طلاق از طرف زن یکی از راههای پایان دادن به زندگی مشترکی است که در آن، طرفین از زندگی رضایت ندارند. در جامعه ما به صورت قانونی حق طلاق با مرد است و در هر زمان که نیاز ببیند، میتواند با طی کردن مراحل قانونی و بدون نیاز به ارائه دلیل موجه به دادگاه، برای طلاق همسرش اقدام کند. ولی اگر خانم قصد طلاق و اتمام زندگی مشترک را داشته باشد نیاز به دلایل محکمه پسند و اثبات آنها به دادگاه دارد. در صورتی که دلایل ایشان از نظر دادگاه کافی نبود، نمیتوانند برای طلاق اقدام کنند. در ادامه این مقاله به صورت کامل شرایط مختلفی که خانم برای طلاق نیاز دارد را توضیح میدهیم.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
مهمترین موضوعی که باید به آن بپردازیم این است که کدام دلایل از نظر دادگاه برای طلاق از طرف زن کافی هستند. همانطوری که گفتیم خانم برای طلاق یا باید حق طلاق داشته باشد یا باید با استناد به یکی از شروط 12 گانهی عقد اقدام به طلاق بکند. سوالی که اینجا مطرح میشود این است که منظور از شروط 12 گانهی عقد چیست؟
- اعتیاد بسیار شدید آقا (طوری که زندگی را مختل و غیر قابل تحمل کند)
- محکوم شدن آقا به حبس بالاتر از 5 سال
- ابتلا به مریضیهای لاعلاج
- ترک کردن زندگی بدون دلیل موجه به مدت طولانی
- پرداخت نکردن نفقه
- نداشتن روابط زناشویی از سمت آقا به مدت طولانی
مراحل طلاق از طرف زن
برای اینکه زن بتواند از شوهر خود طلاق بگیرد باید مراحلی را طی کند. از جمله این مراحل عبارت است از: ثبت نام در سامانه تصمیم یا همان سامانه طلاق، شرکت در جلسات مشاوره طلاق، دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق برای تنظیم و ثبت دادخواست در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اثبات دلایل و گرفتن حکم طلاق
نحوه درخواست طلاق از طرف زن
نحوه درخواست طلاق از سمت خانم بسته به این که حق طلاق داشته باشد، یکی از شروط 12 گانهی عقد را بتواند به اثبات برساند، وکالت طلاق به وکیل بدهند یا خیر، متفاوت است. ما سعی میکنیم هر کدام از شرایط را به صورت کامل در عنوان جداگانه برای شما توضیح بدهیم. ولی به صورت کلی بهتر است بدانید که خانم برای طلاق یک طرفه باید تکلیف مهریه خود را در دفتر ازدواجش مشخص کند و سپس به دادگاه مراجعه و دادخواست طلاق از طرف زن را تقدیم دادگاه کند.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
طلاق از جانب زن با داشتن حق طلاق
طبق قانون جدید طلاق از طرف زن، یکی از راحتترین راهها برای طلاق از سوی خانم، داشتن حق طلاق است. وقتی که در زمان عقد، آقا وکالت در طلاق را (با رعایت سه شرط اصلی آن) به همسرش بدهد، خانم میتواند در هر زمان با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق از طرف زن با داشتن حق طلاق را بدهد. این تنها موردی از طلاق است که خانم باید به جای آقا وکیل بگیرد تا به جای ایشان در مراحل طلاق دادگاه حضور پیدا کند. در صورتی که خانم در زمان عقد، حق طلاق را از همسرش نگرفته باشد، میتواند با ایشان مذاکره کند و با بخشیدن مهریه وکالت در طلاق را از ایشان بگیرد تا در شرایط برابری قرار گیرند.
بر اساس ماده 1119 قانون مدنی: طرفین عقد ازدواج می توانند هرشرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند؛ مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر، زن دیگر بگیرد، در مدت معینی غایب شود، ترک انفاق نماید، بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه سازد. این وکالت در طلاقی است که از پیش شرطی مشخص کنند که در صورت وقوع آن، خانم بتواند با وکالت در طلاق اقدام به طلاق کند.
طلاق از طرف زوجه به دلیل عدم پرداخت نفقه
یکی دیگر از شروط 12 گانهی عقد، عدم پرداخت نفقه است که ارتباطی به بضاعت مالی همسر ندارد و در هر صورت باید نفقه را به همسرش پرداخت کند. در شرایطی که آقا از پرداخت نفقه امتناع کند (برای مدی که دادگاه مشخص میکند) خانم میتواند برای طلاق از طرف زن به دلیل عدم پرداخت نفقه اقدام کند.
طبق ماده 1129 قانون مدنی: [su_label type=”important”]در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او بدادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند[/su_label] و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه، این نوع از طلاق امکانپذیر است.
طلاق از جانب زوجه به دلیل عسر و حرج
برای توضیح این عنوان بهتر است ابتدا تعریفی از عسر و حرج داشته باشیم. عسر و حرج یعنی به وجود آمدن وضعیتی که ادامهی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد.
بر اساس ماده 1130 قانون مدنی با استناد به هر یک از موارد زیر خانم میتواند برای طلاق از طرف زن به دلیل عسر و حرج اقدام کند.
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ابتلای زوج به بیماریهای صعبالعلاج روانی یا ساری یا هر عارضهی صعبالعلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
طلاق از جانب زوجه با داشتن وکیل
حتما میدانید که طلاق از طرف زن یکی از پیچیدهترین پروندههای حقوقی است که روند بسیار طولانی دارد و اثبات دلایل خانم به دادگاه برای گرفتن اجازه طلاق بسیار کار سختی است. پس در صورتی که همسرتان برای مراحل طلاق شما را همراهی نمیکند و قصد طلاق یک طرفه را دارید، حتما از ابتدای کار با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید و همهی شرایط خود را توضیح دهید تا به صورت کامل شما را راهنمایی کند. طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟ در صورت داشتن وکیل هم پرونده شما زودتر انجام میشود و هم نیاز به حضور شما در دادگاه و یا حتی دفتر ازدواج و طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق نیست.
[su_highlight]شما در دو صورت برای طلاق نیاز به وکیل دارید. مورد اول زمانی است که حق طلاق دارید و نیاز است وکالتی از جانب همسرتان به وکیل دهید. و زمانی که وکالت ندارید ولی قصد حضور در جلسات طاقت فرسای دادگاه را هم ندارید. در این صورت وکیلتان میتواند به جای شما در جلسات حضور پیدا کنند.[/su_highlight]
طلاق از جانب خانم و بخشیدن مهریه
حتما شما هم شنیدهاید که بعضا به غلط میگویند برای طلاق از طرف زن باید مهریه بخشیده شود. بهتر است بدانید این دو موضوع ارتباطی به یکدیگر ندارند و پروندههایی متفاوت از هم دارند. خانم میتواند به دلیل سرعت در روند کار مهریه خود را ببخشد یا میتواند وکیل بگیرد تا به کمک ایشان مهریه خود را دریافت کند و طلاق بگیرد. پس برای طلاق از سمت خانم نیاز به بخشیدن مهریه نیست مگر در شرایط که در ادامه توضیح میدهیم.
طلاق از طرف زن به دلیل کراهت
تا به حال اسم طلاق خلع را شنیدهاید؟ طلاق خلع نوعی از طلاق است که در آن خانم به دلیل کراهتی که از ادامه زندگی مشترک با آقا دارد بخشیده از مهریه یا معادل آن را به آقا پرداخت میکند تا ایشان خانم را طلاق دهند. در این نوع از طلاق آقا نمیتواند در مدت عده به خانم رجوع کند.
بر اساس ماده 1146 قانون مدنی:
طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر میدهد طلاق میگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.
طلاق از جانب خانم در دوران عقد
بهتر است بدانید که به صورت کلی طلاق از طرف زن در دوران عقد فرقی با دوران بعد از ازدواج ندارد. دوران عقد به دورانی گفته میشود که در آن خانم و آقا عقد کردند ولی با هم در یک منزل زندگی نمیکنند. در این شرایط ممکن است خانم باکره باشد که در صورت باکرگی نصف مبلغ مهریه به ایشان پرداخت میشود.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.