شاید برای افراد زیادی سؤال باشد که نحوه واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن به چه شکل است؟ یا به طور کلی آیا میتوان نسبت به واگذاری منافع سرقفلی اقدام کرد؟ در پاسخ به چنین سؤالاتی میتوان گفت بله، امکان واگذاری وجود دارد. اما شرایط و قوانین خاص خود را دارد که ممکن است هر فردی با آنها آشنایی نداشته باشد.
از این رو در این مطلب تصمیم داریم به مسائل مربوط به انتقال منافع سرقفلی و قوانین مربوط به آن بپردازیم. شما همچنین میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان مؤسسه حقوقی دادسو از طریق واتساپ یا تماس تلفنی ارتباط برقرار کنید.
شرایط دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی چیست؟
با این حال که گفته شد امکان انتقال منافع سرقفلی وجود دارد اما دادخواست تجویز انتقال منافع هم شرایط خاص خود را دارد. در واقع مستأجر باید قبل از طرح دعوی، طی یک اظهارنامه رسمی از مالک درخواست کند که یا با پرداخت حق کسب و پیشه ملک به مستأجر، ملک را تحویل بگیرد یا در خصوص واگذاری منافع ملک اعلام رضایت کند.
در صورتی که مالک نسبت به هیچ کدام از درخواستهای مستأجر رضایت نداشته و آنها را اجابت نکند، مستأجر میتواند دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی را به محاکم قضایی تقدیم کند.
در واقع طبق ماده ۴۷۴ قانون مدنی، مستأجر میتواند نسبت به انتقال منافع سرقفلی اقدام کند، مگر این که در قولنامه اجاره، خلاف آن شرط شده باشد. به این صورت که اگر در عقد اجاره، برای مستأجر در انتفاع از مال استیجاری، قید مباشرت وجود داشته باشد، در چنین شرایطی مستأجر حق انتقال منافع سرقفلی را تحت هیچ عنوان قانونی نخواهد داشت.
نحوه طرح و رسیدگی به دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی
نحوه طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی شامل مراحلی است که لازم است مستأجر آنها را طی کند.
گام اول
در مرحله اول اگر مستأجری حق انتقال سرقفلی را ندارد، ابتدا باید یک اظهارنامه قضایی برای مؤجر ارسال کند. با این مضمون که به دلیل قصد تخلیه ملک، یا مالک حق سرقفلی را بپردازد و یا با انتقال سرقفلی به شخص دیگر موافقت خود را اعلام کند. مستأجر همچنین باید برای انجام این اقدام از طرف مؤجر، یک مهلت معقول همچون ۱۰ روزه را تعیین کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله فروش یا انتقال سرقفلی را مطالعه کنید.
گام دوم
در صورتی که در مهلت تعیین شده، مؤجر نسبت به پرداخت حق سرقفلی یا اجازه انتقال، هیچ اقدامی نکرد، لازم است مستأجر دادخواست تجویز انتقال منافع سرقفلی به غیر را تنظیم کند. سپس برای ثبت آن، فایل ورد دادخواست را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه دهد.
لازم به ذکر است که برای ثبت دادخواست، حتماً باید مستأجر در سامانه ثنا ثبت نام و احراز هویت شده باشد. برای این کار هم میتوان از طریق دفاتر خدمات قضایی اقدام کرد هم اینکه خود فرد از طریق سامانه ثنا، ثبت نام را انجام دهد.
گام سوم
بعد از ثبت دادخواست و ارجاع به دادگاه، وقت جلسه دادرسی تعیین میشود و به طرفین دعوی ابلاغ خواهد شد. در این مرحله از طرح دعوی انتقال منافع سرقفلی، استفاده از راهنماییهای یک وکیل ملکی با تجربه، کمک کننده خواهد بود.
دادگاه پس از رسیدگی به دادخواست و دلایل ارائه شده، در صورت قانونی بودن شرایط و امتناع مؤجر از پرداخت سرقفلی یا رضایت به انتقال، حکم تجویز انتقال منافع سرقفلی به غیر و تنظیم سند رسمی جهت اجاره نامه جدید را صادر خواهد کرد.
گام چهارم
در نهایت پس از صدور حکم و به قطعیت رسیدن آن، مستأجر میتواند با ارائه رونوشت حکم به دفتر اسناد رسمی، نسبت به انتقال قرارداد اجاره و سرقفلی به مستأجر جدید اقدام کند. بنابراین مستأجر جدید در مقام جایگزین و قائم مقام مستأجر قبل، از همه حق و حقوق او، برخوردار خواهد بود.
نکته ۱: دقت داشته باشید در صورتی که ظرف مدت ۶ ماه از اعلام حکم قطعی، از طریق سند رسمی، اجاره و سرقفلی به مستأجر جدید منتقل نشود، حکم لغو شده و دیگر قابل اجرا نخواهد بود.
نکته ۲: خوب است این را هم بدانید که اگر مستأجری بدون توجه به طرح دعوی واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن، اقدام به انتقال سرقفلی به مستأجر جدید کند، مؤجر میتواند در صورت پرداخت نصف مبلغ سرقفلی، درخواست تخلیه ملک را از دادگاه داشته باشد.
حال که با نحوه طرح دعوی واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن آشنا شده اید، شاید بد نباشد در مورد انحصار وراثت سرقفلی هم بیشتر بدانید.
مدارک لازم برای طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی
مسلماً طرح هر دعوی در دادگاه نیازمند ارائه مدارک قانونی توسط خواهان است. بنابراین در طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی نیز لازم است مستأجر برای ثبت دادخواست خود، مدارک قانونی و قابل قبول را ارائه دهد.
- ارائه کارت ملی یا دانستن کد ملی
- داشتن قرارداد اجاره
- در صورت عدم تنظیم قرارداد اجاره، ارائه مدارکی دال بر وجود رابطه استیجاری همچون استشهادیه و همچنین شهادت شهود، فیشهای واریزی بابت اجاره بها و قبوض پرداخت شده آب، برق و گاز ملک تجاری توسط مستأجر
شما همچنین میتوانید از طریق مشورت با یک وکیل متخصص سرقفلی ماهر، در رابطه با دیگر مدارک کمک کننده برای صدور حکم انتقال منافع سرقفلی، اطلاعات بیشتری کسب کنید.
- رادیو دادسو
- پرونده های ملکی
هزینه طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی
هزینه طرح دعوی واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن ممکن است برای بسیاری از متقاضیان این طرح، حائز اهمیت باشد. هزینه پرداختی مربوط به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یکی از هزینههای این طرح است که شامل هزینه مربوط به ثبت دادخواست و هزینه هر برگ دادخواست میشود که بر اساس تعرفه این دفاتر، در سالهای مختلف متفاوت خواهد بود.
هزینه دیگری که بابت طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی باید پرداخت شود، هزینه مربوط به دادرسی بوده که در قدم اول باید نوع مالی یا غیر مالی بودن آن مشخص شود. با توجه به این که در این طرح، خواسته مورد نظر تنها صدور یک اجازه برای انتقال منافع بوده، میتوان گفت یک دعوی غیر مالی است که بر اساس آن میتوان هزینه را مشخص کرد.
نمونه دادخواست دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی
همانطور که گفته شد، در طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی به غیر، از مهم ترین شرایط تنظیم این دادخواست، ممانعت موجر از پرداخت حق سرقفلی یا عدم رضایت به انتقال منافع سرقفلی است. بنابراین در صورتی که یک مستأجر خواهان طرح این دعوی باشد، باید بتواند این موضوع را در دادگاه ثابت کند.
برای اثبات آن نیز مستأجر باید قبل از هر اقدامی، دادخواست مربوط به دعوی را تنظیم کرده و به دادگاه ارائه دهد. به طور کلی هر دادخواست در رابطه با طرح واگذاری سرقفلی باید شامل مشخصات فردی و محل سکونت خواهان، مشخصات و محل سکونت مؤجر و در نهایت موضوع دادخواست که پرداخت حق سرقفلی یا تجویز انتقال آن باشد. فرم زیر نمونه ای از یک دادخواست دعوی واگذاری منافع سرقفلی است.
نمونه دادخواست
خواهان: مشخصات کامل و آدرس دقیق مستأجر نوشته شود.
خوانده: مشخصات کامل و آدرس مؤجر بیان شود.
خواسته: تجویز انتقال منافع سرقفلی
دلایل و منضمات: اجاره نامه شماره …. مورخ …. یا در صورت نداشتن اجاره نما، استشهادیه و شهادت شهود
ریاست محترم دادگاه حقوقی شهرستان …..
با سلام، احتراماً، به استحضار میرساند، به موجب قرارداد شماره ……مورخ ….. ملک تجاری به آدرس …. از خوانده اجاره کرده و حال بعد از گذشت ۱۰ سال فعالیت تجاری مستمر در ملک و افزایش حق کسب و پیشه، قصد تخلیه ملک را دارم که خوانده از پرداخت سرقفلی امتناع میکند.
از آنجایی که با توجه به اجاره نامه تنظیم شده، امکان انتقال منافع سرقفلی به غیر را ندارم، با تقدیم این دادخواست، بنا بر مستندات ماده ۱۹ قانون، درخواست صدور حکم انتقال منافع سرقفلی را دارم.
جمع بندی
اختیارات مالک سرقفلی ممکن است نسبت به صاحب اصلی ملک محدودتر باشد، اما مستأجر میتواند با داشتن مدارک مورد نیاز و پیگیریهای لازم از طرف دادگاه، حق خود را بگیرد. در این مطلب به بررسی واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن پرداختیم. از آنجایی که حق سرقفلی به مستأجری تعلق میگیرد که با اجاره یک ملک تجاری، رونق زیادی در کسب و کار او ایجاد شده و به واسطه آن، اعتبار ملک اجاره شده بالا رفته است.
بنابراین اگر بعد از مدت طولانی قصد تخلیه ملک را داشته باشد میتواند از اختیارات خود استفاده کند. با وجود این توضیحات اگر هنوز هم احساس میکنید در رابطه با این مطلب پرسشی دارید میتوانید از مشاوران حقوقی در مؤسسه حقوقی دادسو کمک بگیرید. امکان برقراری ارتباط از طریق واتساپ و تلفن با این کارشناسان وجود دارد.
سؤالات متداول
شرایط دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی چیست؟
پایان یافتن عقد اجاره و خواسته مستأجر مبنی بر تخلیه ملک و دریافت سرقفلی و عدم پرداخت مؤجر از پرداخت این حق، از شرایط اولیه دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی است.
اختیارات مالک سرقفلی به چه صورت است؟
فردی که دارای حق سرقفلی یک ملک است اختیاراتی دارد که در راستای منافع تجاری، امکان استفاده از ملک را خواهد داشت.
نحوه طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی چگونه است؟
نحوه طرح دعوی به این صورت است که مستأجر بعد از ارسال اظهارنامه برای مؤجر، باید جهت ثبت دادخواست خود به یکی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.