تقسیم ارث مادر به فرزندان تفاوتی با تقسیم ارث پدر ندارد و ورثه پسر دو برابر ورثه دختر ارث می برد. یعنی در صورتی که مادر فوت کرده باشد، پسر دو سهم و دختر یک سهم می برد. تقسیم ارث طلا هم دقیقا بر همین منوال است و پسر دو برابر دختر از طلای مادر ارث می برد.
در این مقاله قرار است درباره تقسیم ارث مادر یا سهم ارث بعد از فوت مادر توضیح دهیم. در خصوص انحصار وراثت مادر باورهای اشتباهی وجود دارد که به تمام این موارد میپردازیم. مراحل انحصار وراثت مادر تفاوتی با انحصار وراثت افراد دیگر ندارد که در ادامه مقاله توضیح میدهیم.
محتویات این صفحه
مراحل انحصار وراثت مادر
چه وکیل برای انحصار وراثت داشته باشید و چه نه باید مراحل زیر را برای تقسیم ارث مادر به فرزندان طی کنید. فقط توجه داشته باشید در صورتی که خود وراث قصد انجام این کار را دارند، نیاز به حضور تمام وراث در همه مراحل نیست و حضور یکی از آنها یا وکیلشان کافی است.
- در مرحله اول باید گواهی فوت متوفی از ثبت احوال به صورت آنلاین یا حضوری دریافت شود.
- یکی از وراث یا وکیل آنها باید به همراه مدارک هویتی وراث و گواهی فوت به شورای حل اختلاف شهری که آخرین محل زندگی متوفی بوده، مراجعه کنند.
- وراث باید به همراه دو نفر شاهد (از آشنایان متوفی باشند) به دفتر ثبت اسناد مراجعه کرده تا وراث تائید شوند و استشهادیه انحصار وراثت را دریافت کنند.
- به همراه مدارک هویتی و استشهادیه باید مجدد به شورای حل اختلاف مراجعه و دادخواست گواهی انحصار وراثت را ثبت کنند.
- مالیات بر ارث متوفی را محاسبه و برگه مالیاتی را دریافت کنند.
- درنهایت باید در جلسه دادگاه حضور پیدا کنند تا گواهی انحصار وراثت صادر شود.


ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟
ارث مادری چگونه تقسمی میشود؟ قانون ارث از مادر تفاوتی با قانون ارث از پدر ندارد. بعضی افراد بر این باور هستند که اگر مادر فوت کند و دو فرزند دختر و پسر داشته باشد، اموال مادر بین دو فرزند به صورت مساوی تقسیم میشود.
در حالی که این یک قانون کلی است که پسر در هر حالت دو سوم فرزند دختر ارث ببرد. در شرایطی که خانمی فوت کند و فرزند داشته باشد، میزان ارث فرزند از مادر متفاوت است که در ادامه بررسی میکنیم.
قانون ارث از مادر
اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:
سهم الارث فرزندان در قانون مدنی
- اگر فرزند منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او میرسد.
- اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر یا تمام دختر ترکه بین آنها بالسویه تقسیم میشود.
- اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر و بعضی دختر، پسر دو برابر دختر سهم میبرد.
- در صورتی که زن دارای فرزند خوانده باشد، براساس تقسیم ارث فرزند خوانده، چنانچه نام او در شناسنامه ثبت شده باشد، صاحب ارث نخواهد بود.
سهم الارث فرزند دختر از مادر
سهم الارث فرزندان از مادر (دختر) بسته به این که وراث دیگری دارد یا خیر، به شرح زیر است:
- اگر مادر یک فرزند دختر و یک فرزند پسر داشته باشد، فرزند پسر دو برابر فرزند دختر ارث میبرد.
- اگر مادر فقط یک فرزند دختر داشته باشد همه اموال به دختر میرسد.
- اگر خانمی که فوت کرده یک فرزند و مادر داشته باشد یک ششم اموال به مادر ایشان و چهار ششم به فرزند دختر میرسد. یک ششم باقی مانده تقسیم بر ۵ میشود که مجدد یک پنجم به مادر و چهار پنجم به فرزند دختر میرسد. اگر چند فرزند دختر داشته باشد هم به ترتیب گفته شده انجام میشود.
- اگر خانم فوت شده، پدر، مادر و فرزند دختر داشته باشد، یک ششم پدر، یک ششم مادر و سه ششم به فرزند میرسد و یک ششم باقی مانده طبق دستور بالا بر پنج تقسیم میشود.
- اگر متوفی خانم، مادر، پدر، دختر و یک پسر داشته باشد؛ طبق دستور بالا یک ششم به پدر، یک ششم به مادر و چهار ششم باقی مانده به نسبت دو به یک بین فرزند دختر و پسر تقسیم میشود.
- سهم الارث جنین که زنده به دنیا آید مساوی با دیگر فرزندان خواهد بود.

سهم الارث فرزند پسر از مادر
ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ سهم الارث فرزندان از مادر (پسر) به صورت زیر است:
- در صورتی که وارث متوفی فقط فرزند پسر ایشان باشد ارث فرزند از مادر شامل تمام اموال خواهد بود.
- اگر وراث متوفی پدر، مادر و فرزند پسر باشد، یک سوم اموال بین والدین و دو سوم دیگر به فرزند پسر میرسد.
- در شرایطی که متوفی همسر و فرزند پسر داشته باشد، یک چهار به آقا و بقیه اموال به فرزند پسر میرسد.
تقسیم ارث زن بدون فرزند
در صورتی که خانمی فوت کند و فرزندی نداشته باشد تقسیم ارث زن بدون فرزند به صورت زیر است:
- اگر همسر داشته باشد یک دوم اموال ایشان به همسرش میرسد و بقیه اموال بین وراث دیگر تقسیم میشود.
- اگر فرزند نداشته باشد بسته به وراثی که دارند و طبقهای که وراث در آن هستند، اموال بینشان تقسیم میشود.
تقسیم ارث طلای مادر
تقسیم ارث مادر به نوع اموال ایشان ارتباطی ندارد ولی در شرایطی که طلا بین اموال به جا مانده از مادر باشد ممکن است شرایط متفاوتی ایجاد شود. تقسیم ارث طلا به صورت عرفی بین دختران متوفی انجام میشود ولی به صورت قانونی هیچ فرقی با اموال دیگر ندارد. اگر همهی وراث با این موضوع موافق باشند که طلای مادر بین دختران تقسیم شود، ایرادی ندارد. اگر راضی نباشند باید بر اساس قانون انحصار وراثت انجام شود.
در صورتی که مادر در وصیت نامه خود قید کرده باشد که همهی طلا به دختر برسد ولی وراث دیگر راضی نباشند، یک سوم طلا طبق وصیت بین ورثه نام برده تقسیم میشود.

طبقات ارث
در این زمینه ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ همان طور که اشاره شد، تقسیم ارث مادر با افراد دیگر تفاوتی ندارد و براساس طبقات ارث انجام میشود. بر طبق قانون، وراث در سه طبقه تقسیم میشوند. که به ترتیب اولویت طبقه اول از طبقات دیگر بالاتر است و در صورت حضور هر ورثه از طبقه اول طبقات دیگر ارث نمیبرند.
- در طبقه اول پدر، مادر، فرزند و نوه قرار دارند.
- در طبقه دوم پدر بزرگ، مادر بزرگ، خواهر، برادر و فرزندان آنها هستند.
- طبقه سوم شامل خاله، عمه، عمو، دایی و فرزندان آنها میشود.
*هر طبقه به دو درجه تقسیم میشود که اولویت درجه اول از درجه دوم بالاتر است. برای مثال اگر هیچ وارثی در طبقه اول نباشد و در طبقه دوم خواهر و برادر باشد و فرزندان آنها هم باشد، دیگر فرزندان آنها ارث نمیبرند. بر این اساس سهم الارث طبقه اول، سهم الارث طبقه دوم و سهم الارث طبقه سوم برحسب قانون مشخص خواهد شد.

قوانین انحصار وراثت
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن خواهد بود و مابقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی نمیبرد. (ماده ۹۰۸ قانون مدنی)
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند یا چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و مابقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم میشود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد در این صورت مادر از باقی چیزی نمیبرد. (ماده ۹۰۹ قانون مدنی)
جمع بندی:
ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ تقسیم ارث مادر همانند پدر انجام میشود. در صورتی که مادر، تنها یک فرزند داشته باشد، تمام ارث به او میرسد. همچنین چنانچه فرزندان جنسیتی مشابه داشته باشند، تقسیم ارث بهصورت مساوی خواهد بود. اما چنانچه دو یا چند فرزند از دو جنس متفاوت وجود داشته باشند، سهم پسر، دوبرابر دختر ارزیابی میشود. قانون ارث از مادر تنها مختص فرزندان نیست و به خانواده و دیگر اعضای فامیل او نیز تعلق دارد. در این باره یک وکیل انحصار وراثت کمک شایانی خواهد کرد.
سوالات متداول
خیر، قوانین انحصار وراثت مادر با پدر تفاوتی نداشته و قانونی کلی دارد.
طلا نیز مانند دیگر اموال تقسیم میشود.
این کار نیز مانند دیگر کارهای حقوقی خیلی راحت توسط وکلا انجام شده و در وقت صرفه جویی میشود.
- برچسب ها:
- انحصار وراثت
سلام وقت بخیر
سوالی که داشتم اینه که آیا به فرزند خوانده هم ارث تعلق می گیرد یا خیر ؟
با تشکر
سلام
خیر. طبق قانون به فرزند خوانده ارث تعلق نمی گیرد
مادر من ۶ ماه پیش فوت شدن. و دو تا خونه . یکی تو تهران . یکی تو شهرستان به نامشون بود. تقسیم ارث مادرم رو شما چند روزه انجام میدین؟ ممنون از مطالب خیلی خوبتون
سلام
در صورتی که در استان تهران فوت شدن ما در دادسو گواهی انحصار وراثت مادر مرحوم شما رو در ۴۰ روز کاری دریافت می کنیم
سلام من مادرم سه ساله فوت کرده و به ضمه او قباله زن داداشم مبلغ ۵۰۰هزار تومان است که مبلغ ۴۰۰هزار تومان پرداخت شده و مبلغ صد هزار تومان پرداخت نشده ولی برادرم میگه نه هیچی پرداخت نشده و ماهم فقط شاهد داریم آیا راهی هست برای اثبات این موضوع و موضوع بعد برادرم راضی به تقسیم ارث نیست باید چکار کنیم پدرم ز نده است آیا اون میتونه مال رو تقسیم و فروش کنه با رضایت ما و بدون رضایت برادرم ممنون از راهنماییتون
سلام، وقت بخیر.
در خصوص دینی که متوفی داشتند، شما برای اثبات علاوه بر شاهد نیاز به فیش واریزی دارید و درخصوص انحصار وراثت بله هر کدام از ورثه میتوانند به صورت مستقلا برای انحصار وراثت اقدام کنند.
سلام
مادر اینجانب فوت شده و پدرم زنده است و سه پسردارد و چهار دختر ، تقسیم ارث چکونه است؟ ( یک پدر ، سه پسر و چهار دختر) با تشکر
سلام، وقت بخیر.
همسر متوفی یک چهارم ارث میبرد و در خصوص فرزندان پسر دو برابر دختر ارث خواهد برد.
سلام خسته نباشید
اگر زنی بمیرد و دو ماه بعد مادرش بمیرد
به خواهر برادر های زن از اموالش به جای مادرش ارثی خواهد رسید؟
سلام، وقت بخیر.
بله اگر همسر و فرزند نداشته باشند در طبقه دوم به خواهرها و برادرها ارث میرسد.
سلام اگر مادر قبل از فوت بخواهد ارث فرزندانش را دهد با ۳ فرزند دختر و ۱ فرزند پسر بازهم پسر دو برابر دختر ارث می برد؟
سلام، وقت بخیر.
اگر مادر خودش بخواهد اقدام کند که به میل خود می تواند این کار را انجام دهد و اجباری به تبعیت از قانون نیست.
سلام خسته نباشید پدر من فوت شده ومادرم برای بار دوم ازدواج کرده وفرزند دختر از همسر دوم بدنیا اورده ایا این بچه از ارث مادرم هم چیزی گیرش میاد ؟ ممنون میشم جواب بدین ؟
سلام، وقت بخیر.
بله به واسطه رابطه خونی فرزندان از مادر ارث میبرند.
سلام.پدر و مادرم هر دو زنده هستند.
مادرم تلاش میکنه سه دستگاه خونه به نام خودش بزنه(یکی زده) تا بعد مرگ پدرم به نام پسرهاش بزنه که چیزی گیر دخترهاش نیاد.پدرم رازی نیست ولی پیر شده و زمینگیر.چیکار میشه کرد که مادرم حق دختر هاشو ضایع نکنه.
خانم من این مشکل داره
سلام، وقت بخیر.
پدر شما در قید حیات هستن و اختیار اموال خود را دارند و ایراد قانونی بر آن نیست؛ مگر اینکه ثابت شود پدر شما محسور بوده و با اجبار این کار را انجام داده که در این صورت اسناد باطل میشود.