمان مفقودی چک برای جلوگیری از بروز مشکلات متفاوت، با استفاده از مراجع قانونی دستور عدم پرداخت وجه را دریافت کنند.

مجازات صدور چک پرداخت نشدنی

در ماده 7 قانون صدور چک گفته شده است هر فردی که اقدام به صدور چک بلامحل و پرداخت نشدنی کند، با مجازات زیر مواجه خواهد شد.

  • در صورتی که مبلغ چک کمتر از یک میلیون تومان (ده میلیون ریال) باشد، فرد به حداکثر 6 ماه حبس محکوم خواهد شد.
  • اگر مبلغ چک بین یک تا پنج میلیون تومان باشد، فرد صادر کننده چک به شش تا دوازده ماه حبس محکوم خواهد شد.
  • در صورتی که مبلغ مندرج روی چک بلامحل بیش از پنج میلیون تومان (پنجاه میلیون ریال) باشد، فرد به یک تا دو سال حبس و همچنین ممنوعیت داشتن دسته چک برای مدت دو سال محکوم خواهد شد.

باید بدانید در صورتی که فرد اقدام به صدور چک‌های بلامحل متعددی کرده باشد، مجموع مبالغ مندرج روی چک‌ها ملاک حکم خواهد بود.

مجازات صدور چک پرداخت نشدنی

نحوه وصول چک برگشتی صیادی

چک‌های صیادی برای نظم بخشیدن به نظام چک و جلوگیری از صدور چک‌های بلامحل روی کار آمدند. فردی که در سامانه به عنوان مالک و دریافت کننده وجه چک مشخص شده تنها فردی است که می‌تواند آن چک را وصول کند.

در صورتی که مبلغ موجودی حساب شخص کمتر از مبلغ چک باشد، می‌تواند از سایر حساب‌های او برای تأمین موجودی چک استفاده کند.در صورتی که در تمام حساب‌های فرد مبلغ لازم برای تأمین وجه چک وجود نداشته باشد، می‌توان چک را برگشت زد و با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرد.

در صورتی که آن چک شامل سه شرط نشود، دادگاه برای او ابلاغیه ارسال می‌کند و فرد 10 روز فرصت دارد که مبلغ چک را پرداخت کند.در صورت عدم پرداخت در این مدت او بر اساس قانون با محکومیت‌های درج شده در قانون مواجه خواهد شد.

آیا چک برگشتی قابل وصول است؟

باید بدانید که با استفاده از روش‌های متفاوتی مانند مراجعه به دادگاه کیفری و حقوقی می‌توان کار وصول چک برگشتی را انجام داد. در سال‌های اخیر چک‌های صیادی جای چک‌های قدیمی را گرفته‌اند. این چک‌ها قانونی متمرکز برای کاهش میزان صدور چک‌های بلامحل دارند.

در صورتی که با مشکل عدم دریافت وجه چک مواجه شدید می‌توانید با وکیل چک برگشتی دادسو برای دریافت وجه چک مشورت کنید. این کار باعث می‌شود به شکلی بهتر و مناسب ‌تر پروسه دریافت وجه را انجام دهید و حق و حقوق خود را دریافت کنید.

سؤالات متداول

چند روش برای وصول چک برگشتی وجود دارد؟

به طور کلی افراد می‌توانند کار وصول چک برگشتی را به سه روش مختلف انجام دهند. استفاده از روش کیفری، اداره ثبت و حقوقی از این روش‌ها هستند که فرد باید با توجه به چک و برخی شرایط دیگر بهترین راه را انتخاب کند.

برای برگشت خوردن چک چه شرایطی باید وجود داشته باشد؟

عدم وجود موجودی در حساب، مسدودی حساب، صدور دستور برای عدم پرداخت وجه چک و وجود مشکل در اطلاعات چک از جمله مواردی هستند که با استناد به آن‌ها می‌توان چک را برگشت زد و سپس برای شکایت اقدامات لازم را انجام داد.

مجازات صدور چک بلا محل و پاش نشدنی چیست؟

در قانون مجازات برای فرد صادر کننده چک بلا محل در نظر گرفته شده است. با توجه به قانون اگر مبلغ چک کمتر از 1 میلیون تومان باشد، فرد حداکثر به 6 ماه، اگر 1 تا 5 میلیون تومان باشد بین 6 تا 12 ماه و اگر بیشتر از 5 میلیون تومان باشد به 1 تا 2 سال حبس محکوم خواهد شد.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

14 پاسخ
  1. سلام من یه چک داشتم ۲۷ تومن من از تاریخش مطلع نبودم چون۱۰ فروردین بود گفتم چند روز صبر کنه تا پولو واریز کنم ولی طرف رفته شکایت کرده الانم ۵ ،۶ روزه پول تو حسابه هر چی میگم برو پاس کن نمیره میگه قانون

  2. سلام من یه چک دارم ۳ روز دیگه چون به تعطیلات خوردیم نتونستم حساب رو به موقع پر کنم اگر چکم برگشت بخوره و فرداش بتونم مبلغ چک رو بریزم به حساب ، حسابم مسدود نمیشه ؟

    1. حساب شما مسدودنمیشودفقط مبالغ موجود درحسابهایتان مسدودمیشود،وتا زمان پاس شدن چک،چک برگشتی درحسابتان مشاهده میشود

  3. سلام من یه چک دوسال پیش بابت ضمانت دادم ۱۵ ملیون پرداخت مابقی مانده وثبت هم نشده چه میشه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      می توانید به عنوان سند عادی اقدام کنید.

  4. سلام من چکم برگشت خورده بعد چند روز مبلغ چک رو به حساب واریز کردم بعد زنگ زدم که چک رو به بانک ببرن که پاس کنن ولی برام پیام اومده که پول چک که توی حساب هم هست بابت چک مسدود شده الان اگه چک بره بانک پاس میشه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      بله پاس می شود. برای اطمینان به بانک بروید.

    2. سلام یه چک ۵۰۰ میلیونی گرفتم بابت طلب ولی قرارداد ندارم الان میتونم برم برگشت بزنم یا چک رو واگذار کنم به کسی دیگه اون پیگیر طلب و شکایت باشه؟

  5. سلام من دو فقره چک به کسی دادم که حواسم به تاریخ چک نبوده وچک برگشت خورده الان ۶ ماه نمیره چک برداشت کنه که حسابم باز بشه چیکار باید بکنم

    1. مبلغ‌چک‌به‌حساب‌واریز‌کن‌وازبانک‌بخواه‌رفع‌اثرکنن‌همین

  6. سلام. من یک چک دویست میلیونی از شخصی که باهاش معامله انجام داده بودم و طرف رو هم نمیشناسم گرفتم و حسابش خالی بود بنده برگشت زدم و به اجرائیه گذاشتم. و الان استعلام گرفتم دیدم وضعیت صاحب چک قرمز بالای ۱۰ چک برگشتی و بالای ۵۰۰ میلیون زده براش. آیا با این طرف ک کلاه خیلیا رو برداشته. من به پولم میرسم؟ ممنون از شما

  7. سلام.من یه وانت فروختم نصف پولمو نقد گرفتم و نصفه دیگه چک گرفتم .ولی الان چک برگشت خورده و گواهی عدم پرداخت گرفتم از بانک .به طرف زنگ میزنم گوشی جواب نمیده .آیا من میتونم ماشین توقیف کنم بره پارکینگ چون هنوز سند نزدم .آیا قانونیه یا نه باید دادسرا برم شکایت کنم

    1. سلام، وقت بخیر
      دادسرا شکایت کنید شرایط رو در اختیار شما می گذارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *