مسدودی حساب چک برگشتی
خانه / چک و اسناد مالی / همه چیز درباره مسدودی حساب چک برگشتی

همه چیز درباره مسدودی حساب چک برگشتی

چک بر اساس قانون، به نوشته ای گفته می‌شود که صادر کننده آن به بانک، دستور می‌دهد تا همه یا بخشی از پول موجود در حساب را به مالک چک، بپردازد. برای صدور چک، صادر کننده باید به مواردی نظیر نوشتن متن چک به صورت دقیق و بدون قلم خوردگی، نوشتن مبلغ چک به عدد و حروف، نوشتن تاریخ چک به عدد و حروف، نوشتن محل صدور چک و امضای چک توجه کند.

اگر هر کدام از این موارد روی چک دچار خط خوردگی شود، صادر کننده چک باید پشت چک، کلمه یا عدد درست را نوشته و امضا کند.

در این مقاله از مجله حقوقی دادسو قصد داریم مسدودی حساب چک برگشتی را مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین با ما همراه باشید و برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه وکیل چک برگشتی یا راهنمای شکایت از چک برگشتی با وکلا و کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

چک برگشتی چیست؟

بر طبق قانون جدید صدور چک، صادر کننده چک باید در تاریخ قید شده در چک به میزان مبلغ نوشته شده در چک، در حساب بانکی خود موجودی داشته باشد. بنابراین اگر چک در تاریخ نوشته شده به میزان لازم موجودی نداشته باشد، صاحب چک، چک را برگشت زده و از طریق قانون، مراحل شکایت برای چک برگشتی را انجام می‌دهد. به این دسته از چک‌ها، علاوه بر چک برگشتی، چک بلامحل نیز گفته می‌شود.

همه چیز درباره چک برگشتی

مسدودی حساب چک برگشتی

بر طبق ماده 5 قانون صدور چک، برای مسدودی حساب چک برگشتی اگر صاحب چک به بانک مراجعه کرده و با مشکل کافی نبودن موجودی صادر کننده چک رو به رو شود. از بانک درخواست کرده که باقی مانده پول در حساب آن شخص را برای وی واریز و در قبال آن، یک گواهی برای مبلغ باقی مانده از چک صادر کند.

همچنین اگر صاحب چک با مشکل عدم موجوی حساب صادر کننده چک در بانک مواجه شود، باید یک گواهی برای عدم پرداخت چک در زمان مقرر شده از بانک دریافت کند.

بانک با صدور گواهی عدم پرداخت چک، کسری مبلغ چک را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی و سامانه محچک، ثبت کرده و بعد از دریافت کد رهگیری، آن را در گواهی عدم پرداخت، درج می‌کند. در ادامه، عدم موجودی یا کافی نبودن موجودی حساب صادر کننده چک که در سامانه بانک مرکزی، ثبت شده، به صورت آنلاین، به همه بانک‌ها، مؤسسات مالی و اعتباری کشور اطلاع رسانی می‌شود.

در مرحله بعد، بعد از 24 ساعت، تمام بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری، موظف به مسدود کردن موجودی صادر کننده چک خواهند بود. در این صورت کلیه حساب‌های صادر کننده چک مسدود می‌شوند.

همچنین بر طبق قانون صدور چک برای شخص صادر کننده که چک او برگشت خورده، امکان دریافت دسته چک تا زمان رفع سوء اثر چک برگشتی وجود ندارد.

قانون جدید صدور چک چیست؟

قانون صدور چک یکی از قوانین جدید تصویب شده در عرصه مبادلات بانکی بوده که بر طبق این قانون، صادر کننده چک موظف به ثبت چک است. همچنین صادرکننده چک باید در زمان ثبت چک و تاریخ سررسید چک، مبلغی به میزان وجه چک در حساب بانکی خود داشته باشد.

اگر صادر کننده چک در تاریخ نوشته شده روی چک، در حساب خود موجودی نداشته باشد، مبلغ چک از سایر حساب‌های بانکی او پرداخت شده و همه حساب‌های او مسدود می‌شود.

بنابراین بر اساس قانون چک صیاد، تمام چک‌ها به ‌صورت یکپارچه صادر می‌شوند. نکته مهم دیگر در قانون جدید صدور چک، صدور اجراییه است که صدور اجراییه موجب صرفه‌ جویی در وقت و هزینه‌های صاحب چک می‌گردد.

شرایط رفع مسدودی چک برگشتی

  • یکی از شرایط رفع مسدودی چک برگشتی، گذشت مدت 3 سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت چک است.
  • شرط دوم برای رفع مسدودی چک برگشتی این است که در مدت 3 سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت وجه چک، هیچ گونه شکایت حقوقی و کیفری، از سمت مالک چک، علیه صادرکننده چک برگشتی، صورت نگیرد.

رفع مسدودی حساب چک برگشتی

  • تأمین موجودی
  • ارائه لاشه چک برگشتی به صادر کننده، بعد از پرداخت وجه چک به صاحب جک
  • ارائه رضایت‌ نامه محضری صاحب چک به بانک
  • واریز مبلغ چک به حساب جاری و مسدود کردن آن به مدت 12 ماه
  • ارائه نامه رسمی از مرجع صالح، مبنی بر اتمام عملیات اجرایی در خصوص چک برگشتی
  • ارائه حکم قضایی، مبنی بر برائت ذمه صاحب حساب در خصوص چک برگشتی
  • گذشت 3 سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت چک برگشتی

رفع مسدودی حساب چک بدون لاشه چک

زمانی که امکان ارائه لاشه چک، به بانک برای رفع مسدودی حساب چک بدون لاشه چک، برای صادر کننده وجود ندارد، صادر کننده چک با استفاده از مواردی نظیر:

  • دریافت رضایت‌ نامه محضری از صاحب چک با واریز مبلغ چک
  • واریز مبلغ چک به حساب جاری و مسدود نمودن آن به مدت 12 ماه
  • ارائه حکم قضایی مبنی بر برائت ذمه صاحب چک برگشتی

 می‌تواند برای رفع مسدودی حساب چک بدون لاشه چک، اقدام کند.

شکایت از چک ثبت نشده

برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده، برای صاحب چک، امکان پذیر نیست زیرا بر طبق قانون جدید صدور چک، بانک‌ها از ارائه گواهی عدم پرداخت و برگشت زدن چک‌ ثبت نشده در سامانه صیاد باید خودداری ‌کنند. بنابراین شکایت از چک ثبت نشده در سامانه صیاد به این صورت است که به علت اینکه چک به سند عادی مبدل شده، صاحب چک با مراجعه به دادگاه حقوقی می‌تواند برای مطالبه وجه بر علیه صادر کننده چک، اقدامات لازم را انجام دهد.

مفقودی چک

برای مفقودی چک باید مراحل اعلام مفقودی چک طی شود. به این صورت که ابتدا صاحب چک به بانک مراجعه و گواهی عدم پرداخت چک را دریافت و به مراجع صالح (شورای حل اختلاف و دادسرا) مراجعه کند. در مرحله بعد، گواهی مفقودی صادره و برگه اعلام شکایت از چک مفقود شده را به بانک ارائه دهد. در نهایت مراجع صالح یا دادسرا مفقودی بودن چک را احراز کرده و چک مفقود شده را ابطال ‌کنند.

مفقودی چک برگشتی

مهلت برگشت زدن چک

بر طبق ماده 11 قانون جدید صدور چک «در صورتی که دارنده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن، به بانک مراجعه نکرده و ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، شکایت کیفری خود را مطرح نکند، دیگر حق شکایت نداشته و صرفاً برای مطالبه وجه چک برگشتی می‌تواند به شیوه حقوقی اقدام نماید.»

بنابراین مهلت برگشت زدن چک از طریق بانک، 6 ماه از تاریخ صدور چک است و باید ظرف مهلت 6 ماه بعد از دریافت این گواهی، در دادگاه، اقامه دعوی شود. همچنین اگر چک در محل صدور آن پرداخت شود، صاحب چک ظرف مدت 15 روز و اگر در محل دیگری صادر شده باشد، ظرف مدت 45 روز از تاریخ صدور چک باید به بانک مراجعه کرده و وجه چک را مطالبه کند.

در غیر این صورت صاحب چک امکان استفاده از مزایای تجاری چک نظیر اقامه دعوی علیه ضامن، صادر کننده چک و تأمین خواسته بدون پرداخت خسارت احتمالی را نخواهد داشت.

مؤسسه حقوقی دادسو با بهره گیری از بهترین وکلا و وکیل چک برگشتی در زمینه مسدودی حساب چک برگشتی به کاربران خود، بهترین خدمات را ارائه می‌دهد، بنابراین برای راهنمایی و مشاوره در این زمینه با این مجموعه در ارتباط باشید.

سوالات متداول

چک برگشتی چیست؟

چک برگشتی به چکی گفته می‌شود که صادر کننده آن در حساب بانکی خود موجودی لازم برای صدور چک را نداشته باشد که در این صورت چک برگشت می‌خورد.

مهلت برگشت زدن چک تا چه زمانی است؟

بر طبق قانون در صورتی که دارنده چک تا 6 ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن، به بانک مراجعه نکرده و ظرف 6 ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، شکایت کیفری خود را مطرح نکند، حق شکایت ندارد و تنها برای مطالبه وجه چک برگشتی، می‌تواند به صورت حقوقی اقدام کند.

1.7/5 - (482 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *