نکات مهریه در طلاق خلع
خانه / خانواده (طلاق) / مهریه در طلاق خلع چه شرایط و نکاتی دارد؟

مهریه در طلاق خلع چه شرایط و نکاتی دارد؟

اشتراک گذاری:

مهریه در طلاق خلع نقش مهمی ایفا می‌کند، چرا که در این نوع طلاق، زن برای جدایی از همسر خود مالی را به عنوان «فدیه» به مرد می‌بخشد که معمولاً بخشی یا تمام مهریه است. این نوع طلاق، از نظر شرعی و قانونی شرایط و احکام خاصی دارد و جایگاه مهریه در آن، به‌عنوان ابزاری برای توافق طرفین و پایان دادن به زندگی زناشویی، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. در این مطلب به هر آنچه نیاز است درباره مهریه این نوع طلاق بدانید می‌پردازیم.

آیا مهریه در طلاق خلع به زن تعلق می‌گیرد؟

بخشیدن مهریه در طلاق خلع به خاطر کراهت زوجه مطرح می‌شود. در واقع، در این نوع از طلاق زن از حقوق مالی خودش صرف نظر می‌کند تا حق طلاق را از همسرش بگیرد و بدون نیاز به طولانی شدن پرونده طلاق از او جدا شود.

بنابراین در این نوع طلاق مهریه‌ای به زن تعلق نمی‌گیرد و زوجه نمی‌تواند برای دریافت مهریه خودش مانند طلاق یک طرفه مرد اقدام کند. البته پس از طلاق زن می‌تواند مهریه خودش را از مرد مطالبه کند، اما طلاق به نوع رجعی تبدیل می‌شود و مرد نیز می‌تواند مجدداً برای زندگی مشترک با همسرش اقدام کند.

با توجه به اینکه زن از همسرش کراهت دارد و به همین خطر در ازای بخشش مال از او جدا شده، معمولا این طلاق از نوع بائن است و زوجین پس از تمام شدن طلاق به طور کامل مسیر زندگی خودشان را جدا می‌کنند.

شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع

شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع به شرح زیر است:

  • زن مهریه خود را به مرد می‌بخشد تا از او جدا شود و این بخشش در دفترخانه رسمی ثبت می‌شود.
  • اگر زن در مدت عده طلاق خلع (سه ماه و ده روز پس از طلاق) از بخشش مهریه پشیمان شود، طلاق به نوع رجعی تبدیل می‌شود و زن می‌تواند مهریه خود را دریافت کند.
  • اگر مدت عده تمام شود، زن باید ابتدا دعوی اثبات رجوع را در دادگاه طرح کند و سپس دعوی مطالبه مهریه را پیگیری نماید.
  • اگر طلاق در دوران عقد و بدون نزدیکی صورت گرفته باشد، زن فقط مستحق نصف مهریه است و می‌تواند در مدت عده آن را مطالبه کند.
  • بعد از پایان مدت عده، زن دیگر نمی‌تواند مهریه را مطالبه کند و برای این کار باید در مدت عده اقدام نماید.
شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع
شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع

آیا درخواست جدایی بدون بخشش مهریه در طلاق خلع ممکن است؟

در این طلاق، درخواست جدایی بدون بخشیدن مهریه عملا امکان‌پذیر نیست. علت این امر به ماهیت خاص این نوع طلاق باز می‌گردد که بر پایه کراهت زن از ادامه زندگی مشترک استوار است. در این طلاق، زن به‌طور عمدی و از روی اراده، بخشی یا تمام مهریه خود را به مرد می‌بخشد تا بتواند از او جدا شود. در واقع، در این نوع طلاق زن برای جدایی از همسرش باید «فدیه» (که معمولاً مهریه است) به مرد بدهد تا رضایت او را برای طلاق جلب کند. این عمل به‌عنوان نشانه‌ای از قطع ارتباط زن با مرد و پایان دادن به زندگی زناشویی به شمار می‌آید.

اگر زن بخواهد بدون بخشش مهریه در طلاق خلع درخواست جدایی دهد، دیگر شرایط طلاق برقرار نخواهد بود و نمی‌توان آن را طلاق از نوع خلع به‌حساب آورد. در چنین حالتی، طلاق ممکن است به‌صورت دیگری انجام شود و باید زن یا مرد به‌طور خاص درخواست طلاق دهند. در طلاق‌های معمول که بدون بخشش انجام می‌شود، می‌توان به صورت یک‌طرفه یا با توافق طرفین جدایی را نهایی کرد، اما در نوع خلع، بخشیدن مهریه جزو شرایط اصلی است.

اگر به‌دنبال طلاقی سریع، قانونی و بدون دردسر هستید، با وکیل طلاق توافقی مشورت کنید تا از حقوقتان در پرونده خلع و مهریه به‌خوبی دفاع شود.

جمع‌بندی

در آخر همانطور که گفته شد؛ در صورتی که زن قصد جدایی داشته باشد و به خاطر بیزار بودن از همسرش برای طلاق اقدام کند، باید زوجه مبلغی معادل مهریه در طلاق خلع یا کمتر و بیشتر از آن را به همسرش ببخشد، تا بتواند از او جدا شود. این بخشش در واقع باعث می‌شود مرد رضایت به طلاق دهد. در این نوع طلاق، برخلاف سایر طلاق‌ها، زن نمی‌تواند فورا مهریه خود را مطالبه کند، مگر آنکه در مدت عده از بخشش خود پشیمان شده و به طلاق رجعی تبدیل شود.

سوالات متداول مهریه در طلاق خلع

رجوع از بذل مهریه در طلاق خلع ممکن است؟

زن می‌تواند از بذل مهریه خودش در این طلاق رجوع کند، اما مرد نیز امکان رجوع از طلاق را در این شرایط خواهد داشت.

آیا مهریه‌ای که در طلاق خلع بخشیده می‌شود، حتماً باید برابر با میزان کامل مهریه باشد؟

خیر. مالی که زن در این طلاق به مرد می‌بخشد (فدیه)، می‌تواند کمتر، معادل یا حتی بیشتر از مهریه باشد. این موضوع بسته به توافق طرفین است، اما در بیشتر موارد، همان مهریه یا بخشی از آن به عنوان فدیه در نظر گرفته می‌شود.

آیا پس از اتمام مدت عده، زن می‌تواند برای دریافت مهریه در طلاق خلع اقدام کند؟

به‌ طور معمول خیر. زن باید در مدت عده اقدام به رجوع از بخشش مهریه کند. مگر اینکه زن بتواند در دادگاه، رجوع خود را اثبات کند که فرایندی پیچیده و زمان‌بر است.

3.9/5 - (28 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *