خانه / خانواده (طلاق) / معاینه پزشک قانونی برای طلاق

معاینه پزشک قانونی برای طلاق

معاینه پزشکی قانونی طلاق

برای اینکه صیغه طلاق جاری شود، باید زوجین به پزشک قانونی مراجعه کرده و گواهی عدم بارداری یا باکرگی زوجه را دریافت کنند.

در این مطلب دادسو لزوم انجام آزمایش پزشک قانونی و ارائه آن برای انواع طلاق را بررسی کرده‌ایم. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره این موضوع دارید، از طریق واتساپ می‌توانید با مشاورین حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.

لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

یکی از مراحل طلاق که زوجین باید حتماً آن را برای جدایی انجام دهند مراجعه به پزشکی قانونی است؛ زیرا عیوب زن و مرد که موجب فسخ نکاح می‌شود یا بیماری‌هایی مانند جنون که اجازه صدور رأی طلاق یک طرفه را برای زوجه ممکن می‌کند، تنها در صورتی قابل اثبات است که توسط پزشکی قانونی تأیید شده باشد.

همچنین برای طلاق لازم است که گواهی عدم بارداری یا باکره بودن زوجه نیز توسط زوجین ارائه شود. چون در صورت باکره بودن یا باردار بودن زن، شرایط عده، پرداخت مهریه و… تغیر می‌کند؛ بنابراین بدون ارائه گواهی پزشکی قانونی عملاً طلاق امکان‌پذیر نیست.

حتی در صورتی که زن و مرد برای طلاق توافقی اقدام کرده‌اند نیز باید گواهی عدم بارداری، باکرگی و… را از پزشکی قانونی دریافت و به دادگاه ارائه کنند.

موارد ضروری برای معاینه زن توسط پزشک قانونی

چرا زنان باید حتماً توسط پزشک قانونی معاینه شوند؟ این سؤال را اغلب زوج‌ها مطرح می‌کنند و علت این مراجعه و دریافت گواهی پزشکی قانونی برای آن‌ها هنوز مشخص نیست. در ادامه مواردی که تنها رأی پزشکی قانونی برای تأیید آن الزامی است و حتماً باید زن گواهی پزشک قانونی را برای اثبات آن‌ها ارائه کند جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

  • بررسی سلامت پرده باکره و تشخیص وجود پارگی یا عدم اشکال در آن
  • بررسی وضعیت مقعد در صورت وجود پارگی و شکایت به خاطر رابطه جنسی اجباری یا تجاوز
  • انجام معاینه باردار، نازا بودن یا سقط‌جنین
  • بررسی عیوب زن جهت فسخ نکاح
  • بررسی بدن زن جهت وجود آثار ضرب و شتم جهت طلاق به خاطر عسر و حرج

موارد ضروری برای معاینه مرد توسط پزشک قانونی

علاوه بر خانم‌ها، آقایان نیز برای طلاق و جدایی نیاز به گواهی پزشکی قانونی دارند. مواردی که صدور این گواهی را برای آقایان اجباری می‌کند در ادامه ارائه شده است.

  • بررسی شرایط عقیم بودن یا نازا بودن مرد
  • بررسی شرایط مربوط به فسخ نکاح به خاطر ناتوانی جنسی مرد
  • بررسی آثار ضرب و شتم یا خودزنی
  • بررسی علائم بیماری روانی یا جسمانی مرد
در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی برای طلاق

مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق دلایل مختلفی دارد. به طور کلی، اولین دلیلی که زوجین را وادار می‌کند تا گواهی پزشکی قانونی را برای طلاق دریافت کنند عدم بارداری زن است. چون در صورت باردار بودن زوجه مرد باید تا پایان وضع حمل زن نفقه او را بپردازد. همچنین، در این شرایط موضوع حضانت فرزند بعد طلاق مطرح می‌شود و عده زن باردار نیز با عده زنی که در دوران عدم بارداری جدا شده متفاوت است.

دومین موضوعی که معاینه پزشک قانونی برای طلاق را ضروری می‌کند، باکره بودن یا نبودن زوجه است. اگر زن موقع طلاق باکره باشد، تنها نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد و بعد طلاق نیازی به نگه‌داشتن عده ندارد. همچنین، در صورتی که زوجه باکره باشد می‌تواند بعد از طلاق برای پاک کردن اسم همسرش از شناسنامه اقدام کند.

اگر مرد یا زن به دلیل عدم وجود بکارت، بیماری، عقیم بودن و… مدعی تدلیس در ازدواج شوند، یا زن بخواهد مشکلاتی مانند اعتیاد مداوم مرد به مواد مخدر، بیماری‌های جسمانی و روانی او و… را به دادگاه ثابت کند، تنها با وجود گواهی پزشکی قانونی این موضوع امکان‌پذیر است. در غیر این صورت حتی با حضور بهترین وکیل طلاق کنار متقاضیان، دادگاه به پرونده آن‌ها رسیدگی نخواهد کرد.

 امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی

زوجین بدون داشتن گواهی بکارت نمی‌توانند برای طلاق اقدام کنند. چون تنها دادگاه در صورتی به درخواست طلاق رسیدگی می‌کند که شرایط باکره بودن یا نبودن زوجه مشخص شود؛ بنابراین اگر درخواست طلاق با قید باکره یا دوشیزه بودن زوجه مطرح شده باشد، حتماً باید گواهی باکرگی صادر شده توسط پزشکی قانونی به دادگاه ارائه شود.

در صورتی که زوجین پس از رابطه زناشویی قصد جدایی داشته باشد، باز هم ارائه گواهی پزشک قانونی برای طلاق در زمان عدم بارداری الزامی است. البته در این شرایط ممکن است دادگاه برای ارائه گواهی عدم بارداری مهلت تعین کند و زوجین پس از طلاق می‌توانند این گواهی را به دادگاه ارائه دهند.

گواهی آزمایش عدم بارداری

تفاوت آزمایش پزشکی قانونی در طلاق و فسخ نکاح

در طلاق آزمایش‌های پزشکی قانونی بیشتر برای خانم‌ها انجام می‌شود و هدف از انجام این آزمایش‌ها نشان دادن باردار نبودن زوجه یا باکره بودن او است؛ اما در فسخ نکاح هدف از معاینه پزشکی قانونی اثبات عیوب و بیماری زوجین است و با تأیید این عیوب امکان فسخ کردن نکاح تأیید می‌شود.

هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

هزینه‌ای که برای آزمایش پزشک قانونی در نظر گرفته می‌شود مطابق با تعرفه اعلام شده از طرف وزارت بهداشت و سازمان پزشکی قانونی است. با توجه به اینکه تعرفه خدمات درمانی در طول سال‌های مختلف متغیر است، هزینه‌ای که برای آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق در نظر گرفته می‌شود نیز متغیر خواهد بود.

در حالت کلی مبلغی که برای این آزمایش در سال جاری در نظر گرفته شده حدود 105 هزار تومان است. با این وجود، جهت کسب اطلاعات دقیق درباره مبلغ مشخص شده برای معاینه زنان یا صدر گواهی پزشکی قانونی برای فسخ نکاح و… می‌توانید از مراکز درمانی اطراف محل زندگی‌تان استعلام بگیرید.

مدت زمان ارسال جواب آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

زوجینی که در راه طلاق قرار دارند می‌خواهند سریع‌تر دادخواست مطرح شده را به نتیجه برسانند. به همین دلیل است که هرگونه وقفه‌ای در این مسیر می‌تواند برای آن‌ها احساس نگرانی و سردرگمی ایجاد کند. یکی از مواردی که باعث این نگرانی در وقفه پرونده است، آزمایش‌های پزشکی قانونی و نتیجه آن خواهد بود.

صدور رأی پزشکی قانونی برای طلاق با توجه به نوع معاینات درخواست شده متغیر است؛ اما به طور کلی، از زمان مراجعه به پزشک قانونی تا صدور رأی نهایی بین 10 تا 15 روز زمان لازم خواهد بود.

سوالات متداول

معاینه زنان در پزشک قانونی برای طلاق شامل چیست؟

زنان برای طلاق باید گواهی عدم باکرگی یا باکرگی و عدم بارداری را از پزشک قانونی دریافت کرده و آن را به دادگاه ارائه کنند.

 آیا در طلاق توافقی نیاز به انجام معاینات پزشکی قانونی است؟

در تمام روش‌های طلاق مانند طلاق توافقی ارائه گواهی عدم بارداری، آزمایش بکارت و… توسط زوجین الزامی خواهد بود؛ بنابراین حتی در صورتی که زوجین قصد داشته باشند که به صورت توافقی از هم جدا شوند هم باید گواهی پزشک قانونی را ارائه کند.

چرا معاینه زنان در پزشک قانونی برای طلاق الزامی است؟

جهت مشخص شده باکره بودن یا نبودن زوجه، عدم بارداری او و تعیین تکلیف وضعیت عده، مهریه، حضانت فرزند و…، لازم است که حتماً زوجین قبل از طلاق گواهی پزشکی قانونی را دریافت و به دادگاه ارائه کنند.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.5/5 - (17 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

20 پاسخ
  1. سلام من الان میخوام طلاق بگیرم وهنوز باکره ام وکسی نمیدونه ونمیتونم اینو بگم که هنوز باکرم وبه دادگاه گفتم که ازدواج کردم حالا اگر برم پزشک قانونی بازم معاینم میکنه یعنی دیدن پرده بگارت لازمه

  2. سلام من و همسرم سه سال از هم دور بودیم و حتی الزام به تمکین گذاشت و من نرفتم الان در حال طلاق هستیم آیا لازمه برای بارداری برم پزشک قانونی؟

    1. سلام، وقت بخیر
      بله تست بارداری باید انجام شود.

  3. سلام وقت بخیر
    من دردوران عقد اقدام به طلاق توافقی کردیم
    من باکره هستم‌وادعای دوشیزه بودن کردم ودرپزشکی قانونی معاینه شدم ولی چیزی به من نگفتن راجب معاینه وازمایش عدم بارداری گفتن باید انجام بدم ،خب وقتی من رابطه ای نداشتم چراباید ازمایش بدم ،ممکن است تشخیص اشتباه بدن وبگن که من باکره نیستم؟

  4. سلام من دوهفتس باردارم مدرک پزشکی هم دارم که شوهرم مشکل اسپرم داره و نمیتونه بچه درست کنه بااین مدرک بازم نیاز هست برم پزشک قانونی؟
    لطفا راهنماییم کنید

    1. سلام، وقت بخیر
      در زمینه پزشکی قانونی نمی تونیم راهنماییتون کنیم. اگه سوال حقوقی دارید در خدمتتون هستیم 🙂

  5. با سلام
    من و همسرم ۸ ماه که عقد کردیم و نزدیک ۶ ماهه از هم دوریم من با کره نیستم و همسرم هم گفته دادگاه نمیاد و قبول داره که من باکره نیستم آیا بازم منو میفرستن پزشک قانونی ؟؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که دو طرف ادعایی برای باکرگی نداشته باشند خیر نیازی به پزشک قانونی نیست.

  6. سلام من دوماهی میشه عقد کرد ومیخام نرم پزشک قانونی چون ادعای دوشیزه بودن ندارم آیا دادگاه قبول میکنه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که نه شما و نه آقا ادعایی نداشته باشید بله می شود.

  7. سلام .منکه تودوران نامزدی هستم ودر ددگاه اعلام کردم که باکره هستم ونامه ای که قبلا با خانواده ی نامزدم رفتم را در پرونده گذاشتم ایا دوباره باید پزشک قانونی برم؟

      1. سلام من ۴ماهه نامزدم و الان فهمیدم ک نامزدم محکوم ب ۱۰سال زندان و۱۵تا شاکی داره و۵۰۰میلیون جریمه من درخواست طلاق دادم و رابطه ای باهاش نداشتم ایا بازم نیازی ب پزشک قانونی هست؟

        1. سلام، وقت بخیر
          معاینه پزشکی قانونی نیاز است.

  8. سلام من یک سالو چهار ماه عقد کردم و میخام طلاق توافقی بگیرم ایا نیاز به ازمایش باکرگی الزامیه ؟؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که شما یا همسرتان ادعای باکرگی داشته باشید بله، در غیر این صورت نیازی نیست.
      برای راهنمایی بیشتر درباره طلاق توافقی می توانید با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

      1. سلام در خصوص حرفتون
        بله من هم طلاق توافقی گرفتم و خود دادگاه قبول نمیکنه باید پزشکی قانونی حتماً بری

        1. سلام، وقت بخیر
          به نظر قاضی نیز بستگی دارد.

  9. سلام من هشت ماهه که عقد کردم باکره نیستم. میخاستم بدونم. بازم باید معاینه بشم برای طلاق یا خیر

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که ادعایی برای دوشیزگی نداشته باشید نیازی به آزمایش دوشیزگی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *