اگر زن از همسرش متنفر باشد و حتی یک لحظه هم نتواند با او زیر یک سقف زندگی مشترکش را ادامه دهد، موضوع طلاق خلع مطرح میشود. در این مطلب از موسسه حقوقی دادسو درباره مهریه در طلاق خلع و شرایط آن اطلاعاتی که باید بدانید را ارائه کردهایم.
لازم به ذکر است معمولاً شرایط طلاق از طرف زن دشوار بوده و در صورتی که خانم حق طلاق نداشته باشند بدون دلیل مناسب نمیتوانند طلاق بگیرند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم حتما با یک وکیل طلاق از طرف زن مشورت کنید. برای این منظور میتوانید با کارشناسان حقوقی دادسو از طریق تلگرام، واتساپ و یا تماس در ارتباط باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
طلاق خلع چیست؟
برای جاری شدن صیغه طلاق لازم است که زن دلیل داشته باشد، مرد برای طلاق اقدام کنند یا اینکه زوجین برای جدایی با هم به توافق برسند. اگر زن از همسرش و زندگی با او کراهت داشته باشد چه شرایطی برای طلاق در نظر گرفته میشود؟
در این حالت قانون مدنی یکی از انواع طلاق که به نام طلاق خلع شناخته میشود را برای اقدام به جدایی زوجین در نظر گرفته است. در طلاق خلع زن میتواند مهریه خودش یا مالی کمتر یا بیشتر را از آن را برای راضی کردن همسرش به طلاق به او بپردازد.
شرایط طلاق خلع
برای طلاق از طرف زن به وسیله طلاق خلع لازم است که زوجه شرایطی که برای این نوع از طلاق در قانون در نظر گرفته شده است را بشناسد. به طور کلی شرایط طلاق خلع به صورت زیر است:
- در طلاق خلع باید زن به اندازهای از همسرش متنفر باشد که به هیچ عنوان راضی به ادامه زندگی با او نشود.
- زن برای راضی کردن همسرش به طلاق باید مالی را به او ببخشد.
- مالی که برای طاق خلع توسط زن به همسرش بخشیده شده میتواند به اندازه مهریه، کمتر از مهریه یا حتی بیشتر از مبلغ تعیین شده برای مهریه باشد.
انواع طلاق خلع
با توجه به اینکه زن از مالی که به همسرش بخشیده چشمپوشی کند، یا اینکه بعد از طلاق مجدداً قصد دریافت این مال را داشته باشد، طلاق خلع به دو نوع تقسیم میشود.
طلاق خلع بائن
طلاق خلع در حالت کلی از نوع طلاق بائن است. چون طلاق یک طرفه از سمت زن به خاطر کراهتی که از همسرش دارد مطرح میشود؛ بنابراین چون موضوع پرداخت مهریه، نفقه و… مطرح نیست، زن و مرد پس از بخشش مال توسط زوجه مسیر زندگی خودشان را از یکدیگر جدا میکنند.
طبق ماده 1146 قانون مدنی، در طلاق خلع زن به دلیل کراهت و بیزاری که از همسرش دارد، در ازای مالی که به همسرش میبخشد از او جدا میشود. به این شکل از عوض دادن در قانون فدیه گفته میشود.
طلاق خلع رجعی
در صورتی که پس از بخشش مال زوجه پشیمان شود و برای دریافت مال بخشیده شده به همسرش اقدام کند، طلاق خلع به طلاق رجعی تبدیل میشود و مرد نیز میتواند برای زندگی با همسرش مجدداً رجوع کند.
در واقع در این شرایط مانند زمانی که طلاق از طرف مرد مطرح میشود، زوج امکان رجوع به همسرش را پس از طلاق خواهد داشت و منعی برای او وجود ندارد.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
مهریه در طلاق خلع
بخشش مهریه در طلاق خلع به خاطر کراهت زوجه مطرح میشود. در وقع، در این نوع از طلاق زن از حقوق مالی خودش صرف نظر میکند تا حق طلاق را از همسرش بگیرد و بدون نیاز به طولانی شدن پرونده طلاق از او جدا شود.
بنابراین در طلاق خلع مهریهای به زن تعلق نمیگیرد و زوجه نمیتواند برای دریافت مهریه خودش مانند طلاق یک طرفه مرد اقدام کند. البته پس از طلاق زن میتواند مهریه خودش را از مرد مطالبه کند، اما طلاق به نوع رجعی تبدیل میشود و مرد نیز میتواند مجدداً برای زندگی مشترک با همسرش اقدام کند.
با توجه به اینکه زن از همسرش کراهت دارد و به همین خطر در ازای بخشش مال از او جدا شده، معمولاً طلاق خلع از نوع بائن است و زوجین پس از تمام شدن طلاق به طور کامل مسیر زندگی خودشان را جدا میکنند.
تفاوت طلاق خلع و مبارات
اگر مرد هم به اندازه زن از همسرش و زندگی کردن با او کراهت داشته باشد، موضوع طلاق مبارات مطرح میشود. در این روش از طلاق، زن میتواند فقط مهریه خودش را به همسرش ببخشد و زوجین از هم جدا شوند.
در واقع مالی که زن در طلاق مبارات به همسرش میبخشد نباید بیشتر از مبلغ در نظر گرفته شده برای مهریهاش باشد، اما در طلاق خلع زن حتی میتواند مالی مازاد بر مهریه را برای جدایی به همسرش بدهد.
وکیل خانواده برای طلاق
پروندههای طلاق دارای پیچیدگیهای زیادی هستند و زوجین برای طی کردن مراحل طلاق به تنهایی باید زمان زیادی را صرف کنند. چون تنظیم دادخواست برای انواع طلاق و شناخت قوانین این حوزه زمانبر است و افرادی که تخصص و تجربه کافی در این زمینه ندارند ممکن است با اشتباهات سهوی پرونده را با سختی و پیچیدگی همراه کنند.
وکیل خانواده با وجود تخصص و شناخت کافی که در زمینه پروندههای طلاق و جدایی، این امکان را برای زوجها فراهم کرده که پروندههای خودشان را در کمترین زمان به نتیجه برسانند. برای انجام طلاق خلع، طلاق مبارات، طلاق توافقی و… میتوانید از وکلای دادسو کمک بگیرید.
جمع بندی
طلاق روشهای مختلفی دارد و هر زوجی با توجه به شرایطی که در زندگی با آن مواجه هستند یکی از این گزینهها را برای ادامه مسیر خودشان انتخاب میکنند.
در صورتی که زن قصد جدایی داشته باشد و به خاطر بیزار بودن از همسرش برای طلاق خلع اقدام کند، باید زوجه مبلغی معادل مهریه یا کمتر و بیشتر از آن را به همسرش ببخشد، تا بتواند از او جدا شود.
سوالات متداول
رجوع از بذل مهریه در طلاق خلع ممکن است؟
زن میتواند از بذل مهریه خودش در طلاق خلع رجوع کند، اما مرد نیز امکان رجوع از طلاق را در این شرایط خواهد داشت.
آیا طلاق خلع با طلاق توافقی فرق میکند؟
طلاق خلع و مبارات نوعی از طلاق توافقی هستند و هر دو با توافق و سازش زوجین برای بخشیدن مهریه و مالی مازاد یا کمتر از آن انجام میشوند.
آیا در طلاق خلع رضایت شوهر لازم است؟
با توجه به اینکه در ایران حق طلاق با مرد است، برای طلاق خلع نیز باید زوجه رضایت همسرش را جلب کند.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
🍁 حق پشیمانی بابت فسخ عقد دائم (در بدو عقد) در شرع اسلام چه میزان است؟
در شرع مقدس اسلام حق پشیمانی زوج بابت فسخ عقد دائم ، بر اساس ابتدای آیه ی شریفه ی ۲۳۷ سوره ی مبارکه ی بقره معادل نیمی از مهریه است :
وَ إِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِیضَهً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ ….
ترجمه: و اگر زنها را قبل از مباشرت با آنها طلاق دهید، در صورتی که بر آنان مهر مقرّر داشتهاید بایستی نصف مهری را که تعیین شده به آنها بدهید.
اما در خصوص حق پشیمانی زوجه بابت ادامه ی زندگی مشترک ، به صراحت آیه ای بیان نشده است. متقابلاً نیز در قوانین مدنی دستگاه قضائی نظام مقدس جمهوری اسلامی هیج قانون مدونی برای این امر وجود ندارد !!
و لذا میزان بذل مهریه (حق پشیمانی زوجه از ادامه ی زندگی مشترک) بر اساس نظر و سلیقه ی قضات رقم می خورد.
در این مقاله به واکاوی این مساله پرداخته و نشان می دهیم که حق پشیمانی زوجه بابت انصراف از ادامه ی زندگی مشترک نیز بذل دستکم ۵۰% مهریه است.
و لذا لازم است که کمیسیون خانواده در مجلس شورای اسلامی در این خصوص قوانین لازمه را تصویب نماید.
فرض کنید زوجه در بدو عقد، کل مهریه را را از زوج مطالبه کند و زوج نیز دو دستی کل مهریه را تقدیم زوجه نماید. پس از مدت کوتاهی ، زوجه ی باکره از ادامه ی زندگی مشترک با زوج پشیمان شده و قصد متارکه پیدا می کند. بنابراین لازم است ۵۰% همان مهریه ی دریافتی را دو دستی به زوج برگرداند، تا فرض شود که همان حالت نخست رخ داده است. یعنی زوج نیمی از مهریه را پرداخت کرده و زوجه را طلاق داده است.
به عبارت ساده تر نتیجه در دو حالت یکی است.فقط در اینجا زوجه متقاضی طلاق است نه زوج.
بر این اساس حق پشیمانی زوجه از ادامه ی زندگی مشترک معادل بذل دستکم ۵۰% مهریه است که این نکته از همین آیه ی شریفه ی ۲۳۷ سوره ی مبارکه ی بقره استنتاج می شود. ولی هیچ قانون مصوبی برای آن در دستگاه قضایی وجود ندارد.
از آیه ی شریفه ی فوق استنتاجات جالب دیگری نیز می توان کرد:👇
فرض کنید زوجه ی باکره در بدو عقد ، مهریه ی خود را از طریق دادگاه صالحه از شوهرش مطالبه کند و آن را شرط زندگی زیر یک سقف با زوج قلمداد کند. بدیهی است که قاضی نیز عجالتاً نیمی از مهریه را حق زوجه دانسته و زوج نیز این میزان را به زوجه پرداخت می نماید.
.حال همین زوجه ی باکره (که نیمی از مهریه را دریافت کرده) قصد متارکه پیدا می کند. بنابراین می بایست دستکم نیمی از مهریه ی دریافتی خود را بذل نماید (مطابق آیه ی شریفه ی فوق) تا قاضی رای طلاقش را صادر کند و لذا آنچه که برایش باقی می ماند صرفاً ۲۵% مهریه است.
بنابراین خلاصه ی برداشت صحیح و اسلامی از آیه ی شریفه ی فوق اینست که :👇
1) چنانچه زوج در بدو عقد تمایل به متارکه داشته باشد باید نیمی از مهریه را به زوجه ی باکره دهد تا بتواند او را طلاق دهد.
2) اما چنانچه زوجه ی باکره در بدو عقد تمایل به متارکه داشته باشد تنها ۲۵% از مهریه را می تواند مطالبه کند.
چون در واقع او می بایست نیمی از مهریه ی حقای خود را بابت حق پشیمانی از ادامه ی زندگی مشترک بذل نماید.
متاسفانه ، هیچ قانونی مدونی برای تعیین میزان حداقلی بذل مهریه وجود ندارد. و لازم است وکلای محترم این نکته ی حقوقی را به گوش قانونگذاران برسانند تا قوانین حقوقی از وضعیت سلیقه ای بودن توسط قضات خارج شود.
و من الله التوفیق🌹