نحوه تقسیم ارث مادر و ارث مادر به فرزندان

قانون جدید ارث مادر به فرزندان

تقسیم ارث مادر به فرزندان تفاوتی با تقسیم ارث پدر ندارد و ورثه پسر دو برابر ورثه دختر ارث می برد. یعنی در صورتی که مادر فوت کرده باشد، پسر دو سهم و دختر یک سهم می برد. تقسیم ارث طلا هم دقیقا بر همین منوال است و پسر دو برابر دختر از طلای مادر ارث می برد.

در این مقاله قرار است درباره قانون جدید ارث مادر به فرزندان و سهم الارث مادر به فرزندان توضیح دهیم. در خصوص انحصار وراثت مادر باورهای اشتباهی وجود دارد که به تمام این موارد می‌پردازیم. برای آشنایی با نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزند پسر و دختر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

فراموش نکنید در صورتی که قصد تقسیم ارث دارید، وکیل متخصص انحصار وراثت با اطلاع دقیق از قوانین تقسیم ارث در ایران می‌تواند به شما کمک زیادی بکند و پرونده را در مدت زمان کم‌تری انجام دهد. همچنین نیازی به حضور شما در هیچ مرحله‌ای نیست و وکیل همه مراحل را انجام می‌دهد. برای اطلاعات بیش‌تر با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

مراحل انحصار وراثت مادر

چه وکیل برای انحصار وراثت داشته باشید و چه نه باید مراحل زیر را برای تقسیم ارث مادر به فرزندان طی کنید. فقط توجه داشته باشید در صورتی که خود وراث قصد انجام این کار را دارند، نیاز به حضور تمام وراث در همه مراحل نیست و حضور یکی از آن‌ها یا وکیل‌شان کافی است.

  1. در مرحله اول باید گواهی فوت متوفی از ثبت احوال به صورت آنلاین یا حضوری دریافت شود.
  2. یکی از وراث یا وکیل آن‌ها باید به همراه مدارک هویتی وراث و گواهی فوت به شورای حل اختلاف شهری که آخرین محل زندگی متوفی بوده، مراجعه کنند.
  3. وراث باید به همراه دو نفر شاهد (از آشنایان متوفی باشند) به دفتر ثبت اسناد مراجعه کرده تا وراث تائید شوند و استشهادیه انحصار وراثت را دریافت کنند.
  4. به همراه مدارک هویتی و استشهادیه باید مجدد به شورای حل اختلاف مراجعه و دادخواست گواهی انحصار وراثت را ثبت کنند.
  5.  مالیات بر ارث متوفی را محاسبه و برگه مالیاتی را دریافت کنند.
  6. درنهایت باید در جلسه دادگاه حضور پیدا کنند تا گواهی انحصار وراثت صادر شود.

ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟

ارث مادری چگونه تقسمی میشود؟ قانون ارث از مادر تفاوتی با قانون ارث از پدر ندارد. بعضی افراد بر این باور هستند که اگر مادر فوت کند و دو فرزند دختر و پسر داشته باشد، اموال مادر بین دو فرزند به صورت مساوی تقسیم می‌شود.

در حالی که این یک قانون کلی است که پسر در هر حالت دو سوم فرزند دختر ارث ببرد. در شرایطی که خانمی فوت کند و فرزند داشته باشد، میزان ارث فرزند از مادر متفاوت است که در ادامه بررسی می‌کنیم.

قانون ارث از مادر

اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:

سهم الارث فرزندان از مادر در قانون مدنی

  • ‌اگر فرزند منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او می‌رسد.
  • ‌اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر یا تمام دختر ترکه بین آن‌ها بالسویه تقسیم می‌شود.
  • ‌اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آن‌ها پسر و بعضی دختر، پسر دو برابر دختر سهم می‌برد.
  • در صورتی که زن دارای فرزند خوانده باشد، براساس تقسیم ارث فرزند خوانده‌، چنانچه نام او در شناسنامه ثبت شده باشد، صاحب ارث نخواهد بود.

سهم الارث فرزند دختر از مادر

سهم الارث فرزندان از مادر (دختر) بسته به این که وراث دیگری دارد یا خیر، به شرح زیر است:

  • اگر مادر یک فرزند دختر و یک فرزند پسر داشته باشد، فرزند پسر دو برابر فرزند دختر ارث می‌برد.
  • اگر مادر فقط یک فرزند دختر داشته باشد همه اموال به دختر می‌رسد.
  • اگر خانمی که فوت کرده یک فرزند و مادر داشته باشد یک ششم اموال به مادر ایشان و چهار ششم به فرزند دختر می‌رسد. یک ششم باقی مانده تقسیم بر 5 می‌شود که مجدد یک پنجم به مادر و چهار پنجم به فرزند دختر می‌رسد. اگر چند فرزند دختر داشته باشد هم به ترتیب گفته شده انجام می‌شود.
  • اگر خانم فوت شده، پدر، مادر و فرزند دختر داشته باشد، یک ششم پدر، یک ششم مادر و سه ششم به فرزند می‌رسد و یک ششم باقی مانده طبق دستور بالا بر پنج تقسیم می‌شود.
  • اگر متوفی خانم، مادر، پدر، دختر و یک پسر داشته باشد؛ طبق دستور بالا یک ششم به پدر، یک ششم به مادر و چهار ششم باقی مانده به نسبت دو به یک بین فرزند دختر و پسر تقسیم می‌شود.
  • سهم الارث جنین که زنده به دنیا آید مساوی با دیگر فرزندان خواهد بود.

سهم الارث فرزند پسر از مادر

سهم الارث فرزندان از مادر (پسر) به صورت زیر است:

  • در صورتی که وارث متوفی فقط فرزند پسر ایشان باشد ارث فرزند از مادر شامل تمام اموال خواهد بود.
  • اگر وراث متوفی پدر، مادر و فرزند پسر باشد، یک سوم اموال بین والدین و دو سوم دیگر به فرزند پسر می‌رسد.
  • در شرایطی که متوفی همسر و فرزند پسر داشته باشد، یک چهار به آقا و بقیه اموال به فرزند پسر می‌رسد.

تقسیم ارث زن بدون فرزند

در صورتی که خانمی فوت کند و فرزندی نداشته باشد تقسیم ارث زن بدون فرزند به صورت زیر است:

  • اگر همسر داشته باشد یک دوم اموال ایشان به همسرش می‌رسد و بقیه اموال بین وراث دیگر تقسیم می‌شود.
  • اگر فرزند نداشته باشد بسته به وراثی که دارند و طبقه‌ای که وراث در آن هستند، اموال بین‌شان تقسیم می‌شود.

تقسیم ارث طلای مادر

تقسیم ارث مادر به نوع اموال ایشان ارتباطی ندارد ولی در شرایطی که طلا بین اموال به جا مانده از مادر باشد ممکن است شرایط متفاوتی ایجاد شود. تقسیم ارث طلا به صورت عرفی بین دختران متوفی انجام می‌شود ولی به صورت قانونی هیچ فرقی با اموال دیگر ندارد.

اگر همه‌ی وراث با این موضوع موافق باشند که طلای مادر بین دختران تقسیم شود، ایرادی ندارد. اگر راضی نباشند باید بر اساس قانون انحصار وراثت انجام شود. در صورتی که مادر در وصیت نامه خود قید کرده باشد که همه‌ی طلا به دختر برسد ولی وراث دیگر راضی نباشند، یک سوم طلا طبق وصیت بین ورثه نام برده تقسیم می‌شود.

طبقات ارث

همان طور که اشاره شد، تقسیم ارث مادر با افراد دیگر تفاوتی ندارد و براساس طبقات ارث انجام می‌شود. بر طبق قانون، وراث در سه طبقه تقسیم می‌شوند. که به ترتیب اولویت طبقه اول از طبقات دیگر بالاتر است و در صورت حضور هر ورثه از طبقه اول طبقات دیگر ارث نمی‌برند.

  • در طبقه اول پدر، مادر، فرزند و نوه قرار دارند.
  • در طبقه دوم پدر بزرگ، مادر بزرگ، خواهر، برادر و فرزندان آن‌ها هستند.
  • طبقه سوم شامل خاله، عمه، عمو، دایی و فرزندان آن‌ها می‌شود.

هر طبقه به دو درجه تقسیم می‌شود که اولویت درجه اول از درجه دوم بالاتر است. برای مثال اگر هیچ وارثی در طبقه اول نباشد و در طبقه دوم خواهر و برادر باشد و فرزندان آن‌ها هم باشد، دیگر فرزندان آن‌ها ارث نمی‌برند. بر این اساس سهم الارث طبقه اول‌، سهم الارث طبقه دوم و سهم الارث طبقه سوم برحسب قانون مشخص خواهد شد.

قوانین انحصار وراثت

هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن‌ خواهد بود و مابقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آن‌ها تقسیم شود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی ‌نمیبرد. (ماده ۹۰۸ قانون مدنی)

هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند یا چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آن‌ها ‌تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و مابقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آن‌ها تقسیم میشود مگر اینکه مادر حاجب ‌داشته باشد در این صورت مادر از باقی چیزی نمیبرد. (ماده ۹۰۹ قانون مدنی)

همچنین شما می‌توانید برای اطلاعات بیش‌تر مقاله “قانون جدید تقسیم ترکه” را نیز مطالعه کنید.

جمع بندی

ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ تقسیم ارث مادر همانند پدر انجام می‌شود. در صورتی که مادر، تنها یک فرزند داشته باشد، تمام ارث به او می‌رسد. همچنین چنانچه فرزندان جنسیتی مشابه داشته باشند، تقسیم ارث به‌صورت مساوی خواهد بود.

اما چنانچه دو یا چند فرزند از دو جنس متفاوت وجود داشته باشند، سهم پسر، دوبرابر دختر ارزیابی می‌شود. قانون جدید ارث مادر به فرزندان تنها مختص فرزندان نیست و به خانواده و دیگر اعضای فامیل او نیز تعلق دارد. در این باره یک وکیل انحصار وراثت کمک شایانی خواهد کرد.

سوالات متداول

تقسیم ارث مادر بین فرزندان با تقسیم ارث پدر بین آنان تفاوتی دارد؟

خیر، قوانین انحصار وراثت مادر با پدر تفاوتی نداشته و قانونی کلی دارد.

طلای مادر چگونه بین فرزندان تقسیم می‌شود؟

طلا نیز مانند دیگر اموال تقسیم می‌شود.

تقسیم ارث مادر نیاز به وکیل دارد؟

این کار نیز مانند دیگر کارهای حقوقی خیلی راحت توسط وکلا انجام شده و در وقت صرفه جویی می‌شود.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.2/5 - (190 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
152 پاسخ
  1. سلام خسته نباشید عموم وقتی فوت کرد مادر بزرگم زنده بود از عموم ارث میبرد الان مادر بزرگم چند ساله فوت کردن وراث مادر بزرگم از ارثی که از عموم می‌برده ارث میبرن
    الان حقوق عموم که زن عمو میگیره رو نصف بهش میدن و گفتن ما باید بریم امضا کنیم چون وراث مادر بزرگم هستیم تا حقوقش و کامل بدن

  2. سلام وقتتون بخیر
    اگر دختر قبل از مادر فوت شود و مادر ارث داشته باشد به فرزندان اون دختر که فوت شده است ارث میرسد؟؟

    1. سلام، وقت بخیر
      اگر قبل از مادر فوت کرده باشند خیر به فرزندانشان ارث نمی رسد.

  3. با سلام و احترام
    پدر بنده۵سال پیش فوت کردن ودر برگه انحصار وراثت مادرم بزرگم هم جزو وراث پدرم بود. الان که مادربزرگم فوت کردن آیا فرزندان او(عمو یا عمه) می‌توانند ادعای ارث داشته باشند؟ ممنون میشم اگه راهنمایی کنید

    1. سلام، وقت بخیر
      اگر مادربزرگ شما بعد از پدرتان فوت کرده باشند، بله سهم الارث ایشان به وارثینشون منتقل میشه

  4. سلام.پدرشدهرم زنده هست وبه زبانی میگه ارث بین دختر وپسر مساوی تقسیم شود .به زبانی میگه این خودش مدرک حساب میشه.

  5. پدربزرگم سالها پیش فوت کرده و یک خانه از او بجا مانده که بین پنج دختر و سه پسر تقسیم شده. حالا پدر من که یکی از پسرها است فوت کرده‌. وراث پدر من شامل یک پسر و یک همسر و یک مادر هست. سهم الارث پدر من از خانه پدربزرگم چگونه بین وراث پدرم تقسیم میشه؟

  6. اینگونه تقسیم ارث تبعیض بین پسر ودختر کاملا مشهود است.

  7. سلام خسته نباشید من یک خانم هستم مادرم درقید حیاط هست و یک سوم از ارث خودش که از پدرم به او رسیده را بخشیده ووصیت کرده الان اگر برادران من قبول نکنند چکار کنم پدر ضمن مادرم چند سال پیش بخشیده ولی الان آلزایمر دارد تشکر می کنم راهنمای کنید

  8. سلام خوبی بچه من تصادف کرده فوت شده الان پدرش می خواهد دیه پسرمو بگیرد ومن مادر بچه هستم راضی نیستم دیه بگیرم پدرش می تونه دیه بگیره من راضی نباشم

  9. یه زن از شوهر اولش طلاق گرفته دو تا بچه پسر داره که با شوهر زندگی میکنند و زن ازدواج مجدد کرده و از شوهر دوم هم دوتا بچه یک پسر و یه دختر داره حالا شوهر دوم مرحوم شده و ارث گذاشته برای زن که برسه به دوتا بچه خودش آیا اون بچها که از شوهر اول هستند میتونند از مادر ارث ببرن

    1. سلام، وقت بخیر
      اون فرزندان از شوهر دوم ارثی نمیبرند.

      1. شوهر مرحوم شده اموال دست زن هست که از شوهر دوم مونده اون بچها که از شوهر اول هستند ارث میرسه بهشون

        1. وقت بخیر
          اون ارث مادرشون هست که بهشون تعلق میگیره. هنگام انحصار وراثت شوهر دوم خانم، فرزندان اول خانم جزو ورثه محسوب نمی شوند.

        1. سلام، وقت بخیر
          فرزندان از مادر ارث می برند بله اما هنگام انحصار وراثت شوهر دوم که پدرشان نیست جزو ورثه محسوب نمی شوند.

  10. سلام
    من ۳ تا عمه دارم یک عمه ام که پنج فرزند داره بعد از فوت مادر بزرگ و پدر بزرگم فوت کرده اند پدر بزرگم تو روستا یه خونه یه تعداد زمین داره میخواستم بدونم این املاک چور بین پرس عمه هام که مادرشون فوت کرده تقسیم میشه
    ایا هر یک از اونها میتونه انصار وراثت کنه
    لطفا مراحلش رو شردهید ممنون می شم
    با تشکر

  11. اگر مادر فوت کرده باشد وچند سال بعد زمینی پیدا شود وبعد دختر فوت کند درحالی که چند فرزند دیگر به غیر از دختر که فوت شده (دختر یا پسر)داشته باشد با وجود دختر و پسر دیگر به فرزند دختر که فوت شده‌ هم ارث میرسد؟

    1. سلام، وقت بخیر
      به طبقات اول ارث می رسد. در صورتی که زمین بعد از فوت دختر پیدا شود فرزندان وی ارث نمی برند خیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *