خانه / خانواده (طلاق) / فسخ نکاح و هر آنچه باید درباره آن بدانید

فسخ نکاح و هر آنچه باید درباره آن بدانید

فسخ نکاح چیست؟

جاری شدن عقد و نکاح بین زوجین باعث می‌شود که دو نفر که تا به حال مسیر زندگی متفاوتی داشته‌اند در یک مسیر قرار بگیرند و زندگی مشترکی را با هم شروع کنند. با وجود اینکه نکاح برای ازدواج دائم جاری می‌شود و زن و مرد تا زمانی که نکاح بین آن‌ها برقرار است به عنوان زوج و زوجه شناخته می‌شوند؛ اما در شرایط خاصی امکان فسخ نکاح وجود خواهد داشت.

قوانینی که برای فسخ نکاح یا تدلیس در نظر گرفته شده با قوانین طلاق متفاوت است. بنابراین زوجین بری فسخ نکاح باید قوانین و شرایطی که برای این کار وجود دارند را بشناسند. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه دارید؛ از طریق واتساپ با وکلای موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

فسخ نکاح چیست؟

فسخ در قراردادهای حقوقی به معنی پایان دادن به عقد بسته شده به طور یک طرفه است. برای فسخ نکاح هم این قانون وجود دارد؛ و مرد یا زن می‌تواند یک طرفه عقد یا نکاح بسته شده را باطل کنند. برای پایان دادن به عقد یا فسخ نکاح لازم است که مرد یا زن دارای یکی از عیوبی که طبق قانون مدنی منجر به باطل شدن عقد می‌شود باشند.

همچنین، با وجود اینکه در طلاق لازم نیست که فردی که قصد جدایی دارد دلیل طلاق را اثبات کند؛ اما در فسخ نکاح زن یا مرد باید حتماً عیوبی که برای باطل کردن عقد وجود دارند را ثابت کنند. در غیر این صورت امکان باطل کردن عقد یا فسخ کردن نکاح برای زوج یا زوجه وجود نخواهد داشت.

نکته مهمی که باید زوجین آن را در نظر بگیرند این است که، اگر زوج یا زوجه با علم به عیوب موجود در طرف مقابل با او وارد زندگی مشترک شده باشد، امکان باطل کردن عقد را نخواهند داشت. همچنین در صورتی که زن یا مرد عیوب طرف مقابل را متوجه شود و فوراً برای فسخ نکاح اقدام نکند؛ پس از گذشت زمان نمی‌تواند درخواست فسخ کردن نکاح را به دادگاه ارائه دهد.

تفاوت فسخ نکاح و طلاق

قوانین و شرایطی که برای طلاق وجود دارد با شرایط و قوانین فسخ نکاح تفاوت دارد. در ادامه این موارد را بررسی کرده‌ایم.

1)در طلاق به دو نفر شاهد مرد نیاز دارید، اما در فسخ کردن نکاح نیازی به حضور شاهد نیست. زیرا به محض اثبات علت فسخ نکاح حکم اجرا شده و نتیجه آن به طرف مقابل اطلاع داده می‌شود.

2)برای طلاق نیاز به ارجاع به داور و رأی او برای صدور حکم دادگاه وجود دارد؛ اما در فسخ نکاح دادگاه زوج یا زوجه را به داور ارجاع نمی‌دهد. بلکه تنها دلیل فسخ و اثبات آن بررسی می‌شود و طبق نظر صاحب حق نکاح از سمت دادگاه به صورت قانونی فسخ خواهد شد.

3)فسخ نکاح می‌تواند از طرف هر کدام زن یا مرد مطرح شود و مانند طلاق حق فسخ نکاح صرفاً در اختیار زوج نیست! همچنین در دوران عادت ماهانه و زمانی که عقد منقطع یا موقت بین زوجین جاری است هم امکان فسخ کردن نکاح وجود خواهد داشت. در صورتی که طلاق تنها برای نکاح دائم ممکن است.

4)در طلاق لازم است که مرد نصف مهریه زن باکره یا مهریه کامل زن را پس از رابطه زناشویی بپردازد؛ اما در فسخ نکاح تنها در شرایط که فسخ به دلیل عنن باشد زن حق دریافت مهریه را خواهد داشت.

5) در طلاق امکان رجوع زوج پس از جدایی وجود دارد؛ اما در فسخ امکان رجوع مرد وجود ندارد. البته در صورتی که نکاح فسخ شود حرمتی بین زن و مرد ایجاد نمی‌شود و می‌توانند دوباره با هم ازدواج کنند. اما پس از سه مرتبه طلاق زوجین امکان ازدواج آن‌ها بدون ورود محلل وجود نخواهد داشت.

شرایط فسخ نکاح

برای اینکه امکان فسخ کردن نکاح بین زوجین وجود داشته باشد باید یکی از شرایط فسخ نکاح برقرار باشد. شرایط کلی که برای فسخ عقد نکاح بین زوجین در نظر گرفته شده شامل عیوب زن و مرد است. اگر یکی از زوجین به این عیوب مبتلا باشد و طرف مقابل پس از عقد از آن مطلع شود، امکان باطل کردن یا فسخ عقد نکاح برای او وجود خواهد داشت. در ادامه مواردی که می‌تواند موجب تدلیس بین زوجین شود را ارائه کرده‌ایم.

  • اگر زن و مرد به جنون مبتلا باشند و جنون آن‌ها استقرار داشته باشد و ادواری نباشد، امکان فسخ نکاح وجود دارد.
  • خصاء، عنن و مقطوع بودن آلت تناسلی مرد به شرطی که مرد حتی یکبار هم موفق به برقراری رابطه جنسی نشده باشد می‌تواند یکی از دلایل فسخ کردن عقد نکاح باشد.
  • قرن، جذام، برص، افضاء، زمین‌گیری و نابینایی از هر دو چشم هم می‌تواند باعث فسخ کردن نکاح توسط یکی از زوجین شود.
  • اگر فردی مرتکب تدلیس یا فریب در ازدواج شود؛ طرف مقابل می‌تواند درخواست فسخ نکاح را به دادگاه ارائه کند.
در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

مراحل فسخ نکاح

برای فسخ کردن نکاح لازم است که مراحل قانونی آن را بشناسید. در ادامه دادسو مراحلی که هر یک از زوجین برای فسخ کردن عقد باید در نظر بگیرد را ارائه کرده است.

  • ثبت نام در سامانه ثنا و ایجاد حساب کاربری
  • ارسال اظهارنامه فسخ نکاح برای طرف مقابل
  • مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت درخواست فسخ نکاح
  • مراجعه به دادگاه جهت اثبات عیوب زن یا مرد جهت فسخ عقد نکاح
  • بررسی پرونده توسط دادگاه و صدور حکم فسخ نکاح
  • درخواست فرجام‌خواهی یا تجدیدنظر توسط طرف مقابل پرونده
  • مراجعه به محضر و ثبت فسخ نکاح در شناسنامه زوج یا زوجه

 مهریه در فسخ نکاح

در صورتی که فسخ نکاح قبل از نزدیکی باشد مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت؛ مگر اینکه عنن بودن مرد یا ناتوانی جنسی او ثابت شود. اما در شرایطی که فسخ نکاح بعد از نزدیکی باشد، مرد باید تمام مهریه زن را بپردازد. درباره ناتوانی جنسی در رابطه زناشویی پیشنهاد می‌کنیم مقاله طلاق به دلیل ناتوانی جنسی مرد را مطالعه کنید.

جهت بررسی شرایط فسخ نکاح، تدلیس و تعلق گرفتن مهریه به زن لازم است که با وکلای حقوقی متخصص در این حوزه مشورت کنید. وکیل طلاق با شناخت قوانین فسخ نکاح می‌تواند جهت پیشبرد سریع‌تر پرونده به زوج یا زوجه کمک کند تا او سریع‌تر بتواند عیوب طرف مقابل را به دادگاه ثابت کرده و از طرف مقابلش جدا شود.

سؤالات متداول

آیا فسخ نکاح با طلاق یکسان است؟

فسخ کردن نکاح با طلاق زوجین یکسان نیست و زوج‌ها برای جدایی در این شرایط لازم است که عیوب طرف مقابل را ثابت کنند.

موارد فسخ نکاح کدامند؟

جنون، ناتوانی جنسی زوجین در برقراری ارتباط زناشویی یا ابتلا یکی از زوجین به بیماری‌هایی مانند نابینایی از هر دو چشم از جمله موارد فسخ کردن عقد نکاح هستند.

5/5 - (10 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *